Η (Γυναικεία) Συμμορία Γκουλάμπι.

Ψάχνω σα λαγωνικό για ιστορίες σπουδαίων γυναικών. Θέλω να μαθαίνω, να ακούω, να πληροφορούμαι, να εμπνέομαι, να παίρνω δύναμη.

Κι οι ιστορίες μου παρουσιάζονται. Σαν μικρές κλωστούλες που κρέμονται από ελαφρώς ξηλωμένο ποδόγυρο. Πρέπει να προσέχεις για να τις δεις, ν” αδράξεις την ακρούλα και να αρχίσει να ξετυλίγεται ο μύθος.

Με αυτό τον τρόπο έμαθα για τη συμμορία Γκουλάμπι.

gulabi

Η Συμμορία Γκουλάμπι είναι ένα εξαιρετικό κίνημα γυναικών που σχηματίστηκε το 2006 στη Βόρεια Ινδία.  Αυτή η περιοχή είναι από τις πιο φτωχές στη χώρα και είναι χαρακτηρίζεται από μια κουλτούρα βαθειά πατριαρχική, αυστηρή τήρηση του συστήματος καστών, γυναικείο αναλφαβητισμό, βία στο σπίτι, παιδική εργασία, γάμους παιδιών και απαίτηση για προίκα.  Η ομάδα γυναικών που είναι ευρέως γνωστή ώς η Ροζ Συμμορία εξαιτίας του ότι τα μέλη φορούν ροζ σάρι, αυτό άλλωστε θα πει γκουλάμπι. «Δεν είμαστε μια συμμορία με τη συνήθη έννοια. Είμαστε εδώ για τη δικαιοσύνη», δηλώνει η Σαμπάτ Παλ Ντεβι, ιδρύτρια της συμμορίας.

gulabi 2

Η Συμμορία Γκουλάμπι αρχικά είχε ως στόχο να τιμωρήσει καταπιεστικούς συζύγους, πατέρες και αδερφούς, να αντιμετωπίσει τη βία μέσα στην οικογένεια και την εγκατάλειψη.  Σήμερα η Ροζ Συμμορία έχει δεκάδες χιλιάδες γυναίκες μέλη, κάποιους άντρες υποστηρικτές και πολλές επιτυχημένες παρεμβάσεις. Είτε πρόκειται για τη διασφάλιση σπόρων σε πολίτες κάτω από το όριο της φτώχιας, είτε τη διασφάλιση συντάξεων σε ηλικιωμένες χήρες που δεν έχουν πιστοποιητικό γέννησης να αποδείξουν την ηλικία τους, ή την πρόληψη εκμετάλλευσης γυναικών και παιδιών, η Ροζ αδελφότητα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή επιφέροντας αλλαγές στο σύστημα υιοθετώντας την πιο απλή από όλες τις μεθόδους: μετωπική σύγκρουση και άμεση δράση.

Έγιναν ταινία, ντοκιμαντέρ, τραγούδι, μα πάνω απ” όλα, ο λόγος που η επόμενη γενιά γυναικών στο Πραντες θα υποφέρει- έστω και λίγο- λιγότερο.

Κι αυτό είναι τεράστια υπόθεση.

πηγή

 

Related Post

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια εργάζεται ως εκφωνήτρια και κειμενογράφος, αν και φιλόλογος αγγλικής- σύμφωνα με τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά της. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, τεσσάρων, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, δεκαέξι μηνών. Ζούσε περιχαρής στη Σαμοθράκη μέχρι τον Απρίλιο του 2014 που χρειάστηκε να φύγει. Αφού πέρασε από Αλεξανδρούπολη, Αστυπάλαια, Αθήνα, Πήλιο, Θεσσαλονίκη, ξανά Αλεξανδρούπολη, είπε να γυρίσει και να παλουκωθεί στη Θεσσαλονίκη και να δει τη ζωή να κυλάει από το σπίτι της στη Ναυαρίνου μαζί με τα δυό της παιδιά και το μαθουσάλα σκύλο της.

Σχολίασε πρώτος