“Κλέψε σαν Καλλιτέχνης” / “Πούλα σαν Καλλιτέχνης” – Austin Kleon, εκδόσεις Key Books

Καλλιτέχνης θα πει…

Έλα, παραδέξου το… κάπου εκεί βαθιά μέσα σου θες να αποκαλείς και εσύ τον εαυτό σου καλλιτέχνη (εγώ τουλάχιστον το θέλω) ή σε ακόμη πιο τραβηγμένη περίπτωση να σε αποκαλούν οι άλλοι…

Δεν είναι επί της παρούσης να ανοίξουμε αυτή τη μεγάλη κουβέντα που έχει να κάνει με το τι είναι τέχνη. Ας μείνουμε στο κρίσιμο αυτό σημείο, για όλους αυτούς τους ανθρώπους, των οποίων η επιθυμία να κάνουν αυτό που αγαπούν, να παράγουν εκ του μηδενός και να παρουσιάσουν το έργο τέχνης τους, είτε αυτό είναι ένα βιβλίο, είτε είναι μία κινηματογραφική ταινία, είτε είναι ένας πίνακας, είτε τέλος ό,τι βάλει ο δημιουργικός νους του καθενός, είναι ανάγκη ζωής και λόγος ύπαρξης.

Για αυτούς τους ανθρώπους, σαν εμένα και σένα που διαβάζουμε αυτό το κείμενο, ή σαν τους φίλους μας στους οποίους θέλουμε να κάνουμε ένα δώρο, υπάρχει ο Austin Kleon και τα ιδιαίτερα βιβλία του.

Το πρώτο από αυτά, το «Κλέψε σαν Καλλιτέχνης», το πήρα στα χέρια μου τον Νοέμβρη του 2013, δώρο αγαπημένου φίλου, ο οποίος επίσης μου σύστησε και τον εκδοτικό οίκο Key Books, ο οποίος είναι υπεύθυνος γι αυτές τις μικρές χαρές. Για τα παιδιά της Key Books και την αξιόλογη δουλειά που κάνουν, έχω ξαναναφερθεί και στο παρελθόν, κατά τη βιβλιοπρόταση του  Έξω από τα δόντια του μοναδικού George Lois.

10427357_10206563877394579_6727929091182422826_n   Με το «Κλέψε σαν Καλλιτέχνης» ένιωσα να απελευθερώνομαι.  Έφυγαν μακριά οι τύψεις και η ανησυχία, για όλες αυτές τις στιγμές που το μυαλό μπλοκάρει και η έμπνευση μοιάζει κάτι εξωπραγματικό. Μπήκε σε τάξη η σκέψη μου, πώς μπορεί να οργανωθεί αυτό που λέμε χρόνος και είναι ο εχθρός μας. Συνειδητοποίησα ότι είναι ωραίο, αλλά και αναγκαίο ενίοτε, να εξασκείσαι στην δημιουργική τεμπελιά, δεν πειράζει αν δεν έχεις βρει ακόμη τον εαυτό σου, αρκεί να είσαι σε μία διαρκή φάση αναζήτησης, αλλά και μάθησης.

«Φτιάξε τα πράγματα που αγαπάς. Αυτό είναι το μανιφέστο : Ζωγράφισε την τέχνη που θέλεις να δεις, ξεκίνα την επιχείρηση που θέλεις να διευθύνεις, παίξε τη μουσική που θέλεις να ακούσεις, γράψε τα βιβλία που θέλεις να διαβάσεις, φτιάξε τα προϊόντα που θέλεις να χρησιμοποιήσεις – κάνε τη δουλειά που θες να δεις ολοκληρωμένη».

Μπορείς επίσης να αντιγράφεις, καθώς κανένα έργο δεν διεκδικεί πρωτοτυπία. Μπορείς να αρχίζεις να μοιράζεις τις «τελείες» σου με τον άλλο κόσμο, αρκεί να μην τις συνδέεις, να χρησιμοποιείς τα μέσα για να παρουσιάσεις τη δουλειά σου, καθώς ο κόσμος πια είναι απεριόριστος, να κρατάς όμως την ουσία μέχρι να ολοκληρωθεί, για σένα.

