Τα Διαφορετικά Είδη Βρώμης

Τι κι αν μέχρι τον 18 αιώνα, η βρώμη χρησιμοποιούνταν κυρίως ως ζωοτροφή;! Από το μέσα του 19ου αιώνα, τα πράγματα άλλαξαν δραματικά. Από το 1877 που δημιουργήθηκε η γνωστή μάρκα με τον Κουακέρο να μας χαμογελά συγκαταβατικά  μέχρι και σήμερα, το ταπεινό δημητριακό έχει πλέον κερδίσει τη θέση της στο διαιτολόγιο κάθε ψαγμένης διατροφικά οικογένειας- δεν είναι τυχαίο που τα Quaker Oats από το 2001 αποτελούν θυγατρική της Pepsi Co.

Αυτό, όμως, δεν είναι μάθημα ιστορίας, αλλά ένας πρακτικός οδηγός που θα σας βοηθήσει να διαλέξετε το σωστό είδος για τη συνταγή σας, διότι η βρώμη, με γνώμονα της επεξεργασία που υφίσταται, χωρίζεται σε διάφορα είδη. Εδώ θα αναφερθούμε στα τρία βασικά που συναντάμε συχνά-πυκνά στα συνταγολόγιά μας, ξεκινώντας από αυτό που δέχεται τη μικρότερη επεξεργασία:

από αριστερά προς δεξία, πληγούρι, νιφάδες, πίτουρο.

από αριστερά προς δεξία, πληγούρι, νιφάδες, πίτουρο.

Α. Πλιγούρι βρώμης (steel-cut oats, irish oats, Scottish oats): θέλει περίπου μισή ώρα για να μαγειρευτεί καλά, είναι το πιο σκληρό, συχνά αντικαθιστά σε συνταγές το ρύζι

Β. Νιφάδες βρώμης (old-fashioned oats, rolled oats): θέλει ένα τέταρτο της ώρας για να μαγειρευτεί, δε χάνει το σχήμα του και το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε μπισκότα, μπάρες κι άλλα παρεμφερή

Γ.  Πίτουρο βρώμης (instant oats): τρώγεται ωμό ή ελάχιστα μαγειρεμένο, «λιώνει» δίνοντας άμεσα μια κρεμώδη υφή, χρησιμοποιείται για το δημοφιλή χυλό porridge που πολύ αγαπούν για πρωινό

Τα καλά νέα είναι ότι η βρώμη διατηρεί σταθερά τα θρεπτικά της, ανεξάρτητα από τον τρόπο επεξεργασίας της, άρα επιλέξτε άφοβα!

Related Post

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια εργάζεται τα πρωινά στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης για το πρόγραμμα Europe Direct, τα μεσημέρια ντύνει με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές, τα απογεύματα γράφει κείμενα και ενίοτε διδάσκει αγγλικά και τα βράδια κάνει γιόγκα. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 6, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 3, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Τα τρία τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος