Κυριακάτικες Υποχρεώσεις

«Πρέπει να σηκωθούμε νωρίς-  10 η ώρα να είμαστε εκεί».

Νωρίτερα σηκώνομαι και για εκδρομές είμαι η πρώτη αλλά αυτό το τόσο επιτακτικό και προγραμματισμένο όταν μου μιλάει κάποιος για την Κυριακή με άγχωσε.

Ήταν όμως για καλό σκοπό κι έτσι κινητοποιήθηκα.

peliti momfatale.gr

Για 2η χρονιά η τοπική ομάδα Κομοτηνής της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι» διοργάνωσε τη δράση «Ανοιχτό Σπορείο».  Στόχος αυτής της δράσης είναι η διάδοση και η διατήρηση των σπόρων των παραδοσιακών και ντόπιων ποικιλιών με το να καλλιεργούνται απ” όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Καθώς επίσης να κατανοηθεί η αξία των παραδοσιακών σπόρων σε αντίθεση με τους γενετικά τροποποιημένους.

πελιτι momfatale.gr

Η ομορφιά της υπόθεσης ήταν στο ότι από τη μια μεριά έβλεπες ανθρώπους με αγάπη για την παραδοσιακή γεωργία που μπορούσαν να σε βοηθήσουν και διαφωτίσουν με ένα κάρο χρήσιμες πληροφορίες, κι από την άλλη επίδοξους καλλιεργητές που κατέφθαναν με τα αυτοσχέδια σπορεία τους πανέτοιμοι να πάρουν το θέμα καλλιέργεια- τροφή-υγεία στα χέρια τους.

πελιτι momfatale.gr

Πληροφορίες ανταλλάξαμε, χαμόγελα, χειραψίες ναι. Λεφτά όχι. Παίρνεις τους σπόρους δωρεάν, αρκεί να πας με το σπορείο σου. Σωστό. Έτσι εξασφαλίζεται στο μέγιστο βαθμό ότι δε θα χαραμιστούν τα σποράκια.

54253305c9e245d21395678366

Μιλώντας για σποράκια, είχε τόσα παιδιά που ήταν σα να σχόλαγε δημοτικό! Δεν είναι τυχαίο ότι ως γονιός κάποια πράγματα τα βλέπεις πιο υπεύθυνα, ούτε το ότι η δράση πραγματοποιήθηκε μέσα σε πάρκο- παιδική χαρά.

peliti momfatale.gr2545330602a9f4df1395679274

Κρατάω στα χέρια μου σπόρους μελιτζάνας, σέσκουλο, ντομάτας, κολοκύθας, πιπεριάς, μαρουλιού, μπάμιας, και  καλαμποκιού.  Όλα τα σποράκια από ελληνικές παραδοσιακές ποικιλίες!

«Μαμ μαμ!»

«Όχι Δάφνη, δεν είναι όλα τα φυτά μαμ μαμ!»

baby bonsaiΚάποια όμως είναι!

Ονειρεύομαι τη στιγμή που θα κόψω την πρώτη ντοματούλα και θα μυρίσει ο τόπος όλος κι ανυπομονώ να βρεθώ στα αγαπημένα μου σαμοθρακίτικα χώματα να σκάψω, να σπείρω και να φροντίσω το χώμα από το οποίο λίγο μετά θα κόβω φαγητό για να ταίσω το παιδί και την οικογένειά μου.

Συν Πελίτι και χείρα κίνει όμως ε;!

Άντε, επόμενο ραντεβού με το Πελίτι στη γιορτή ανταλλαγής σπόρων στις 23 Απριλίου.

Καλή μας άνοιξη και καλές σπορές!

Related Post

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια εργάζεται ως εκφωνήτρια και κειμενογράφος, αν και φιλόλογος αγγλικής- σύμφωνα με τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά της. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, τεσσάρων, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, δεκαέξι μηνών. Ζούσε περιχαρής στη Σαμοθράκη μέχρι τον Απρίλιο του 2014 που χρειάστηκε να φύγει. Αφού πέρασε από Αλεξανδρούπολη, Αστυπάλαια, Αθήνα, Πήλιο, Θεσσαλονίκη, ξανά Αλεξανδρούπολη, είπε να γυρίσει και να παλουκωθεί στη Θεσσαλονίκη και να δει τη ζωή να κυλάει από το σπίτι της στη Ναυαρίνου μαζί με τα δυό της παιδιά και το μαθουσάλα σκύλο της.

Σχολίασε πρώτος