11136649_10206564234603509_7840245356751224395_n«Ο καλλιτέχνης είναι συλλέκτης. Όχι ρακοσυλλέκτης, προσοχή, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Ο ρακοσυλλέκτης συλλέγει ο,τι βρει, ο συλλέκτης συλλέγει επιλεκτικά, συλλέγει μόνο τα πράγματα που αγαπά αληθινά».

Απόλαυσε τη σιωπή, βγες από το σπίτι, γνώρισε κόσμο, μοιράσου, γίνε καλός, αντί να μαλώνεις κοίτα να φτιάχνεις τα δικά σου, φρόντισε τον εαυτό σου.

Με μόλις 160 σελίδες και σε μικρό τετράγωνο φορμά, γεμάτο σκίτσα, φωτογραφίες, λόγια διασήμων, και μια παιχνιδιάρικη γραμματοσειρά (credits to Άννα Παπαϊωάννου) πρωτυπήρξε ιδανική παρέα, τροφή για σκέψη, όχι μονάχα την πρώτη φορά που το διάβασα, αλλά και όσες άλλες ανέτρεξα σε αυτό για μια επιπλέον σκέψη σε ανύποπτη αλλά κρίσιμη στιγμή.

 

Κάπου εδώ έρχεται και μας βρίσκει και το δεύτερο βιβλίο του ίδιου συγγραφέα πάλι από τις εκδόσεις Key Books,  «Πούλα σαν Καλλιτέχνης», με τα ίδια χαρακτηριστικά και συντελεστές, που προχωρά την ιστορία μας ένα βήμα παραπέρα.

10429232_10206563889314877_8768099945996180241_n«10 τρόποι να μοιραστείς τη δουλειά σου και να σε ανακαλύψουν» διατείνεται ο συγγραφέας που αυτή τη φορά δείχνει σε νέους καλλιτέχνες, συγγραφείς, δημιουργούς και σε όσους κάνουν μια νέα αρχή, πώς να γίνουν μέρος της κοινότητας του ταλέντου. Ερωτήματα όπως «πώς θα δείξω τη δουλειά μου; Πώς θα βρω το κοινό μου; Πώς θα αφήσω το στίγμα μου;» απασχολούν όλους.

Βρες τη σκηνή σου, ο μόνος τρόπος άλλωστε για να βρεις τη φωνή σου είναι να την χρησιμοποιήσεις. Παρέμεινε ερασιτέχνης, με όση ζωντάνια – τόλμη – έρωτα – πειραματισμό σημαίνει αυτό.

«Ο κόσμος αλλάζει με τόσο γρήγορο ρυθμό που μας μετατρέπει όλους σε ερασιτέχνες. Ακόμη και τους επαγγελματίες. Ο καλύτερος τρόπος είναι να εξελιχθούν και να διατηρήσουν το πνεύμα του ερασιτέχνη και να αγκαλιάσουν την αβεβαιότητα για το άγνωστο»

Κατέγραφε τη ζωή και της δουλειά σου.

«Είτε τα μοιράζεσαι είτε όχι, η καταγραφή και η αποθήκευση της δουλειάς σου θα έχει οφέλη όσο προχωράς. Θα αρχίσεις να βλέπεις τη δουλειά που κάνεις πιο καθαρά και θα νιώθεις ότι κάνεις πρόοδο. Και όταν αποφασίσεις να την μοιραστείς, θα έχεις πληθώρα υλικό».

Χτίσε ένα καλό όνομα στο διαδίκτυο.

«Μην σκέφτεσαι την ιστοσελίδα σου σαν μια μηχανή αυτοπροώθησης, σκέψου τη σαν μηχανή εφεύρεσης του εαυτού σου».

«Αξίζει να μοιράζεσαι τις επιρροές σου γιατί δίνουν μια ιδέα στον κόσμο για το ποιος είσαι και τι κάνεις – μερικές φορές περισσότερο και από την ίδια σου τη δουλειά».

11168531_10206563875274526_3161711862971995161_n«Όταν βρίσκεις πράγματα που απολαμβάνεις αληθινά, μην αφήνεις κανέναν άλλο να σε κάνει να νιώθεις άσχημα γι αυτό. Μην νιώθεις ενοχές για τις απολαύσεις που παίρνεις από τα πράγματα που αγαπάς. Να τα γιορτάζεις».

«Αν θέλεις να είσαι πιο αποτελεσματικός όταν μοιράζεσαι τον εαυτό σου και τη δουλειά σου, πρέπει να γίνεις καλύτερος αφηγητής. Πρέπει να ξέρεις τι είναι μια καλή ιστορία και πώς να πεις μια τέτοια»

Μάθε να ζητάς, εκτιμώντας πρώτος εσύ τη δουλειά σου. Τίμα τις πηγές σου, κάνε παρέα με τους ομότεχνούς σου, κράτα λίστα αλληλογραφίας, δούλεψε περισσότερο.

Και τόσα άλλα. Κάθε σελίδα πολλές υπογραμμίσεις και υποσημειώσεις. Έτσι για να ανατρέχεις όταν σκέφτεσαι ότι έχεις βαλτώσει, ότι η τέχνη πεθαίνει, ότι τα πράγματα είναι αδιέξοδο. Τότε όμως είναι που η ανάγκη έκφρασης, η πίστη σε αυτό που αγαπάς, η ελπίδα, το ταλέντο, η δουλειά πάνω σε αυτό, αλλά και η σωστή στάση απέναντι σε όλα, μπορεί να απογειώσει την προσπάθεια σου, το προϊόν τέχνης σου και εσένα τον ίδιο. Αρκεί να το κυνηγήσεις. Και ο Kleon σου δείχνει κάποιους τρόπους.

10389411_10206563886394804_5038663964601137622_n  Σας τα παραδίδω λοιπόν, χωρίς τις δικές μου υποσημειώσεις, για να βάλετε και εσείς τις δικές σας. Να τα απολαύσετε και να εμπνευστείτε.

Γιατί σαν το βιβλίο, την υφή και μυρωδιά του δεν έχει…

Σας εύχομαι καλή ανάγνωση!

“Κλέψε σαν Καλλιτέχνης”

/ “Πούλα σαν Καλλιτέχνης”

 Austin Kleon, εκδόσεις Key Books

υ.γ1 Μπορεί να αργήσαμε λίγο να βρεθούμε αλλά το μυαλό και οι αισθήσεις μου όλο αυτόν τον καιρό είναι βυθισμένες μέσα στα βιβλία οπότε θα έχουμε να πούμε και να κάνουμε πολλά όμορφα πράγματα στο μέλλον. Να μας εμπιστευτείτε!

υ.γ 2 Η Key Books έχει κυκλοφορήσει και ένα παιδικό βιβλίο με τίτλο “ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ” της Marta Altes, αξίζει να το χαρείτε εσείς και τα παιδιά σας!

υ.γ 2 Και τέλος μην ξεχνάτε….αν δεν μπορείς με άλλον τρόπο να πολεμήσεις, τουλάχιστον πράξε, πλάσε ομορφιά, γιατί μόνο η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο.

 

 

 

 

 

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Kalliopi Pasia

Η Καλλιόπη ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Νομική και Επικοινωνία - Πολιτισμό στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Αγαπά να διαβάζει, να ταξιδεύει, να βλέπει και να ζει κινηματογραφικά. Κυρίως πιστεύει ότι η ζωή είναι αγρίως απίθανη και ότι αξίζει να δίνεις χρόνο στο χρόνο. Μέσα σε όλα αυτά συνεχίζει παραδόξως να ελπίζει και πιστεύει στη δικαιοσύνη

Σχολίασε πρώτος