Τα μωρά έχουν συνήθως ως πρώτο δωμάτιο την κρεβατοκάμαρα των γονιών τους.
Όταν οι γονείς αισθανθούν έτοιμοι- όχι κυρίες μου, πριν πάει φαντάρος είναι καλύτερα- μετακομίζει στο δικό του. Τα παιδιά μπορούν να κοιμηθούν οπουδήποτε, πολλές φορές προτιμούν να τα πάρει ο ύπνος, εκεί που είναι μαζεμένη όλη η οικογένεια. Οι κουβέντες που ακούν από τους άλλους, τα βοηθούν να κοιμηθούν καλύτερα. Έχουν ανάγκη, ειδικά τα μωρά, από πολύ ύπνο, αλλά δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να τα βάζουμε σε απομόνωση. Λίγα μωρά τα ενοχλούν οι θόρυβοι, μην ανησυχείτε. Άλλωστε από την κοιλιά της μαμάς τους, ακολουθούν κύκλους ύπνου και ο αμνιακός σάκος δεν έχει φήμη μονωτικού υλικού!
Ένα μωρό έχει ανάγκη το κρεβάτι του και ένα καλάθι για τα παιχνίδια του, ώστε να μην υπάρχει συνεχώς ακαταστασία-μάλλον η μαμά χρειάζεται το τελευταίο περισσότερο. Όταν και μόνο όταν το παιδί αποκοιμηθεί, μαζεύουμε τα παιχνίδια του Όταν αρχίσει να μπουσουλάει, καλό είναι κοντά στο καλάθι να υπάρχει χαλί (ποιότητας ανάλογης της δερματολογικής ευαισθησίας του), έτσι ώστε να μπορεί να το πλησιάζει, χωρίς να πονούν τα πόδια του. Όταν είναι κάτω των δυο ετών, συνήθως τα σαλόνια μετατρέπονται σε παιδότοπους. Δεν πειράζει, το παιδάκι με αυτό τον τρόπο κατορθώνει να ενσωματώνεται στην ζωή του σπιτιού, αλλά και να έχει την προσωπική του γωνιά.
Αν το σπίτι σας δεν έχει χώρο για παιδικό δωμάτιο, βάλτε μια κουρτίνα, ένα διαχωριστικό, έτσι ώστε και εσείς να συνεχίζεται την ζωή σας, αλλά και το παιδί να έχει τον απαραίτητο προσωπικό του χώρο.
Το co-sleeping είναι της μόδας. Κατανοητό γιατί. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο γλυκό συναίσθημα που προκαλεί το να κοιμάσαι με το παιδί σου, αλλά είναι προτιμότερο να κοιμάται ξεχωριστά. Δεν μιλώ για τους πρώτους μήνες του αποκλειστικού θηλασμού, αυτό είναι άλλο κεφάλαιο.
Μην αγοράζετε πολύ ακριβά πράγματα, τα παιδιά λατρεύουν να καταστρέφουν μέχρι τα πέντε περίπου. Πρέπει να το κάνει, το έχει ανάγκη. Να το μάθουμε να σέβεται αυτά που κοστίζουν πολύ, θα το κάνει λιγότερο αυθόρμητο και ζωντανό. Κανένα παιδί δεν είναι χαρούμενο, αν οι γονείς του αναρωτιούνται «τι θα διαλύσει σήμερα;». Τα δικά του πράγματα, ας τα κάνει ότι θέλει. Περιορισμοί μόνο στα αντικείμενα που ανήκουν στον μπαμπά και την μαμά του.
Μην ξεχνάτε, η ενσωμάτωση του παιδιού στην οικογενειακή ζωή είναι απαραίτητη για την ανάπτυξή του. Το παιδικό δωμάτιο δεν πρέπει να είναι χώρος αποκλεισμού, αλλά μια φωλιά για ησυχία-ναι και τα παιδιά χρειάζεται να ησυχάζουν από τους γονείς τους-και για παιχνίδι μεγαλώνοντας. Οι ταπετσαρίες, οι κουρτίνες, τα διακοσμητικά, η χαρά της μαμάς!
Διασκεδάστε το!
Πρακτικές πληροφορίες για το πρώτο παιδικό δωμάτιο, δίνει η διακοσμήτρια του momfatale.gr Ράνια Στασινοπούλου, σε σειρά από άρθρα της με αυτό το θέμα.
Διαβάστε για τα Βασικά του παιδικού δωματίου, τις Πινελιές, που προσδίδουν χαρακτήρα, τα Απαραίτητα, που έχουμε όλοι.
Δείτε παραδείγματα: ιδιαίτερα χρώματα, ή λευκό, συμβατικές λύσεις ή πρωτότυπες, χειροποίητα διακοσμητικά τοίχου και καδράκια 3D, ότι πιο όμορφο και πρωτότυπο για το παιδικό μας δωμάτιο.