Τι Είναι η Ατοπική Δερματίτιδα και το Μωρό

Όταν γεννήθηκε η Δάφνη και τη δεύτερη μέρα μου είπαν ότι ένα εξάνθημα το οποίο απλωνόταν περιοχές-περιοχές στο κορμάκι της είναι ατοπική δερματίτιδα, γούρλωσα μάτι και αυτί με απορία.

Σήμερα, 16 σχεδόν μήνες μετά, έχω ρωτήσει, ψάξει, μάθει τόσα πράγματα που έχω να μοιραστώ.

Για να μη γράψω ένα τεράστιο άρθρο, δημοσιεύω σε συνέχειες αυτή την εβδομάδα κάθε μέρα κι ένα κομμάτι. Ελπίζω να φανεί χρήσιμο.

Σήμερα, λοιπόν, ξεκινάμε από την αρχή.

Τι είναι ατοπική δερματίτιδα.
Δερματίτιδα είναι ένας όρος που παραπέμπει σε προβλήματα του δέρματος (φλεγμονές) ενώ ατοπία θα πει αλλεργία, δηλαδή η υπερευαισθησία με την οποία αντιδρά ο οργανισμός στα διάφορα ερεθίσματα- ή αλλιώς αλλεργιογόνα- του περιβάλλοντος

Ατοπικά, τώρα που καταλάβαμε τι είναι!, νοσήματα θεωρούνται η επιπεφυκίτιδα,  δακρυσμένα και κόκκινα μάτια, η ρινίτιδα ή απλούστερα μπούκωμα, το άσθμα, η κνίδωση και η ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα.

Η δερματίτιδα είναι το ίδιο πράγμα με το έκζεμα.

Είναι διαφορετικό πράγμα όμως από την ατοπική δερματίτιδα.

Στην πρώτη περίπτωση η δερματίτιδα προκαλείται από κάτι, περιστασιακά, ενώ στη δεύτερη η δερματίτιδα είναι ατοπική και εκδηλώνεται συστηματικά εξαιτίας κάποιου παράγοντα.

Στα αλλεργικά νοσήματα υπάρχει πάντα γενετική προδιάθεση. Με άλλα λόγια αν ο ένας γονιός έχει κάποια αλλεργία, το παιδί είναι πιθανό να αποκτήσει κι εκείνο. Αν και οι δύο γονείς έχουν αλλεργίες, το παιδί έχει πολλές πιθανότητες να αναπτύξει κάποιο συναφές νόσημα.
Τα ερεθίσματα που οδηγούν στην εκδήλωση της αλλεργίας, μεταξύ άλλων, είναι:
τροφές (π.χ. ξηροί καρποί),
λοιμώξεις ( μικρόβια),
εισπνεόμενες ουσίες  (καυσαέρια, ρύποι κα),
ουσίες που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα (πρώτες ύλες όπως το  μαλλί, οι συνθετικές ίνες αλλά και μαλακτικά, απορρυπαντικά)

βρώμη

Αύριο, στο momfatale.gr, τα μέτρα πρόληψης της ατοπικής δερματίτιδας στα μωρά.

(Last Babble-  Ο στόχος του άρθρου δεν είναι να υποκαταστήσει το δερματολόγο, ο οποίος άλλωστε το έχει ελέγξει και διορθώσει, αλλά να μιλήσει απλά για ένα θέμα που καμιά φορά η ιατρική ορολογία κάνει λιγουλάκι πιο δύσκολο να αντιληφθούμε.)

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος