ΕΙΔΗΣΕΙΣ 09.12.2013

Αύριο η Τρόικα στην Αθήνα

Αύριο, Τρίτη επανέρχεται η τρόικα στην Αθήνα, ωστόσο ανοιχτό παραμένει το ζήτημα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όπως διαμηνύεται από την πλευρά των δανειστών, η τρόικα επιστρέφει μόνο για κλείσει τη συμφωνία για τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. Ευρώ, δηλαδή για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ενώ συμφωνία για τις «καυτές» εκκρεμότητες του προγράμματος, δεν προβλέπεται νωρίτερα από τον Ιανουάριο. Το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει με mail τους υπόλοιπους εταίρους της τρόικας ότι όχι μόνο δεν κλείνουν μέτωπα, αλλά ότι ανοίγουν ολοένα και περισσότερα και πως η αξιολόγηση δεν προχωρά. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, την ώρα που στο βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, βρισκόταν ο πρωθυπουργός, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η τρόικα δεν θα επιστρέψει στην Αθήνα πριν από τον Ιανουάριο. Η Κομισιόν αργότερα έδωσε τις σχετικές διευκρινίσεις, σημειώνοντας ότι με την εν λόγω ανακοίνωση ήθελε να εκφράσει την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση πριν από τον Ιανουάριο.

Αρχίζουν τα μαθήματα σε Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΕΜΠ

Αγώνας δρόμου για την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών αρχίζει στις ανοιχτές σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου, την ώρα που η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στο ΕΚΠΑ συνεχίζεται, ενώ στο ΕΜΠ ανεστάλη προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος με τον υπουργό Παιδείας. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας απαραίτητη προϋπόθεση για να μην χαθεί το εξάμηνο είναι να αρχίσουν τα μαθήματα αυτήν την εβδομάδα και να μην γίνει κάποια έκπτωση ως προς το χρόνο διδασκαλίας, που είναι 13 πλήρεις εβδομάδες και 3 εβδομάδες για κάθε εξεταστική. Όπως προκύπτει, οι συνελεύσεις των τμημάτων θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδιο αναπλήρωσης των διδακτικών ωρών, που όπως φαίνεται θα φθάσει έως το τέλος Ιουλίου, ενδεχομένως και έως τις αρχές Αυγούστου, εφόσον δεν χαθεί ούτε μία ώρα μαθήματος στο μεταξύ και περικοπούν ελαφρώς οι διακοπές των εορτών. Παράλληλα, αρχίζει η δικαστική περιπέτεια του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ.Πελεγρίνη, ο οποίος σήμερα, Δευτέρα, θα βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα να δώσει εξηγήσεις για παράβαση καθήκοντος. Ο κ. Πελεγρίνης, μετά την εντολή του Κ.Αρβανιτόπουλου θα βρεθεί αντιμέτωπος και με το πειθαρχικό συμβούλιο, καθώς και με το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου.

Στο εδώλιο για την υπόθεση της Marfin

FAB212E9171822F5C167CDBC147E8617

Ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας οδηγούνται σήμερα δύο κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Marfin. Αντιμετωπίζουν κατά περίσταση τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, έκρηξης, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας. Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Μαΐου του 2010, μετά από εμπρησμό στο υποκατάστημα της Marfin στην Σταδίου, είχαν χάσει την ζωή τους τρεις άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί άλλοι 21. Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ο ένας κατηγορούμενος εμφανίζεται να επιτέθηκε στο υποκατάστημα της τράπεζας στην οδό Σταδίου και ο άλλος στο βιβλιοπωλείο Ιανός. Οι δικαστές αναφέρουν ότι η αρχική ομάδα περίπου 12 νεαρών ατόμων, που έφεραν ξύλα, ρόπαλα, βαριοπούλες και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, διαχωρίστηκε σε δύο υποομάδες, η μία από τις οποίες κατευθύνθηκε στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» και η άλλη στο υποκατάστημα της Marfin. Υπενθυμίζεται, ότι για την ίδια υπόθεση, τον περασμένο Ιούλιο είχαν καταδικαστεί ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin, ο υπεύθυνος ασφαλείας του κτηρίου και η διευθύντρια του υποκαταστήματος, ενώ είχε αθωωθεί η υποδιευθύντρια.

Πρόσβαση από τις Εφορίες σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Στις 12 Δεκεμβρίου ενεργοποιείται από τις φορολογικές αρχές ο «Μεγάλος Αδελφός» για καταθέσεις και δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και του μαύρου χρήματος. Οι λογαριασμοί θα ανοίγουν εντός 24 ωρών μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος στις τράπεζες. Οι ελεγκτές δεν θα έχουν on line πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια, αλλά θα βλέπουν στις οθόνες τους το πλήρες τραπεζικό προφίλ με κινήσεις δανείων, καταθέσεων, επενδυτικών λογαριασμών κλπ, σε βάθος 10ετίας. Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Σήμερα, οι ελεγκτικές αρχές περιμένουν έως και τέσσερις μήνες να διαβιβαστούν χειρόγραφα τα σχετικά στοιχεία.

Ιατρείο η ΕΣΥ για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ και του ιδιωτικού ιατρείου τους προωθεί με το υπουργείο Υγείας, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε ο Υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης με τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με το σχέδιο, από τους 5.765 γιατρούς, θα παραμείνουν 2.821 των οποίων η ειδικότητα αξιολογείται ως συμβατή με την πρωτοβάθμια φροντίδα. Την επιλογή αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ ή έξοδο από το δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας θα έχουν οι γιατροί μη χειρουργικών ειδικοτήτων, καθώς ο υπουργός Υγείας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ενταχθούν χειρουργοί στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Εκλογές στην Ταϊλάνδη ανακοίνωσε η Πρωθυπουργός

thai-pm-referendum-election.si

Στη διάλυση του κοινοβουλίου της χώρας και τη διενέργεια εθνικών εκλογών «το συντομότερο δυνατόν» προχωρά η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Γινγκλούκ Σιναουάτρα, εν μέσω του σφοδρού κύματος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Μπανγκόκ, οι οποίες συνεχίζονται επί σειρά ημερών. Η απόφαση της πρωθυπουργού για τη διάλυση του κοινοβουλίου ήρθε λίγο μετά από τη μαζική παραίτηση των βουλευτών του κόμματος της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Οι πρωθυπουργικές υποσχέσεις δεν ικανοποίησαν ωστόσο τους διαδηλωτές με τον ηγέτη του κινήματος διαμαρτυρίας να δηλώνει ότι οι διαδηλώσεις δεν θα τερματιστούν. Περίπου 100.000 διαδηλωτές, ανάμεσά τους πρώην βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, μετείχαν το πρωί στις διαδηλώσεις με αίτημα την πτώση της κυβέρνησης και την αντικατάστασή της από ένα μη εκλεγμένο «λαϊκό συμβούλιο».

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Olia

Η Όλια ειναι PR specialist και εργαζεται ως Project Manager στην Κοινωφελη Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενω τα τελευταία δωδεκα χρονια "ντύνει" με τη φωνή της ηχητικές παραγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μαμά της απίθανης Δάφνης, 9, και του καταπληκτικού Αλέξανδρου, 6, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και κατεύθυνση στη ζωή της. Διαβαζει ασταμάτητα, λατρεύει τη ζωγραφική, μετακινείται με ποδήλατο, καπνίζει και αν ηταν πλούσια θα ειχε μεγαλύτερη δισκοθήκη. Τα εξι τελευταία χρόνια, έχει ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη, στη Ναυαρίνου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αναπολώντας συχνά τον κήπο της στη Σαμοθράκη.

Σχολίασε πρώτος