Αν και ποτέ δεν είχα τον ευατό μου περί πολλού στη μαγειρική, στην περίπτωση της ανάποδης μηλόπιτας- πιο αφράτο παντεσπάνι και πιο ζουμερό μήλο δεν ξανάγινε- όλα αλλάζουν.
Το έγραψα ξεκάθαρα – αν και αγγλικά- στο Cooking Disclaimer μου. Για όσους δεν το διαβάσουν, απλώς να προειδοποιήσω ότι δεν είμαι της ακρίβειας, ούτε τις λεπτομέρειας. Μια χαρά λειτουργεί το “περίπου”. Σας το εγγυώμαι.
Γενικώς, φροντίζω πάντα οι συνταγές μου, στις οποίες αλλάζω τα φώτα (μειώνω ζάχαρη, μειώνω βούτυρο, μειώνω αυγά, βάζω αλεύρι τουλάχιστον το μισό ολικής και το μειώνω κι αυτό) να είναι πανεύκολες, γρήγορες, ελαφριές και φυσικά νόστιμες.
Η παρακάτω είναι best seller.
Πάμε.
Πρόλογος
Το σκεπτικό αυτής της μηλόπιτας είναι οτι για να την σερβίρεις θα την αναποδογυρίσεις, άρα τη δουλεύεις ανάποδα. Επίσης, χρειάζεσαι μίξερ.
Υλικά
Μήλα, 1 κούπα αλεύρι (εγώ βάζω το μισό ολικής), 1 γενναιόδωρη κούπα ζάχαρη, 125-150 gr βούτυρο, 1 λεμόνι, βανίλια (και με βανιλίνη γίνεται η δουλειά), 6 αυγά
Εκτέλεση
Ανάβεις φούρνο στους 200, σε στρογγυλό ταψάκι ρίχνεις μέσα το βούτυρο και το αφήνεις να λιώσει (κατά προτίμηση μη γίνει καφέ).
Όσο λιώνει το βούτυρο, γίνεσαι Βέγγος. Ήτοι.
1. Καθαρίζεις μήλα σε ροδέλες
2. Σε ένα μπολ χτυπάς τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα (κόλπο για να σφίξει καλά: ρίχνεις 2-3 σταγόνες λεμόνι). Το ρίχνεις κατάψυξη.
3. Σε έτερο μπολ χτυπάς κρόκο με μισή κούπα ζάχαρη, βανίλια, το αλεύρι και τελικά το χυμό από λεμόνι (προτείνω μισό για αρχή και βλέπετε μετά). Γίνεται χυλός.
4. Στο ταψάκι με το λιωμένο (πλέον) βούτυρο, πλακώνεσαι στην κανέλα και ρίχνεις διάσπαρτα και το άλλο μισό φλιτζάνι ζάχαρης. Από πάνω από αυτή τη γλυκιά… μάζα, βάζεις τις ροδέλες του μήλου (εδώ οι καλλιτέχνιδες της κουζίνας μπορούν να αφήσουν το ταλέντο τους να καλπάσει).
5. Βγάζεις τη μαρέγκα απο την κατάψυξη και την ανακατεύεις μαλακά με το μείγμα των κρόκων. Αδειάζεις πάνω από τα μήλα.
6. Ψήνεις μέχρι να φουσκώσει- στους 200, περίπου ένα μισάωρο. (κόλπο για να δεις αν έγινε το παντεσπάνι: βυθίζεις ένα πιρούνι, μαχαίρι ό,τι θες- στο κάτω-κάτω όταν την αναποδογυρίσεις για να τη σερβίρεις δε θα φαίνεται- κι αν βγει στεγνό είναι έτοιμη).
7. Περιμένεις να σταματήσει να ζεματάει, την χαράζεις γύρω-γύρω μ’ ένα μαχαίρι, αναποδογυρίζεις, κάνεις καφέ κι απολαμβάνεις.
Μισή ωρίτσα χρόνος,
3 σκεύη για πλύσιμο,
θερμίδες ελάχιστες,
αποτέλεσμα σούπερ.
(Last Babble: Φαίνεται σκουρόχρωμη λόγω OD κανέλας. )