Fingers Γλυκοπατάτας

Απλές και γρήγορες συνταγές για το βρεφάκι μας, το οποίο συνήθως από έξι μηνών και πάνω κι αφού η παιδίατρος δώσει το πράσινο φώς ξεκινάει το ταξίδι των στερεών τροφών. Ιδανική αρχή τα φρέσκα υλικά, λαχανικά και φρούτα κι εξαιρετικό παράδειγμα η γλυκοπατάτα που θα σας αφήσει άναυδους με τα προτερήματά της. Παραμένει “εξωτική” στην Ελλάδα κι εξόριστη από την κουζίνα μας, ενώ υπάρχει πλέον ντόπια παραγωγή. Στη βιολογική λαική στο Κόδρα μάλιστα, μπορείτε να βρείτε δύο ποικιλίες: την κλασσική πορτοκαλοκόκκινη και τη … λευκή, την οποία πρώτη φορά συναντούσα, κι είναι πιο στενόμακρη και πιο γλυκιά.

Χώρια που μια είναι αρκετή. Από μια και μοναδική γλυκοπατάτα, μπορούμε να φτιάξουμε αρκετά  fingers για τρία ή τέσσερα γεύματα του ενός έτος παιδιού μας, ενώ στη δική μου ηλικία (lol, ξέρω) με μισή πατάτα (και καναδυό τόνους τσένταρ από πάνω) είμαστε καλά.

Η αλήθεια είναι πως αν και η γλυκοπατάτα πολλές φορές κάνει την εμφάνισή της στο διαιτολόγιο μιας οικογένειας με αφορμή το μωρό, παραμένει, μιας και στέκεται επάξια ως σαλάτα στο πλάι, ως σνακ για οποιαδήποτε ώρα της μέρας, είτε ως συμπληρωματικό πιάτο του κυριακάτικου brunch.

Το χαρακτηριστικό της, όπως προδίδει και το όνομά της, είναι η γλυκιά της γεύση: κάτι που όλα ανεξαιρέτως τα μικρά λατρεύουν, ενώ για τους μεγάλους είναι μάλλον θέμα προτίμησης γεύσης.

Οι οδηγίες είναι αστείες:

1. Καθαρίζουμε τη γλυκοπατάτα.

2. Κόβουμε σε χοντρές λωρίδες και μετά στη μέση.

3. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε στο φούρνο στους 220 C για 15 λεπτά.

4. Δε χρειάζεται να τις γυρίσουμε. Κρυώνουν και σερβίρουμε.

Εναλλακτικά, ψήνουμε τη γλυκοπατάτα ολόκληρη για 20 λεπτά. Τρυπάμε απαλά με ένα πηρούνι για να δούμε αν έγινε. Είναι σωστά μαγειρεμένη, όταν το πηρούνι βυθίζεται μέχρι μέσα. Σε αυτή την περίπτωση, η σάρκα  θα έχει μαλακώσει τόσο που δε θα κόβεται λωρίδες, δε θα κρατιέται στο χεράκι, αλλά θα κόβεται μικρά κυβάκια που μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες , γαρνιτούρες ή να αντικαταστήσουν άλλα λαχανικά σε ριζότι και πιάτα ζυμαρικών. 

γλυκοπατάτα

Μπορείτε να τη συνοδεύσετε με ταμπουλέ, αν ψάχνετε μια vegan λύση, ή με γιαουρτάκι, για ένα ελαφρύ γεύμα.

πηγή

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος