Κοτόπουλο με πατάτες με μουστάρδα και μέλι.

Με το κοτόπουλο τα πηγαίνουμε καλά οικογενειακώς. Δε μας βαραίνει όπως το κρέας ούτε σωματικά, ούτε οικονομικά, μας χορταίνει και μαγειρεύεται με τόσες παραλλαγές που δεν το βαριόμαστε ποτέ.

Αυτή η συνταγή είναι εξέλιξη μιας άλλης, κατά την οποία ανακατεύεις μέλι, μουστάρδα, λάδι, λεμόνι, ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι- περιχύνεις τις πατάτες που περιμένουν υπομονετικά πάνω στη λαδόκολλά και τις ψήνεις έτσι για κανένα δυωράκι.  Γίνονται τόσο νόστιμες και διαφορετικές από τις κλασσικές πατάτες φούρνου που κάποια στιγμή αναρωτήθηκα τι θα γίνει αν βάλω και το κοτόπουλο στο χορό.

Κι έτσι προέκυψε αυτή η συνταγή για την οποία θα χρειαστείτε τα παρακάτω υλικά:

το πιο σημαντικό υλικό είναι μια σου-σεφ, μια βοηθός κουζίνας, καπάτσα, εργατική, έξυπνη και … μίνι!

κοτοπουλο με μέλι και μουστάρδααλλά εκτός από εκείνη, όσο να πεις, θα χρειαστείτε και ολίγα ακόμη!

  • 1 κοτόπουλο
  •  πατάτες τόσες όσες να γεμίσετε το ταψί σας (καμιά δεκαριά)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ. σούπας μέλι
  • 1 κ. σούπας μουστάρδα
  • 1 λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι

chicken mustard honey lemon

Καψαλίζουμε το κοτόπουλο, το ξεπλένουμε, το αλατοπιπερώνουμε κι εγώ προσωπικά βγάζω τα φιλέτα (δε μου αρέσουν ψητά, νομίζω ότι «στεγνώνουν»).

Κόβουμε τις πατάτες και τις στρώνουμε στο ταψί με το βασιλιά κοτόπουλο στο κέντρο.

Στο multi χτυπάμε το λάδι, το μέλι, την μουστάρδα και το λεμόνι μέχρι που γίνεται μια παχύρευστη σως. Βάλτε λίγο δακτυλάκι και δοκιμάστε την. Είναι πολύ γλυκιά; Λίγο ακόμη λεμόνι. Είναι πολύ ξυνή; Λίγο ακόμη μέλι. Δεν «ακούγεται» η μουστάρδα; Λίγο ακόμη μουστάρδα. Το φέρνετε στα γούστα σας!

Περιχύνουμε το περιεχόμενου του ταψιού με τη σως και ανακατεύουμε καλά τις πατάτες και το κοτοπουλο και πριν το βάλουμε για ψήσιμο προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό.(που σχεδόν πάντα ξεχνάω και το ρίχνω άρον- άρον μετά)!

συνταγή κοτόπουλο με πατάτες φούρνου

Εγώ το ψήνω στον αέρα στους 180- 200C. Στα τρία τέταρτα περίπου έχει πάρει χρώμα, οπότε το γυρνάω να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Εναλλακτικά, αν φοβάστε μην αρπάξει, το ψήνετε καμια ωρίτσα με αλουμινόχαρτο και μετά το ξεσκεπάζετε για να πάρει χρώμα.

Μην το βάλετε σε πιο υψηλή θερμοκρασία γιατί το μέλι καίγεται εύκολα.

Για σίγουρη επιτυχία αναθέτετε στη βοηθό σας να ανοίγει το φούρνο κάθε δύο λεπτά και να το ελέγχει ;)

Το φαγάκι αποκτά πολύ επαγγελματικό λουκ (με διαβεβαίωσε κι ο μάγειρας-σύζυγος!) και από γεύση… απλώς ας πούμε ότι δε θα περισσέψει.

Καλά μαγειρέματα!

Related Post

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια εργάζεται τα πρωινά στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης για το πρόγραμμα Europe Direct, τα μεσημέρια ντύνει με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές, τα απογεύματα γράφει κείμενα και ενίοτε διδάσκει αγγλικά και τα βράδια κάνει γιόγκα. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 6, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 3, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Τα τρία τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος