Ριζότο με Πουρέ Λωτού και Απάκι

Ένα πιάτο που μας ταξιδεύει από την Βόρεια Ιταλία μέχρι την Κρήτη και κάνει το φθινόπωρό μας λίγο πιο κεφάτο!

Υλικά

-          Για το ριζότο

Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο

Δύο μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

400 γρ. ρύζι Αρμπόριο

1 κ.σ. ξύσμα λεμόνι

1 ποτήρι λευκό κρασί

1 λίτρο ζωμός (κοτόπουλου, κρέατος ή λαχανικών)

50 γρ. παρμεζάνα

50 γρ. βούτυρο

Αλάτι, πιπέρι

-          Για τον πουρέ λωτού

1 κιλό λωτοί κομμένοι σε τετραγωνάκια

Αλάτι, πιπέρι

-          Για το γαρνίρισμα

Μια κουταλιά κρητική μυζήθρα,

%cf%81%ce%b9%ce%b6%cf%8c%cf%84%ce%bf-%ce%bb%cf%89%cf%84%ce%bf%cf%8d-%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%cf%80%ce%ac%ce%ba%ce%b9

Εκτέλεση

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Για να φτιάξουμε ένα αυθεντικό ριζότο χρειαζόμαστε ζωμό (κρέατος, ψαριού ή λαχανικών) και ειδικό ρύζι, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε Αρμπόριο. Θα «κλείσουμε» την εκτέλεση με προσθήκη βουτύρου και παρμεζάνας, αλλά πάμε να δούμε τα ενδιάμεσα βήματα.

 

Για τον πουρέ λωτού

Ξεφλουδίζουμε τους λωτούς, τους κόβουμε σε τετράγωνα και τους βάζουμε στο φούρνο σε λαδόκολλά στους  160- 180°C για περίπου 20’. Με ένα πηρούνι ελέγχουμε αν έχουν μαλακώσει. Μόλις το πιρούνι διαπερνά τη σάρκα, πολτοποιούμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πουρές.

Για το ριζότο

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε για καναδυό λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.

Σβήνουμε με κρασί.

Σε φωτιά που διατηρεί το βρασμό χαμηλό, προσθέτουμε το ζωμό (χρησιμοποιώ λαχανικών συνήθως για να βολεύω και τους vegan φίλους μου) σε δόσεις με τη λογική : προσθέτω τόσο όσο να σκεπάσω το ρύζι- ανακατεύω για να απορροφηθεί- ξαναρίχνω.

Μόλις το ρύζι μαγειρευτεί, αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω τον πουρέ λωτού, το ξύσμα από λεμόνι, την παρμεζάνα και το βούτυρο.

Αφήνω λίγο να πέσει η θερμοκρασία και ρίχνω και το απάκι, χωρίς να ανακατεύω.

Σερβίρω  με μια κουταλιά μυζήθρα.

Tip: Μια καλή και vegetarian παραλλαγή είναι να αντικαταστήσετε το απάκι με μανιτάρια σωταρισμένα.

 

Καλή Απόλαυση!

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια εργάζεται ως εκφωνήτρια και κειμενογράφος, αν και φιλόλογος αγγλικής- σύμφωνα με τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά της. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, τεσσάρων, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, δεκαέξι μηνών. Ζούσε περιχαρής στη Σαμοθράκη μέχρι τον Απρίλιο του 2014 που χρειάστηκε να φύγει. Αφού πέρασε από Αλεξανδρούπολη, Αστυπάλαια, Αθήνα, Πήλιο, Θεσσαλονίκη, ξανά Αλεξανδρούπολη, είπε να γυρίσει και να παλουκωθεί στη Θεσσαλονίκη και να δει τη ζωή να κυλάει από το σπίτι της στη Ναυαρίνου μαζί με τα δυό της παιδιά και το μαθουσάλα σκύλο της.

Σχολίασε πρώτος