Halloween 2013

Το Halloween δεν είναι το μόνο ευρωπαϊκό πιάτο που σερβίρει ξαναζεσταμένο – κατά πάσα πιθανότητα σε φούρνο μικροκυμάτων- η βορειοαμερικάνικη κουλτούρα κι ο χριστιανικός πολιτισμός. Υπάρχουν κι άλλα, όμως, σε αντίθεση με εκείνα αυτό είναι επίκαιρο!

https://momfatale.gr/ halloween 2013

 

To Halloween έχει τις ρίζες τους στις γιορτές που γινόταν στην αρχαία Ρώμη είτε για να τιμήσουν τους νεκρούς, είτε την Πομόνα- κάτι σαν την δικιά μας θεά Δήμητρα. Η γιορτή αυτή στόχο είχε να σηματοδοτήσει το τέλος της εποχής της αφθονίας, των καρπών και της ανεμελιάς και το πέρασμα στο χειμώνα.

https://momfatale.gr/ halloween 2013 ghosts cut-outs paper

 

Οι άντρες άναβαν φωτιές και σκάλιζαν ρέβες (σα λευκά μεγάλα παντζάρια), οι γυναίκες τραγουδούσαν εορταστικά τραγούδια και τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών, που δεν είχαν καταφέρει να κάνουν τις απαραίτητες προμήθειες για το χειμώνα, ντυμένα με τρομακτικές στολές «απειλούσαν» να τρομάξουν όποιον δεν τους βοηθούσε να μαζέψουν τα προς τη χειμερινή επιβίωση. Κάστανα, καρύδια, αλεύρι, σιτηρά, αποξηραμένοι καρποί και φρούτα ήταν πρώτης τάξεως κεράσματα. Ενώ οι προμήθειες συγκεντρωνόταν και αποθηκευόταν καταλλήλως, οι φωτιές έκαιγαν μέχρι την επόμενη μέρα κάνοντας διπλή δουλειά: αφενός καίγοντας τα ξερά των χωραφιών κι αφετέρου κρατώντας σε απόσταση τα κακά πνεύματα του Κάτω Κόσμου που έχει ανοίξει για να υποδεχτεί το καλοκαίρι.

https://momfatale.gr/ halloween 2013 tree

 

Αγαπώ και γιορτάζω αυτή τη γιορτή, όπως και κάθε άλλη που με βοηθάει να θυμάμαι πόσο σημαντική είναι η φύση και οι κύκλοι που διαγράφει. Μέχρι τη σημερινή ημέρα, τα δαμάσκηνά και τα σύκα μου έχουν αποξηραθεί, ο τραχανάς είναι τριμμένος στα βάζα του, οι μαρμελάδες αναπαύονται στο ψυγείο, ενώ καρύδια και κάστανα ξαπλώνουν αναπαυτικά στα κοφίνια τους.

https://momfatale.gr/ halloween 2012 baby in mummy diy costume

 

Μόλις σκοτεινιάσει, ανάβουμε φωτιές και σερβίρουμε ζεστή κολοκυθόσουπα – ακολουθώντας την αντικατάσταση της «δύσκολης» ρέβας- σκαλίζοντας τρομακτικές φάτσες στην κολοκύθα που αλλιώς απλώς θα πεταγόταν.

https://momfatale.gr/ halloween 2013

Όταν όλα αυτά τελειώσουν και έρθει η ώρα να κοιμηθούμε και να ξυπνήσουμε, βρίσκω ότι η όποια νοσταλγία για το καλοκαίρι θα έχει σβήσει, όπως συνήθως συμβαίνει όταν αποχαιρετάς κατά πρόσωπο κάποιον που αγαπάς και φεύγει.

Λίγο πικρό, λίγο γλυκό, λίγο αλλιώτικο από τις άλλες μέρες,

This is Halloween.

Happy Halloween.

Καλό σας βράδυ.

(Last Babble: Πέρυσι τέτοια μέρα η Δάφνη, η οποία λατρεύει, όπως κάθε αγνή ψυχή ό,τι διαφορετικό, ντυμένη μούμια, είδε την πρώτη της ταινία- The Nightmare Before Christmas. Ό, τι καλύτερο για τη μέρα!)

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος