Ιδέες οργάνωσης για το σπίτι

Μετά την όγδοη μετακόμιση, δε με τρομάζει τίποτα πια! Στο άρθρο θα παρουσιαστούν ιδέες τις οποίες έχω εφαρμόσει στα δύο τελευταία σπίτια που έμεινα και μπορώ να διαβεβαιώσω ότι βοηθούν. Τα τρικ αυτά πιάνουν ανεξαρτήτως πόσο μεγάλο ή μικρό είναι το σπίτι. Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή του μινιμαλισμού. Είναι δύσκολο να οργανώσει και να καθαρίσει κάποιος ένα σπίτι που είναι γεμάτο μέχρι το ταβάνι. Η οργάνωση πατάει πάνω στην απλότητα οπότε το πρώτο βήμα είναι να ξεφορτωθούμε με όποιον τρόπο θεωρούμε εμείς σωστό τα περιττά πράγματα: σκεύη, μαχαιροπίρουνα και πιατοπότηρα, συσκευές, ρούχα, παιχνίδια που έχουμε να χρησιμοποιήσουμε πάνω από πέντε χρόνια. Δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε. Τα χαρίζουμε, τα αφήνουμε σε κάποιο φιλανθρωπικό οργανισμό ή τα πετάμε αν είναι πολύ φθαρμένα. Μην περιμένετε, σαν κι εμένα να μετακομίστε, ή να βάψετε το σπίτι σας για να κάνετε αυτήν την εκκαθάριση.

 

1. τα διαχωριστικά χώρου βολεύουν καλύτερα από τα κλασσικά σκεύη διαχωρισμού μαχαιροπίρουνων ή χειρότερα από το “χύμα μέσα στο συρτάρι”. Χωρίζουμε ανά μέγεθος τα εργαλεία κουζίνας και τα βολεύουμε στα αντίστοιχα δοχεία. Προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει πλαστικά δοχεία, αγορασμένα από διαφορετικά καταστήματα μέχρι να βρω τα κατάλληλα μεγέθη, ώστε να χωρέσουν στο συρτάρι, αφήνοντας το μικρότερο δυνατό κενό. Έπαψαν λοιπόν να είναι χωρισμένα ανά σκοπό χρήσης αλλά είναι καθαρά χωρισμένα ανά μέγεθος. Όταν η προκοπή χτυπήσει την πόρτα απλά τα αφαιρώ και καθαρίζω μόνο τα δοχεία τους.
sub-buzz-9182-1468436063-3

 

2. Τα διαχωριστικά για μαχαιροπίρουνα μετακόμισαν στο μπάνιο. Δεν τα έχω σε συρτάρι αλλά είναι έτσι συγκεντρωμένα σε ένα μέρος. Το ίδιο και τα καλλυντικά/make up, δε χάνω χρόνο ψαχουλεύοντας σε ένα νεσεσέρ. Σημειωτέον, μετά τα ρούχα-παπούτσια η εκκαθάριση καλλυντικών ήταν η μεγαλύτερη και πιο χρονοβόρα.
img_4263    aid2406682-900px-use-a-silverware-organizer-for-makeup-step-6

 

 

3. Τα καπάκια από διάφορα δοχεία και βαζάκια είναι εφιάλτης. Για αυτό όλα σε ένα μέρος είτε αυτό είναι θήκη προσαρμοσμένη στην πόρτα του ντουλαπιού, είτε πιατοθήκη, είτε ντοσιέ αποθήκευσης εγγράφων. Αλήθεια έτσι τα έχω (όπως παρακάτω στο 5.) και εκείνα από τις κατσαρόλες σε πιατοθήκη.
Τις δε σακούλες τις δίπλωνα και τις είχα στο τελευταίο συρτάρι της κουζίνας. Τώρα είναι διπλωμένες σε θήκη εσωτερικά του ντουλαπιού και το συρτάρι άδειο έτοιμο να δεχτεί περισσότερα πράγματα.
102297758-jpg-rendition-largest   cabinet-organizing-tips-30

 

4. Σκεύη και εργαλεία κουζίνας σε μεγάλα κουτιά αποθήκευσης. Επειδή όταν βιάζεσαι δε θα κάτσει να ψαχουλέψεις στο βάθος του ντουλαπιού πού είναι εκείνο το εξάρτημα από το μπλέντερ, τραβάς το κουτί ως έξω και τουλάχιστον επιβεβαιώνεις ότι δεν είναι εκεί! :-) Όχι, σοβαρά τώρα με έχει σώσει από το σκύψε-ψάχνε-βγάζε αυτά που είναι μπροστά για να πάρεις αυτά που είναι πίσω.
img_3197

 

5. Εκείνο το μικρό ή γωνιακό ντουλάπι στο οποίο δεν μπορείς να βάλεις τίποτα γιατί είναι τόσο μικρό και άβολο πρέπει να αξιοποιηθεί. Ότι χωράει σε κλασέρ γραφείου, χωράει και στο μικρό ντουλάπι, στη μικρή άδεια γωνίτσα.
wp_20130815_003

 

6. Ό,τι μπορεί να κρεμαστεί κρεμιέται. Γατζάκια, καρφάκια ή ράγα κρεμάσματος ρούχων γίνονται εξαιρετικός τρόπος αποθήκευσης σκούπας, σφουγγαρίστρας, φτερού ξεσκονίσματος κλπ. Αφήνουν ελεύθερο το πάτωμα για ευκολότερο καθάρισμα ή για άλλου είδους αξιοποίηση κι επίσης δεν ψάχνεις ποτέ “τώρα πού το άφησα αυτό” γιατί εφόσον κρεμιέται ξέρεις πάντα πού είναι.
jau_2008_037_t_01

 

7. Ξέρω ότι η οργάνωση σε κουτιά είναι δύσκολη γιατί θα πρέπει να αποφασίσουμε με ποιο τρόπο θα ταξινομήσουμε, ανά χρήση ή μέγεθος ή οτιδήποτε. Ωστόσο αυτού του είδους η οργάνωση είναι τόσο βολική, τόσο τακτική που αν την εφαρμόσετε κερδίζετε χώρο, καθαρίζετε καλύτερα και πιο εύκολα και στο τέλος του χρόνου ξεκαθαρίζεται πόσα και ποια από αυτά τα πράγματα έχουν χρησιμοποιηθεί ή όχι.
09182012-2012-school-area-12

 

8. Ντουλάπα. Χωρίς λόγια. μου πήρε αρκετό χρόνο και πολλές δοκιμές μέχρι να καταλήξω στο πώς θα είναι πρακτική και χρηστική. Φουλάρια, κασκόλ και μαντήλια βρίσκονται πλέον σε μια κρεμάστρα στην οποία έχω βάλει κρίκους από κουρτίνα μπάνιου. Οι μπότες μετά την πρώτη αποθήκευση δεν είναι σταπατσαρισμένες γιατί έχει μπει χαρτόνι ή αυτό το αφρώδες μπαστουνάκι που κανονικά χρησιμοποιούν τα παιδιά στις πισίνες.
enhanced-buzz-2347-1413145693-14 chncdhahr0chm6ly9wzxjmzwn0by5ndxj1l3dwlwnvbnrlbnqvdxbsb2fkcy8ymde2lza0lzc0nzm0ztm3nwexotm4mgu5ywnmn2y2yjzjmzm3ztawlmpwzw-prx_-a62fdfc8

 

9. Στα πλαίσια του αξιοποίησε το χώρο σου καθ’ ύψος, το μπάνιο μου έχει πλέον καλαθάκια κρεμασμένα από ράγες ή ραφάκια με θήκες και κουτάκια αποθήκευσης. Εντάξει δεν είναι όπως της φωτογραφίας, παίζει ακόμα λίγη σαβουρίτσα, σακουλάκια, μισοάδεια κουτάκια με διάφορα, αλλά γενικά με έχουν σώσει.
wpid-img_00005743

 

Η αποθήκευση είναι λίγο σαν τέτρις. Δεν πρέπει ωστόσο να γεμίζει το κεφάλι μας με σκέψεις αλλά να μας εξυπηρετεί. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του τρόπο οργάνωσης και σίγουρα “βόλεψης”. Ελπίζω να σας φάνηκαn χρήσιμα τα παραπάνω :-)

 

Γεωργία

 

πηγή: http://creativedesign.tips/17-awesome-ways-to-organize-your-home

 

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Georgia Dagli

Η Γεωργία ζει κοντά στην Ορεστιάδα. Αγγίζει τα όρια του nerd και εξακολουθεί να ασχολείται με ένα σωρό πράματα εκτός από αυτά που πρέπει. Της αρέσουν οι κατασκευές και έχει αδυναμία στον άντρα της και το Ζήκο, το πεντάχρονο ημιλαμπραντόρ.

Σχολίασε πρώτος