Εντός – Εκτός δημοκρατίας…

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Dalia Research and Alliance of Democracies Foundation, τα στοιχεία που προκύπτουν είναι πως ακόμα και σε δημοκρατικές χώρες το 38% των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένο με την κατάσταση των πραγμάτων.

adikia

Αναλυτικά:

  •  Στις ΗΠΑ το 40% των πολιτών πιστεύει ότι η πολιτική της χώρας δεν λειτουργεί δημοκρατικά, σε αντίθεση με το 46% που υποστηρίζει ότι υπάρχει δημοκρατία.
  • Στην Ιταλία, μετά την εκλογή των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, το 69% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι αποφάσεις της ΕΕ δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πολιτών.
  • Στην Ελλάδα το 40% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν πως δεν υπάρχει δημοκρατία στη χώρα, ΕΝΏ το 60%  δηλώνει πως υπάρχει δημοκρατία και μάλιστα πως η Ελληνική  κυβέρνηση ενεργεί προς το συμφέρον των πολιτών.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι οι τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη δημοκρατία στις χώρες τους, με τους Έλληνες να εμφανίζονται πιο επικριτικοί.

Από την άλλη, πολίτες των ΗΠΑ του Καναδά και της Αυστρίας υποστηρίζουν πως ένας από τους βασικότερους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά  στη δημοκρατία είναι τα ΜΜΕ.

Η έρευνα διενεργήθηκε από το γερμανικό ινστιτούτο ερευνών σε περισσότερους από 150.000 ανθρώπους από 57 χώρες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία ο πλανήτης είναι χωρισμένος στα δύο…  Το ζήτημα είναι το πως προσεγγίζει κάποιος αυτή την έννοια, τι θεωρεί δημοκρατία, και σε πόσο αντικειμενική θέση βρίσκεται για να  κρίνει την κατάσταση της χώρας του.

πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Marianna Ftaka

Η Μαριάννα έχει τελειώσει δημοσιογραφία και κάνει την πρακτική της στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκη. Της αρέσει το ροζ και πίνει νερό από ένα τεράστιο πλαστικό θερμός σε σχήμα παγωτό.

Σχολίασε πρώτος