Τα 5 must μιας Εγκυμοσύνης

Η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική το ίδιο και η εγκυμοσύνη της. Κατά έναν περίεργο τρόπο όμως, τείνουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη. Τα παρακάτω είναι τα πλέον συνήθη.

Mom Fatale Peekaboo Belly

  1. Γίνε χοντρή, όχι τόφαλος! Η εγκυμοσύνη από άποψη λιγούρας είναι κάτι σαν περίοδος. Ακόμη κι αν έχεις όλο το μήνα υπό έλεγχο διατροφικά, εκείνες τις μέρες όλο και κάποια αηδία θα βρεθεί να κατεβαίνει στο στομάχι σου. Φανταστείτε τι θα γίνει αν μπείτε απροετοίμαστες σε μια εγκυμοσύνη! Μετά από 9 μήνες μασουλήματος και λιγούρας θα χρειάζεστε κλαρκ για τη μετακίνηση- μιλάω εκ πείρας. Πρέπει να πήρα κάτι παραπάνω από 30 κιλά και διευκρινίζω ότι δεν ήμουν και πολύ φαγανή.  Για την ακρίβεια, ξεκίνησα την εγκυμοσύνη 48 κιλά και ζυγίστηκα τελευταία φορά δύο εβδομάδες πριν γεννήσω και ήμουν 78. Το αποτέλεσμα ήταν πως ταλαιπωρήθηκα πολύ τους τελευταίους δύο μήνες, έγινα δυσκίνητη, το μωρό  μεγάλο, η αντοχή μικρή… Δύσκολα τα πράγματα.
  1. Έγκυος είσαι, όχι αυγό που θα σπάσει! Γυμνάσου! Η εγκυμοσύνη δεν είναι περίοδος για πειραματισμούς, ούτε για απαιτητικά σπορ. Αν δεν έχεις κάνει ποτέ  τρέξιμο, ας πούμε, δεν είναι τώρα η ώρα να το δοκιμάσεις. Επίσης, αποφεύγουμε ό,τιδηποτε περιέχει χτυπήματα ή πιθανότητα πτώσεις. Μέχρι εκεί όμως οι απαγορεύσεις. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην κάνεις τις ασκήσεις ενδυνάμωσης περινέου- τις διάσημες ασκήσεις Kegel. (Ελάτε να κάνουμε μερικές τώρα- εγώ όσο γράφω κι εσείς όσο διαβάζετε! Σφίγγω και αφήηνω, σφίιγγωω και αφφήηηνω- ωραία!). Ιδανικές ασκήσεις επίσης, είναι το περπάτημα και η κολύμβηση.
  1. Άλλαξε διατροφή τον τελευταίο μήνα. Τον ένατο μήνα βρίσκεσαι εκατοστά πριν τον τερματισμό. Από μέρα σε μέρα, από στιγμή σε στιγμή γεννάς. Καλό θα είναι το στομάχι σου να μην είναι ποτέ άδειο, ούτε όμως και γεμάτο. Δεν κινδυνεύεις να πάθεις τίποτα, αν κρίνω από μένα που ειδικά τις δέκα τελευταίες μέρες (η Δάφνη γεννήθηκε 5-6 μέρες αργότερα από την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού)- έτρωγα το σύμπαν. Εκτός από το να ταλαιπωρηθείς γεννώντας με γεμάτο έντερο.  Όχι και πολύ ευχάριστο. Εκ πείρας και πάλι, δυστυχώς.
  1. Δέξου τις περιποιήσεις των άλλων. Κάθε φορά που κάποιος με φρόντιζε επειδή ήμουν έγκυος, ντρεπόμουν. Λες και εκμεταλλευόμουν μια κατάσταση. Αφ’ ότου γέννησα και κατάλαβα τι τραβάει αυτό το έρμο το σώμα, συνειδητοποίησα πως όση ξεκούραση και χάδι γίνεται να του δώσεις μέχρι να γεννήσει, κάντο. Το ορκίζομαι πως η κούραση γίνεται κάτι τόσο φυσιολογικό και καθημερινό που όταν μετά από μήνες θα κοιμηθείς έξι ώρες συνεχόμενες, θα σηκωθείς λες κι έκανες μια βδομάδα διακοπές.
  1. Κανόνισε βοήθεια μετά τη γέννα για τουλάχιστον ένα μήνα. Είμαι πολύ δυνατή κι αυτόνομη από μικρή. Η ΦΑΠΑ, όμως,  που έφαγε ο εγωισμός μου τις ημέρες μετά τη γέννα ήταν τόσο επική, που ειλικρινά νομίζω πως έγινα καλύτερος άνθρωπος μέσα σε τριάντα μέρες! Τις πρώτες μέρες, δε μπορούσα να πάω μόνη μου τουαλέτα, δε μπορούσα να σκουπιστώ, να μπω στο μπάνιο, να πλυθώ, να σκύψω, να βάλω βρακί, να φορέσω παπούτσια, να καθίσω, να… καταλαβαίνετε τι εννοώ. Ψυχραιμία: Αυτή η απόλυτη ανημποριά (κωδικός: περίνεο κρόσσια) κράτησε δύο- τρεις μέρες. Όσο έμεινα στο νοσοκομείο. Μετά τα πράγματα έγιναν λιγουλάκι πιο εύκολα. Το πιο δύσκολο ήταν ο θηλασμός γιατί δεν περίμενα να πονάει. Του πήρα τον αέρα όμως και μέχρι να το καταλάβω είχε περάσει μια εβδομάδα. Σ’ εκείνη την εβδομάδα, ούτε συζήτηση για να φροντίσω οτιδήποτε άλλο εκτός από  τον εαυτό μου και το μικρό. Τρώει ανά τρεις ώρες. Και πρέπει να τρως καλά ( η καλή μας αγελάααδα) για να κατεβάζεις γάλα για να φάει και το μικρό. Τι να λέμε τώρα. Δεν υπάρχει ύπνος, δεν υπάρχει (περίνεο) ησυχία, δεν υπάρχει ωράριο. Μαζί μ’αυτά δεν υπάρχει καθαριότητα, τάξη, ψώνια, μαγειρεμένο φαγητό και πολλά άλλα που δεν προλαβαίνεις ούτε να σκεφτείς. Κανόνισε βοήθεια. Καθημερινά, για ένα τρίωρο σί-γου-ρα.

Να θυμάστε ότι όσο μεγάλο κι αν είναι το ζόρι, δεν κρατάει για πάντα, σε αντίθεση με την αίσθηση του να κρατάς το παιδί σου αγκαλιά που, αν όλα πάνε φυσιολογικά, θα κρατήσει όσο κι η ζωή μας!

Πλατύ χαμόγελο- βαθιά ανάσα- τη σκέψη στην κοιλίτσα και πάμε!

 

(Last Babble: Είμαι νευρική σα μύγα  αλλά αν ξαναμείνω έγκυος, θα βγάλω ρίζες στο κρεββάτι. Ξεκουραστείτε όσο μπορειτε!)

Related Post

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια εργάζεται ως εκφωνήτρια και κειμενογράφος, αν και φιλόλογος αγγλικής- σύμφωνα με τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά της. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, τεσσάρων, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, δεκαέξι μηνών. Ζούσε περιχαρής στη Σαμοθράκη μέχρι τον Απρίλιο του 2014 που χρειάστηκε να φύγει. Αφού πέρασε από Αλεξανδρούπολη, Αστυπάλαια, Αθήνα, Πήλιο, Θεσσαλονίκη, ξανά Αλεξανδρούπολη, είπε να γυρίσει και να παλουκωθεί στη Θεσσαλονίκη και να δει τη ζωή να κυλάει από το σπίτι της στη Ναυαρίνου μαζί με τα δυό της παιδιά και το μαθουσάλα σκύλο της.

Σχολίασε πρώτος