Η Πιο Ζουμερή κι Αφράτη Μηλόπιτα (ανάποδη)

Αν και ποτέ δεν είχα τον ευατό μου περί πολλού στη μαγειρική, στην περίπτωση της ανάποδης μηλόπιτας- πιο αφράτο παντεσπάνι και πιο ζουμερό μήλο δεν ξανάγινε- όλα αλλάζουν.

Το έγραψα ξεκάθαρα – αν και αγγλικά- στο Cooking Disclaimer μου.  Για όσους δεν το διαβάσουν, απλώς να προειδοποιήσω ότι δεν είμαι της ακρίβειας, ούτε τις λεπτομέρειας. Μια χαρά λειτουργεί το “περίπου”.  Σας το εγγυώμαι.

Γενικώς, φροντίζω πάντα οι συνταγές μου, στις οποίες αλλάζω τα φώτα (μειώνω ζάχαρη, μειώνω βούτυρο, μειώνω αυγά, βάζω αλεύρι τουλάχιστον το μισό ολικής και το μειώνω κι αυτό)  να είναι πανεύκολες, γρήγορες, ελαφριές και φυσικά νόστιμες.

Η παρακάτω είναι best seller.

Πάμε.

Πρόλογος

Το σκεπτικό αυτής της μηλόπιτας είναι οτι για να την σερβίρεις θα την αναποδογυρίσεις, άρα τη δουλεύεις ανάποδα. Επίσης,  χρειάζεσαι μίξερ.

Υλικά

Μήλα, 1 κούπα αλεύρι (εγώ βάζω το μισό ολικής), 1 γενναιόδωρη κούπα  ζάχαρη, 125-150 gr βούτυρο, 1 λεμόνι, βανίλια (και με βανιλίνη γίνεται η δουλειά), 6 αυγά

momfatale.gr apples, applepie, μηλόπιτα, μήλα

Εκτέλεση

Ανάβεις φούρνο στους 200, σε στρογγυλό ταψάκι ρίχνεις μέσα το βούτυρο και το αφήνεις να λιώσει (κατά προτίμηση μη γίνει καφέ).

Όσο λιώνει το βούτυρο, γίνεσαι Βέγγος. Ήτοι.

1. Καθαρίζεις μήλα σε ροδέλες

2. Σε ένα μπολ χτυπάς τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα (κόλπο για να σφίξει καλά: ρίχνεις 2-3 σταγόνες λεμόνι). Το ρίχνεις κατάψυξη.

momfatale.gr eggs, αυγά

3. Σε έτερο μπολ χτυπάς κρόκο με μισή κούπα ζάχαρη, βανίλια, το αλεύρι και τελικά το χυμό από λεμόνι (προτείνω μισό για αρχή και βλέπετε μετά).  Γίνεται χυλός.

momfatale.gr χυλός, applepie

4. Στο ταψάκι με το λιωμένο (πλέον) βούτυρο, πλακώνεσαι στην κανέλα και ρίχνεις διάσπαρτα και το άλλο μισό φλιτζάνι ζάχαρης.  Από πάνω από αυτή τη γλυκιά… μάζα, βάζεις τις ροδέλες του μήλου (εδώ οι καλλιτέχνιδες της κουζίνας μπορούν να αφήσουν το ταλέντο τους να καλπάσει).

momfatale.gr applepie, μηλόπιτα

5.  Βγάζεις τη μαρέγκα απο την κατάψυξη και την ανακατεύεις μαλακά με το μείγμα των κρόκων. Αδειάζεις πάνω από τα μήλα.

momfatale.gr μαρέγκα

6. Ψήνεις μέχρι να φουσκώσει- στους 200, περίπου ένα μισάωρο. (κόλπο για να δεις αν έγινε το παντεσπάνι: βυθίζεις ένα πιρούνι, μαχαίρι ό,τι θες- στο κάτω-κάτω όταν την αναποδογυρίσεις για να τη σερβίρεις δε θα φαίνεται- κι αν βγει στεγνό είναι έτοιμη).

momfatale.gr applepie, μηλόπιτα

7. Περιμένεις να σταματήσει να ζεματάει, την χαράζεις γύρω-γύρω μ’ ένα μαχαίρι, αναποδογυρίζεις, κάνεις καφέ κι απολαμβάνεις.

momfatale.gr applepie, μηλόπιτα

Μισή ωρίτσα χρόνος,

3 σκεύη για πλύσιμο,

θερμίδες ελάχιστες,

αποτέλεσμα σούπερ.

(Last Babble: Φαίνεται σκουρόχρωμη λόγω OD κανέλας. )

 

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια Παναγιωτοπούλου είναι Επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, ένα δίκτυο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με φορέα υποδοχής το Δήμο Θεσσαλονίκης, καθημερινά 8-11 εργάζεται ως ραδιοφωνική παραγωγός στον 89 Rainbow, ενώ τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Κύπρο και ΗΠΑ. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 12, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 9, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. ενώ το οικογενειακό πανδαιμόνιο συμπληρώνουν με επιτυχία ο γάτος Σουψόν, 3 και ο σκύλος Μότσι, 1. Διαβάζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, δυστυχώς καπνίζει και αν ήταν πλούσια θα είχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα δέκα τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος