Halloween 2013

Το Halloween δεν είναι το μόνο ευρωπαϊκό πιάτο που σερβίρει ξαναζεσταμένο – κατά πάσα πιθανότητα σε φούρνο μικροκυμάτων- η βορειοαμερικάνικη κουλτούρα κι ο χριστιανικός πολιτισμός. Υπάρχουν κι άλλα, όμως, σε αντίθεση με εκείνα αυτό είναι επίκαιρο!

http://momfatale.gr/ halloween 2013

To Halloween έχει τις ρίζες τους στις γιορτές που γινόταν στην αρχαία Ρώμη είτε για να τιμήσουν τους νεκρούς, είτε την Πομόνα- κάτι σαν την δικιά μας θεά Δήμητρα. Η γιορτή αυτή στόχο είχε να σηματοδοτήσει το τέλος της εποχής της αφθονίας, των καρπών και της ανεμελιάς και το πέρασμα στο χειμώνα.

http://momfatale.gr/ halloween 2013 ghosts cut-outs paper

Οι άντρες άναβαν φωτιές και σκάλιζαν ρέβες (σα λευκά μεγάλα παντζάρια), οι γυναίκες τραγουδούσαν εορταστικά τραγούδια και τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών, που δεν είχαν καταφέρει να κάνουν τις απαραίτητες προμήθειες για το χειμώνα, ντυμένα με τρομακτικές στολές «απειλούσαν» να τρομάξουν όποιον δεν τους βοηθούσε να μαζέψουν τα προς τη χειμερινή επιβίωση. Κάστανα, καρύδια, αλεύρι, σιτηρά, αποξηραμένοι καρποί και φρούτα ήταν πρώτης τάξεως κεράσματα. Ενώ οι προμήθειες συγκεντρωνόταν και αποθηκευόταν καταλλήλως, οι φωτιές έκαιγαν μέχρι την επόμενη μέρα κάνοντας διπλή δουλειά: αφενός καίγοντας τα ξερά των χωραφιών κι αφετέρου κρατώντας σε απόσταση τα κακά πνεύματα του Κάτω Κόσμου που έχει ανοίξει για να υποδεχτεί το καλοκαίρι.

http://momfatale.gr/ halloween 2013 tree

Αγαπώ και γιορτάζω αυτή τη γιορτή, όπως και κάθε άλλη που με βοηθάει να θυμάμαι πόσο σημαντική είναι η φύση και οι κύκλοι που διαγράφει. Μέχρι τη σημερινή ημέρα, τα δαμάσκηνά και τα σύκα μου έχουν αποξηραθεί, ο τραχανάς είναι τριμμένος στα βάζα του, οι μαρμελάδες αναπαύονται στο ψυγείο, ενώ καρύδια και κάστανα ξαπλώνουν αναπαυτικά στα κοφίνια τους.

http://momfatale.gr/ halloween 2012 baby in mummy diy costume

Μόλις σκοτεινιάσει, ανάβουμε φωτιές και σερβίρουμε ζεστή κολοκυθόσουπα – ακολουθώντας την αντικατάσταση της «δύσκολης» ρέβας- σκαλίζοντας τρομακτικές φάτσες στην κολοκύθα που αλλιώς απλώς θα πεταγόταν.

http://momfatale.gr/ halloween 2013 carved pumpkin

Όταν όλα αυτά τελειώσουν και έρθει η ώρα να κοιμηθούμε και να ξυπνήσουμε, βρίσκω ότι η όποια νοσταλγία για το καλοκαίρι θα έχει σβήσει, όπως συνήθως συμβαίνει όταν αποχαιρετάς κατά πρόσωπο κάποιον που αγαπάς και φεύγει.

Λίγο πικρό, λίγο γλυκό, λίγο αλλιώτικο από τις άλλες μέρες,

This is Halloween.

Happy Halloween.

Καλό σας βράδυ.

(Last Babble: Πέρυσι τέτοια μέρα η Δάφνη, η οποία λατρεύει, όπως κάθε αγνή ψυχή ό,τι διαφορετικό, ντυμένη μούμια, είδε την πρώτη της ταινία- The Nightmare Before Christmas. Ό, τι καλύτερο για τη μέρα!)

Related Post

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια εργάζεται ως εκφωνήτρια και κειμενογράφος, αν και φιλόλογος αγγλικής- σύμφωνα με τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά της. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, τεσσάρων, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, δεκαέξι μηνών. Ζούσε περιχαρής στη Σαμοθράκη μέχρι τον Απρίλιο του 2014 που χρειάστηκε να φύγει. Αφού πέρασε από Αλεξανδρούπολη, Αστυπάλαια, Αθήνα, Πήλιο, Θεσσαλονίκη, ξανά Αλεξανδρούπολη, είπε να γυρίσει και να παλουκωθεί στη Θεσσαλονίκη και να δει τη ζωή να κυλάει από το σπίτι της στη Ναυαρίνου μαζί με τα δυό της παιδιά και το μαθουσάλα σκύλο της.

Σχολίασε πρώτος