Ο Πολιτισμός της Γέννας

Η ιδέα της φωτογράφου Άλις Προυτζάνσκι ήταν αρκετά απλή: θέλησε να φωτογραφίσει γυναίκες στα πρόθυρα του τοκετού-κατά τη διάρκεια και λίγο μετά. Να πως η ίδια περιγράφει τις σκέψεις της και το έργο της, με τίτλο Birth Culture- Ο Πολιτισμός της Γέννας,  στην ιστοσελίδα της:

8.jpg.CROP.original-original

«Κατά το πρώτο μέρος του project ήθελα να αποτυπώσω τοκετούς σε διαφορετικά μήκη και πλάτη του κόσμου μας-

Τι είναι η γέννα; Πώς είναι σε παγκόσμιο επίπεδο και σε κάθε χώρα συγκεκριμένα; Είναι ιατρικό γεγονός, πνευματικό, φυσιολογικό, πνευματικό; Έψαξα για απαντήσεις σε νοσοκομεία, μαιευτήρια, κλινικές και σπίτια. Η διαδικασία εμπεριέχει τόσες ιδέες: αγώνας, ομορφιά, κουλτούρα, δύναμη και μεταμόρφωση.

Alice_Proujansky_6

birth-culture-5

Η μητρότητα φέρει ρίσκα- 287,000 θάνατοι μητέρων συνέβησαν το 2010 και σχεδόν όλοι θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί- και οι γυναίκες που ζουν σε χώρες υπό ανάπτυξη έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από επιπλοκές.

emQg21w0kPLjWXhvaWJcBWFH00NeqIrx2ggV7LCLnU

03_Abortion Needle

large

Οι ΗΠΑ διατηρούν τον υψηλότερο βαθμό θνησιμότητας νεογέννητων βρεφών (πρώτης μέρας) μεταξύ των βιομηχανοποιημένων εθνών, σε ένα βαθμό εξαιτίας του εξαιρετικά μεγάλου παρεμβατισμού και αφετέρου δυσκολία στην πρόσβαση προγεννητικής φροντίδας.

tumblr_nbg3suutQK1rqdxx8o3_500

slide_367184_4193668_free

Jen_Carnig_birth_421c

Στα ταξίδια μου στη Δομινικανή Δημοκρατία, στη Νιγηρία, το Μεξικό, την εθνότητα των Νάβαχο, στη Μασσαχουσέτη και τη Φλόριντα τα τελευταία επτά χρόνια, είδα  πως οι γυναίκες ζουν μια μεστή εμπειρία τοκετού. Η γέννα είναι μια καθολική υπόθεση κι εμπειρία, ωστόσο οι μητέρες, οι φροντιστές και οι συνθήκες κάνουν το κάθε παράδειγμα ξεχωριστό.».

alej

Είναι τόσο δυνατές οι λέξεις ή οι εικόνες της που με έκαναν να σας παρουσιάσω τη δουλειά της; Για να είμαι ειλικρινής, στην πλειονότητά τους τουλάχιστον, όχι. Υπάρχει όμως κάτι βαθύτερο: μια αίσθηση βαθειάς  ευγνωμοσύνης κάθε φορά που κάποιος – ιδιαίτερα καλλιτέχνης, μιας και θεωρώ τη φωνή τους πιο ειλικρινή- ρίχνει φως σε μια πτυχή της γυναικείας ζωής κι εμπειρίας.

Και μπορεί ο τοκετός να είναι μια εμπειρία που δε θα τη ζήσουν όλες οι γυναίκες- από επιλογή ή όχι- πάντως, όπως και να “χει,  θα ήταν μεγάλη ευτυχία να γνωρίζουμε πως, το πρότζεκτ αυτό βοήθησε ωστε οι περισσότερες που την έζησαν… να ζήσουν αυτές καλά και τα μωρά καλύτερα!

Logo1

Πηγή κειμένου

Πηγή Εικόνων

Related Post

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια εργάζεται ως εκφωνήτρια και κειμενογράφος, αν και φιλόλογος αγγλικής- σύμφωνα με τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά της. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, τεσσάρων, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, δεκαέξι μηνών. Ζούσε περιχαρής στη Σαμοθράκη μέχρι τον Απρίλιο του 2014 που χρειάστηκε να φύγει. Αφού πέρασε από Αλεξανδρούπολη, Αστυπάλαια, Αθήνα, Πήλιο, Θεσσαλονίκη, ξανά Αλεξανδρούπολη, είπε να γυρίσει και να παλουκωθεί στη Θεσσαλονίκη και να δει τη ζωή να κυλάει από το σπίτι της στη Ναυαρίνου μαζί με τα δυό της παιδιά και το μαθουσάλα σκύλο της.

Σχολίασε πρώτος