‘Ανοιχτό Σπορείο’: Όταν οι Σπόροι Αναζητούν Σπίτι

“Πρέπει να σηκωθούμε νωρίς-  10 η ώρα να είμαστε εκεί”.

Νωρίτερα σηκώνομαι και για εκδρομές είμαι η πρώτη αλλά αυτό το τόσο επιτακτικό και προγραμματισμένο όταν μου μιλάει κάποιος για την Κυριακή με άγχωσε.

Ήταν όμως για καλό σκοπό κι έτσι κινητοποιήθηκα.

peliti momfatale.gr

Για 2η χρονιά η τοπική ομάδα Κομοτηνής της εναλλακτικής κοινότητας “Πελίτι” διοργάνωσε τη δράση “Ανοιχτό Σπορείο” Στόχος αυτής της δράσης είναι η διάδοση και η διατήρηση των σπόρων των παραδοσιακών και ντόπιων ποικιλιών με το να καλλιεργούνται απ’ όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Καθώς επίσης να κατανοηθεί η αξία των παραδοσιακών σπόρων σε αντίθεση με τους γενετικά τροποποιημένους.

πελιτι momfatale.gr

Η ομορφιά της υπόθεσης ήταν στο ότι από τη μια μεριά έβλεπες ανθρώπους με αγάπη για την παραδοσιακή γεωργία που μπορούσαν να σε βοηθήσουν και διαφωτίσουν με ένα κάρο χρήσιμες πληροφορίες, κι από την άλλη επίδοξους καλλιεργητές που κατέφθαναν με τα αυτοσχέδια σπορεία τους πανέτοιμοι να πάρουν το θέμα καλλιέργεια- τροφή-υγεία στα χέρια τους.

πελιτι momfatale.gr

Πληροφορίες ανταλλάξαμε, χαμόγελα, χειραψίες ναι. Λεφτά όχι.

Παίρνεις τους σπόρους δωρεάν, αρκεί να πας με το σπορείο σου.

Σωστό. Έτσι εξασφαλίζεται στο μέγιστο βαθμό ότι δε θα χαραμιστούν τα σποράκια.

σπόροι

λίγη φαντασία και λίγο χώμα: αυτά χρειάζεστε μόνο για το τέλειο diy σπορείο

Μιλώντας για σποράκια, είχε τόσα παιδιά που ήταν σα να σχόλαγε δημοτικό! Δεν είναι τυχαίο ότι ως γονιός κάποια πράγματα τα βλέπεις πιο υπεύθυνα, ούτε το ότι η δράση πραγματοποιήθηκε μέσα σε πάρκο- παιδική χαρά.

peliti momfatale.gr2545330602a9f4df1395679274

Κρατάω στα χέρια μου σπόρους μελιτζάνας, σέσκουλο, ντομάτας, κολοκύθας, πιπεριάς, μαρουλιού, μπάμιας, και  καλαμποκιού.  Όλα τα σποράκια από ελληνικές παραδοσιακές ποικιλίες!

“Μαμ μαμ!”

“Όχι Δάφνη, δεν είναι όλα τα φυτά μαμ μαμ!”

baby bonsaiΚάποια όμως είναι!

Ονειρεύομαι τη στιγμή που θα κόψω την πρώτη ντοματούλα και θα μυρίσει ο τόπος όλος κι ανυπομονώ να βρεθώ στα αγαπημένα μου σαμοθρακίτικα χώματα να σκάψω, να σπείρω και να φροντίσω το χώμα από το οποίο λίγο μετά θα κόβω φαγητό για να ταΐσω το παιδί και την οικογένειά μου.

Συν Πελίτι και χείρα κίνει όμως ε;!

Άντε, επόμενο ραντεβού με το Πελίτι στη γιορτή ανταλλαγής σπόρων στις 23 Απριλίου και όλο το χρόνο στις βιολογικές αγορές, που τιμούν τη νοημοσύνη μας και ωφελούν το σώμα μας ή σε κάποιο από τα μαγαζάκια λιανικής με φροντισμένα, λαχταριστά, οργανικά προϊόντα!

 

Καλή μας άνοιξη και καλές σπορές!

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος