Παιδικό Θέατρο στο Σχολείο: Ειρηνοποιός από το ΚΘΒΕ

Για δεύτερη χρονιά, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης του το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος φέρνει από Πέμπτη 1 Νοεμβρίου στις σχολικές αίθουσες των δημοτικών σχολείο το έργο του David Holman ΕΙΡΗΝΟΠΟΙΟΣ, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Ματζίρη αφήνοντάς μας να αναρωτιόμαστε, εμείς οι ενήλικοι ΠΩΣ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ;!; :)

ειρηνοποιός κθβε ματζίρη

 
Δύο κοινότητες. Ένας τοίχος ανάμεσά τους και απαγόρευση επικοινωνίας. Μια ατμόσφαιρα καχυποψίας και δυσπιστίας. Μια συνάντηση που ίσως αλλάξει στάσεις και συμπεριφορές. Πώς διαχειριζόμαστε τον θυμό μας; Πώς συμπεριφερόμαστε σε ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από εμάς; Πώς δείχνουμε τη φιλία μας στον άλλο; Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ειρηνική κοινότητα στο σχολείο;

eirinopoios

 Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και αγγίζει θέματα όπως η ενσυναίσθηση, η φιλία και η αποδοχή. Η Κωνσταντίνα Ματζίρη, σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει:
Ο Ειρηνοποιός είναι μια παράσταση για την διαφορετικότητα και τις ανισότητες. Ανιχνεύει τα όρια και αποδοκιμάζει τα σύνορα. Μια παράσταση που αποδεικνύει ότι η φιλία δεν έχει χρώμα αν ξέρεις να μοιράζεσαι, να εμπιστεύεσαι, να σέβεσαι και, τι άλλο, να αγαπάς.
Ο φόβος που προκαλεί το άγνωστο, τελικά, μπορεί να χαθεί αν δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να το γνωρίσει.
Ίσως να μην είναι τυχαίο ότι «Οι μπλε και οι κόκκινοι ήταν πάρα πολύ καλοί φίλοι. Όταν μια μέρα…» …!

ειρηνοποιός κθβε

Ανάμεσα στα όσα ακούστηκαν για την παράσταση, μιας και είναι η δεύτερη χρονιά που ανεβαίνει, ξεχώρισε μια περιγραφή από το 5ο Γυμνάσιο Νεάπολης και, συγκεκριμένα τους μαθητές και υπεύθυνους Καθηγητές της Ομάδας Δράσης Πρόληψης κατά του Σχολικού Εκφοβισμού:

 

«Η παράσταση ήταν τόσο απολαυστική που ακόμα και οι πιο αεικίνητοι από τους μαθητές έμειναν «καθηλωμένοι» σε όλη τη διάρκειά της ενώ στο τέλος οι ηθοποιοί τους χώρισαν σε ομάδες και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφεραν  να παρουσιάσουν δραματοποιημένες και παραλλαγμένες κάποιες από τις σκηνές που είχαν παρακολουθήσει.»

 

Δεν είναι τυχαίος κι ο συγγραφέας, βέβαια.  Ο David Holman είναι Άγγλος θεατρικός  συγγραφέας με παραπάνω από εβδομήντα έργα στο ενεργητικό του, τα περισσότερα από τα οποία προβλεπόταν να παιχτούν σε σχολεία. Σύντομα όμως παρουσιάστηκαν σε όλο τον κόσμο, ενώ το RSC (Bolton Octagon and Theatre Center) του ανέθεσε να παρουσιάσει τα έργα του σε όλη την υφήλιο. Από το 1983 εργάζεται μεταξύ Αγγλίας και Αυστραλίας

ειρηνοποιος φωτό θώμογλου
Οι καταπληκτικοί ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ της παράστασης :
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Ματζίρη, στην οποία εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας κάθε καλοκαίρι στα εργαστήρια του ΚΘΒΕ και την ακολουθούμε με κλειστά τα μάτια- Σύντομα ελπίζουμε να φιλοξενούμε και συνέντευξή της!
Θεατροπαιδαγωγός: Ειρήνη Ζώη,
Θεατροπαιδαγωγός: Ανέτα Λιάπτση,
Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου,που είναι τα μάτια μας, όταν τα εμείς κοιτάμε αλλού
Υπεύθυνος παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη
 
Σταυρούλα Αραμπατζόγλου (Φράνυ, κυρία Φύλακας),
Θωμαή Ουζούνη (Σιμπ),
Θάνος Φερετζέλης (Μπλούι)
 
«Ειρηνοποιός» του David Holman-Β’εκδοχή (2ος Χρόνος)
Για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Έναρξη: 1 Νοεμβρίου 2018
Πληροφορίες – Κρατήσεις: Δευτέρα έως Παρασκευή, κα. Ελευθερία Γκίτνου (T. 2315 200 039, Ε. e.gkitnou@ntng.gr)

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος