Ένα σχολείο που διδάσκει αγάπη

Είμαι απολύτως βέβαιη ότι, όσοι Βετναμέζοι είδαν την αυτοκινητοπομπή να διασχίζει τους δρόμους της Χο Τσι Μινχ νωρίς το απόγευμα, είχαν μεγάλη περιέργεια να δουν ποιος, τελοσπάντων, είναι αυτός που συνοδεύεται από πέντε αυτοκίνητα πολυτελείας, δύο μοτοσυκλέτες της αστυνομίας, μπροστά και πίσω από την πομπή, και που στο διάβα του έχουν κλείσει όλες οι διασταυρώσεις από αστυνομικούς, ώστε να μη σταματήσει ούτε λεπτό σε φανάρι. Βέβαια, η κίνηση στη Χι Τσι Μινχ δεν είναι αστείο πράγμα, γι’ αυτό και οι αστυνομικοί στις μηχανές της συνοδείας, χρειάστηκε να δώσουν μια – δυο ψιλές σε όσους μοτοσικλετιστές δε συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις.

Στο δρόμο για το αεροδρόμιο της πόλης, ο αντπρόεδρος της Κομισιόν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα, οι συνοδοί του και μια χούφτα δημοσιογράφοι, σταμάτησαν για να δουν το σχολείο – θαύμα.

vietnam school

Σε μια κακόφημη και βρόμικη γειτονιά της πόλης, ανάμεσα σε λίμνες από νερά αποχέτευσης και βουνά από ανακυκλώσιμα υλικά και λαμαρίνες, σε ένα παράπηγμα που είναι απορίας άξιο ότι στέκεται όρθιο, ένας άντρας, 57 ετών, ο κ. Hung, η σύζυγός του και οι δύο γιοί τους, κάνουν το ανέλπιστο: Μορφώνουν παιδιά ηλικίας έξι – 14 ετών, που σε άλλη περίπτωση δε θα είχαν την παραμικρή ελπίδα να μάθουν πώς γράφεται το όνομά τους.

photo (5)

Τα παιδιά έχουν φορέσει τα καλά τους για να υποδεχτούν τους επισήμους και όλη η οικογένεια είναι εκεί. Το πρωτότυπο ιδιωτικό σχολείο του κ. Hung διδάσκει γραφή, ανάγνωση, μαθηματικά και υπολογισμό σε 90 παιδιά. Τα παιδιά αυτά, το πρωί μαζεύουν από τα σκουπίδια ανακυκλώσιμα υλικά ή πωλούν λαχεία στους δρόμους κι έτσι δε μπορούν να πάνε στο σχολείο. Το απόγευμα όμως, από τις 2 ως τις 8, πηγαίνουν στο «σχολείο» του κ. Hung και ως τις 8 το βράδυ, κάνουν μάθημα.

photo (6)

 

Ποιος τους διδάσκει; Οι δύο γιοι της οιγογένειας, που φοιτούν στο πανεπιστήμιο. Μαθαίνουν τραγούδια, λίγη ιστορία, λίγη γεωγραφία, «ώστε αν θελήσουν να συνεχίσουν μετά τα 14 τις σπουδές τους, να μην έχουν πρόβλημα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Hung. Η μητέρα τους, έχει αναλάβει να ετοιμάζει μεσημεριανό και βραδινό φαγητό στα παιδιά. Οκτώ από τους μαθητές κοιμούνται στο σπίτι της οικογένειας του από τότε που γονείς τους τα εγκατέλειψαν στην τύχη τους.

photo (4)

Καθώς το σχολείο τους δεν είναι επίσημος φορέας, ούτε αναγνωρίζεται, δεν είναι δυνατόν να δεχτεί δωρεές. Πώς συντηρείται; Τις πρωινές ώρες ο κ. Hung πουλάει αντίγραφα από cd και dvd στην αγορά. Όσα χρήματα παίρνει, τα επενδύει στο ιδιόμορφο σχολείο του. Τί ζητά; Τίποτα. Στην προσφορά του αντιπροέδρου να κάνει δωρεά για το σχολείο αρνείται διότι δεν είναι επίσημος φορέας και απαγορεύεται να δέχεται δωρεές. Οι «επίσημοι» ξαναπατούν με προσοχή στη λάσπη έξω από το σχολείο και μπαίνουν στα μαύρα αυτοκίνητα.

photo (7)

Στον πίνακα τα παιδιά έχουν γράψει: «Only Europe loves us».

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Σχολίασε πρώτος