ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ( ΖΕΣΤΟ) ΚΡΑΣΙ
Γαρύφαλλο, κανέλα, ζάχαρη.
Ναι, μυρίζει Χριστούγεννα και αυτές είναι οι πιο τέλειες μυρωδιές της σεζόν.
Είτε βάζοντάς τα στα γλυκά – παραδοσιακά και μη -, είτε στο ποτό.
Πέρα από το ρακόμελο και το, εδώ στην Κύπρο, ζιβανόμελο ( η παραδοσιακή μας ζιβανία, με μέλι σερβιρισμένη ζεστή, ένα νέο trend στα καφενεία και τα χίπστερ στέκια του νησιού), αυτό που πραγματικά αγαπώ τώρα τις γιορτές είναι το Gluwein, δηλαδή το ζεστό κρασί με μπαχαρικά.
Και αν και αυτή η στήλη είναι αφιερωμένη, στα ποτά και στις ιστορίες της μπάρας, εντούτοις ποτέ δεν θα ζητήσεις από έναν σοβαρό bartender Gluwein. Εκτός και αν θες να μάθεις πως είναι το απαξιωτικό ύφος του ανθρώπου πίσω από την μπάρα.
Πριν σου δώσω μια υπέροχη συνταγή για ζεστό κρασί, ας δούμε το CV του ποτού αυτού.
Οι πρώτοι που έφτιαχναν κρασί με μπαχαρικά και αρωματικά βότανα, ήταν οι αρχαίοι Ρωμαίοι. Με την εξάπλωση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αυτή η συνήθεια μεταφέρθηκε πέρα από τον ποταμό Ρήνο και Δούναβη μέχρι και την Σκωτία. Γι’ αυτό εξάλλου και μπορείς να το βρεις σε διάφορες παραλλαγές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, να σερβίρεται τον χειμώνα και κυρίως τα Χριστούγεννα και το Halloween, ενώ σε άλλα μέρη του κόσμου το παραδοσιακό τους ποτό, χρησιμοποιείται ως βάση σε παρόμοιες εκδοχές του ζεστού κρασιού.
Στην Αγγλία ονομάζεται mulled wine και όταν θέλουν να το κάνουν χωρίς αλκοόλ, αντί κρασί βάζουν χυμό μήλου.
Το ζεστό κρασί, στις γερμανόφωνες χώρες, και στην Αλσατία της Γαλλίας ονομάζεται Glühwein και η πρώτη του καταγραφή έγινε το 1420. Φτιάχνεται συνήθως με κόκκινο κρασί, το οποίο ζεσταίνεται και προσθέτεις ξυλάκια κανέλας, γαρύφαλλα, αστεροειδή γλυκάνισο, κίτρο, ζάχαρη και μερικές φορές pods βανίλιας.
Αν θες να το κάνεις πιο ενδιαφέρον προσθέτεις μια δόση ρούμι.
Στις Σκανδιναβικές χώρες, θα το βρεις με την ονομασία glögg και εκτός από τα πιο πάνω συστατικά προσθέτουν και φέτες πικρού πορτοκαλιού και για να γίνει πιο δυνατό βότκα ή akvavit ή μπράντι.
Επίσης, στην Ολλανδία ονομάζεται bisschopswijn και αντί πορτοκάλια χρησιμοποιούν λεμόνια, στην Γαλλία είναι το Vin Chaud, που δεν είναι τίποτα άλλο από κόκκινο φθηνό κρασί, με ζάχαρη, κανέλα και λεμόνι, στην Ιταλία, ιδιαίτερα στη βόρεια ονομάζεται vin brulé (καμένο κρασί), στην Πορτογαλία, το λένε Vihno Quente και φτιάχνεται με κρασί Madeira και Port κ.ο.κ
Η πιο κάτω συνταγή για ζεστό κρασί μ’ αρέσει ιδιαίτερα μιας και χρησιμοποιεί μια ωραία ποικιλία από μπαχαρικά κάνοντας έτσι το ρόφημα ιδιαίτερα αρωματικό!
ΖΕΣΤΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ
( Υλικά για 4 άτομα)
1 μπουκάλι κόκκινο ξηρό κρασί ( όχι κάτι ακριβό, αλλά να πίνεται)
2/ 3 φλιτζανιού μαύρη ζάχαρη/ λευκή ή ακόμα γλυκαντικό ή μέλι.
Χυμός, και φλούδες από 1 μικρό λεμόνι
2 σπόρια κάρδαμο
4 γαρίφαλα
2 φύλλα δάφνης
4 φέτες λεμονιού
2 ξυλάκια κανέλας
Βάλε όλα τα συστατικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ανακάτεψε ώσπου να λιώσει η ζάχαρη.
Ζέστανε το μίγμα σε χαμηλή φωτιά για περίπου μια ώρα – δεν πρέπει ποτέ να κοχλάζει, μόνο να βράζει.
Ακολούθως, στράγγιξέ το για να βγάλεις τη φλούδα λεμονιού και τα μπαχαρικά.
Αν θες πρόσθεσε ένα σφηνάκι μπράντι.
Σέρβιρε σε μικρά ποτήρια.