Σχολική Αποτυχία-Υπάρχουν Κουμπούρες;

Μεθαύριο οι κηδεμόνες θα παραλάβουν τους βαθμούς των παιδιών τους. Θα ενημερωθούν από τους καθηγητές και θα ακούσουν πως τα βλαστάρια τους «τα πηγαίνουν στο σχολείο». Πέρα από την απανθρωπιά του Υπουργείου Παιδείας-μα είναι δυνατόν να δίνονται βαθμοί μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα;-υπάρχει και το ερώτημα που ταλανίζει τους γονείς και βασανίζει καμιά φορά και τα παιδιά «Μα τι θα κάνεις; Προετοίμασε το μέλλον σου»

adorable baby studying
Δεν φτάνει ένα άρθρο για να μιλήσουμε για τους παράγοντες της σχολικής αποτυχίας. Αφορούν το σχολείο, τους γονείς, την συγκυρία, το ίδιο το παιδί. Είναι γεγονός πως το ίδιο το παιδί είναι ένα αντικείμενο, πολλές φορές παγιδευμένο στις φαντασιώσεις και επιθυμίες των γονιών του: “φάε, γίνε όμορφος, επιμελής..”Μέσω αυτών των απαιτήσεων το παιδί θέτει στον εαυτό του το ζήτημα της επιθυμίας του ‘Αλλου. Αν το παιδί θυσιαστεί μόνο για να ικανοποιήσει την επιθυμία του Άλλου, κινδυνεύει να παγιδευτεί στην κατάσταση του αντικειμένου. Πρέπει να διακρίνει την επιθυμία και την αγάπη του γονιού, πίσω από αυτά τα αιτήματα. Αλλιώς ο ψυχικός πόνος του παιδιού είναι αβάσταχτος.

Όταν οι γονείς εκδηλώνουν την αποδοκιμασία τους, την απογοήτευσή τους, ακόμα και τον θυμό τους για τις κακές σχολικές επιδόσεις, το παιδί μπορεί να ερμηνεύσει αυτή την καταδίκη σαν απόσυρση της αγάπης τους. Αλλά και η αδιαφορία και η υπερβολική επιείκεια δεν είναι λύσεις. Έτσι οδηγούν το παιδί σε πολλαπλασιασμό των αποτυχιών του, μπας και επιτέλους αντιδράσουν οι γονείς του.
Το σημαντικό είναι να είναι το παιδί ζωντανό, δραστήριο και ευχαριστημένο. Το σχολείο είναι ένα μέσο για να γίνουν αυτά και σε καμία περίπτωση αυτοσκοπός. Μια μέρα, θα ανακαλύψει την γοητεία των σπουδών, αλλά μόνο αν υπάρχει επιθυμία δική του και θα έχει ένα σκοπό. Οπωσδήποτε κάποια στιγμή στη ζωή τους, όλοι οι άνθρωποι μετανιώνουν ή για κάτι που έκαναν ή για κάτι που δεν έκαναν. Γι’ αυτό όταν οι γονείς μου λένε «Μα κάποια στιγμή θα με κατηγορήσει που δεν το προστάτεψα από την σχολική αποτυχία», τους απαντώ: «Να αποδεχθείτε ότι οπωσδήποτε κάποιος στο μέλλον θα σας προσάψει κάτι.

Προς το παρόν φροντίστε το παιδί σας. Μην βάζετε τις δικές σας προσωπικές προσδοκίες στην θέση των προσδοκιών του παιδιού που ακόμα ανακαλύπτει. Πρέπει να αγαπάμε τα παιδιά όπως είναι και να μην επιθυμούμε αντί γι’αυτά»

Για τυχόν απορίες και «επείγοντα» που μπορεί να προκύψουν την Τετάρτη, το mail μας στη διάθεσή σας.

 

Υ.Γ: Ο Άγιος Βασίλης θα έρθει. Την επόμενη Δευτέρα!

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Σχολίασε πρώτος