Αυτό σκέφτομαι κάθε απόγευμα που φεύγω από τη δουλειά, με τον κίνδυνο να ακουστώ αλκοολική ( παραδέχομαι πως μερικές ζόρικες μέρες , είμαι).
Όμως, το αλκοόλ σώζει ζωές, καριέρες και τα νεύρα μας.
Εδώ και έναν περίπου χρόνο, το απογευματινό μου κοκτέιλ, είναι το Aperol Spritz. Ένα δροσιστικό ποτό, με αρώματα πορτοκαλιού και ναι, είναι και αυτό, λίγο πικρό. Μερικοί το θεωρούν καλοκαιρινό ποτό, εγώ το απολαμβάνω όλη τη χρονιά.
Είναι ένα ποτό που έχει ταυτιστεί με το aperitivo, την συνήθεια των κατοίκων της Βόρειας Ιταλίας, να συχνάζουν σε μπαρ μετά τη δουλειά, να τσιμπάνε φαγητό που σερβίρεται σε δεκάδες πιατέλες στο μπαρ και να το συνοδεύουν με ποτό, συνήθως, Aperol Spritz.
Το CV
Η βάση του Aperol Spritz είναι το Aperol, ένα ποτό που φτιάχτηκε από τα αδέλφια Barbieri στην Πάδοβα της Ιταλίας το 1919. Η συνταγή του είναι μυστική, ένα μείγμα πολύτιμων βοτάνων και έχει παραμείνει η ίδια όλα αυτά τα χρόνια. Το Aperol περιέχει μόνο 11% αλκοόλ και αυτός είναι ένας λόγος που θεωρείται το τέλειο απογευματινό απεριτίφ. Χρησιμοποιείται ως βάση για πολλά κοκτέιλ, με δημοφιλέστερο το Aperol Spritz, που είναι στα πάνω του τα τελευταία δέκα χρόνια.
Η Συνταγή
3 μέρη Prosecco ( ιταλικό αφρώδες κρασί)
2 μέρη Aperol
1 μέρος σόδα ή νερό με ανθρακικό
1 φέτα πορτοκάλι για γαρνιτούρα
3-4 κύβοι παγάκια
Γέμισε ένα ποτήρι ( ψηλό ή ακόμα καλύτερα, ένα ποτήρι λευκού κρασιού ) με παγάκια, καλύπτοντας το ¼ περίπου. Προσοχή, όχι πολύ πάγο, για να μην νερώσεις το ποτό. Πρόσθεσε το Prosecco και μετά το Aperol. Συμπλήρωσε με τη σόδα/το ανθρακούχο νερό. Ανακάτεψε, ώσπου να ενωθούν τα υλικά. Διακόσμησε με τη φέτα πορτοκαλιού, είτε βάζοντας την στο πλάι, είτε μέσα αφού πρώτα στρίψεις λίγο τη φλούδα για να μπει λίγος χυμός μέσα στο ποτό.
Tip: Αν το θες πιο δυνατό, μπορείς να προσθέσεις 25ml Gin.