Τροφική Δηλητηρίαση και Μωρό

Είπα να το κάνω quicky  και να σας ρωτήσω ποιός είναι ο πιό σύντομος τρόπος να χάσεις μερικά κιλά, εγκυμοσύνης ή ανώνυμα. “Αγοράζουμε ένα χαλασμένο κοτόπουλο ή – για να είμαστε σίγουρες- το αφήνουμε να χαλάσει και το καταναλώνουμε μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά μας”, σκόπευα να προτείνω.

Μετά την έκτη μέρα, όμως, που ο πιό τυχερός άνθρωπος στο σπίτι ήταν η Δάφνη μιας και μπορεί να πάει στην τουαλέτα επάνω της,  έπαψε να μου φαίνεται τόσο αστείο.

Δε νομίζω ότι το να πάθεις τροφική δηλητηρίαση είναι κάτι τόσο εύκολο, απ’ ότι φαίνεται όμως μπορεί να συμβεί. Άρα ας ξεκινήσουμε με το τι μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις.

Πρώτον, άσε το βρέφος ήσυχο αν δε θέλει να φάει. Μπορεί κάτι να ξέρει. Ας πούμε όμως ότι δεν ξέρει την τύφλα του και τρώει κάτι χαλασμένο. Η πρώτη ένδειξη είναι εμετός και η δεύτερη διάρροια.  Δεν πανικοβαλλόμαστε, αλλά ψαχνόμαστε. Πρέπει να μπορείς να θυμηθείς τι έχει φάει το μωρό τις τελευταίες 48 ώρες.

Όσο κάνει εμετούς, δεν ταίζουμε ή ταίζουμε πολύ ελαφρά.  Αν το πρόβλημα περιοριστεί στις διάρροιες, ακολουθούμε ειδική διατροφή μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Το προσαρμοσμένο διαιτολόγιο περιλαμβάνει ζυμαρικά, ρύζι ή πατάτες βραστές κι από φρούτα σίγουρα μήλο κι εγώ έδινα και μπανάνα, για την οποία οι απόψεις διήστανται.  Το γάλα είναι το τελευταίο οχυρό: δεν το κόβουμε εκτός να μας υποδείξει διαφορετικά ο/η παιδίατρος.

Το πιο βασικό μας μέλημα θα έπρεπε να είναι η ενυδάτωση του μωρού.

Λίγο νεράκι, λίγο αραιωμένο χυμό, λίγο τσαγάκι… οτιδήποτε.

Δεν είμαι μανιώδης του θερμομέτρου αλλά καλό θα ήταν να παίρνουμε θερμοκρασία πρωί και βράδυ. Τα “δέκατα” δεν είναι πάντα αισθητά, ακόμη κι από τις μαμάδες “τσακάλια”.

Μην εντυπωσιαστείτε αν αλλάξει ο ρυθμός του ύπνου- είναι απόλυτα φυσιολογικό κι αποδίδετε στην εν γένει ενόχληση. Επίσης, μην περιμένετε τα συμπτώματα να υποχωρήσουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Εμάς μας πήρε 6 μέρες να ορθοποδήσουμε πλήρως.

Φάρμακα δεν χρειαστήκαμε. Υπομονή άπειρη μόνο,  γιατί μια μουρμούρα θα τη φέρει η δηλητηριάση.

Δεν πιστεύω να περιμένετε να βάλω και φωτογραφία!

Άντε, καλό κουράγιο!

(Last Babble: Μια σειρά από διαφορετικά πράγματα μπορεί να προκαλέσουν εμετό και διάρροια. Μην επαναπαύαστε αν δεν είστε σίγουροι/ες ποιό από αυτά ευθύνεται.)

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος