Μια Νύχτα, στη Σαμοθράκη, 101 Χρονια Πριν

Τα χρόνια από το 1454 εως το 1912 δεν κύλησαν γρήγορα. Ήταν ραγιάδικα και σκοτεινά. Γι’αυτό κι όταν, τον Απρίλη του 1821, οι μυημένοι στη Φιλική Εταιρία Σαμοθρακίτες έμαθαν τις χαρές της Πελοποννήσου και ζήτησαν από τους κατοίκους να αυτοκηρυχθούν ελεύθεροι, ήταν όλοι  έτοιμοι από καιρό.

IMG_5848

Ο Σουλτάνος, βέβαια, είχε αυτιά ανοιχτά σε όλη την επικράτειά του και δεν άργησε να το μάθει ότι σ’εκείνο το ορεινό νησί του Θρακικού αυθαδιάζουν οπότε και και διατάζει τον υποναύαρχο Καπετάν Μπέη Καρά Αλή να τους ησυχάσει το συντομότερο.

momfatale.gr σαμοθράκη παρέλαση

 

Τα πλοία πιάνουν στις Μακρυλιές και πάνω από 1,000 στρατιώτες προελαύνουν στην άδεια Χώρα. Έχουν κι οι ντόπιοι αυτιά κι είναι προετοιμασμένοι. Οι γυναίκες φροντίζουν τις ευαίσθητες ψυχές, παιδιά και γέροντες, κι οι άντρες περιμένουν οχυρωμένοι τον εχθρό στο Βρυχό.

momfatale.gr άνιση μάχη

Η μάχη αρχίζει αλλά είναι άνιση από την αρχή. Τα πολεμοφόδια τελειώνουν νωρίς, το ίδιο κι οι πέτρες. Υπάρχει όμως το βουνό που το σαμοθρακίτικο πόδι οργώνει, ενώ το τουρκικό ούτε ζυγώνει.

Με προδοσία, ως συνήθως, 700 Σαμοθρακίτες παραδίδονται στις αρχές και σφάζονται μπροστά από εκεί που σήμερα βρίσκεται το Κέντρο Υγείας και γίνεται η παρέλαση.Η Ημέρα της Μεγάλης Σφαγής χαράζεται με δύναμη στις μνήμες των 33 οικογενειών που επιζούν.

momfatale.gr Σαμοθράκη, παρέλαση

Η Ημέρα της Μεγάλης Απελευθέρωσης φτάνει με τη μορφή τριών ελληνικών θωρηκτών, στην Καμαριώτισσα, 49 μέρες αργότερα.

Στις 19 Οκτωβρίου 1912.

Στις 19 Οκτωβρίου 2013, σήμερα, μαθαίνω αυτές τις πληροφορίες.

Ο μπαμπάς του παππού που είναι κοντά 95 και ζει πάνω από το σπίτι μας, θα “ταν τότε παλικαράκι είκοσι χρονών. Το δισέγγονό του πάλι, είναι γύρω στα τρία και θα μπορούσε να συγκαταλέγεται στις φατσούλες που έφεραν τα περισσότερα χαμόγελα στον κόσμο σήμερα.

momfatale.gr σαμοθράκη παρέλαση

Ίσως επειδή παραμένει προσωπική, ακούγεται πιο πολύ η ιστορία νομίζω στα μικρά μέρη.

 

Καλή μνήμη για να θυμάται ο καθένας το παρελθόν του και . . .

 

Καλό σας βράδυ.

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια εργάζεται ως εκφωνήτρια και κειμενογράφος, αν και φιλόλογος αγγλικής- σύμφωνα με τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά της. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, τεσσάρων, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, δεκαέξι μηνών. Ζούσε περιχαρής στη Σαμοθράκη μέχρι τον Απρίλιο του 2014 που χρειάστηκε να φύγει. Αφού πέρασε από Αλεξανδρούπολη, Αστυπάλαια, Αθήνα, Πήλιο, Θεσσαλονίκη, ξανά Αλεξανδρούπολη, είπε να γυρίσει και να παλουκωθεί στη Θεσσαλονίκη και να δει τη ζωή να κυλάει από το σπίτι της στη Ναυαρίνου μαζί με τα δυό της παιδιά και το μαθουσάλα σκύλο της.

Σχολίασε πρώτος