Μουσικοκινητική αγωγή για παιδια !

Παιδιά καλά καλησπέρα σας !

Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να περνάτε ακόμη καλύτερα !
Την προηγούμενη εβδομάδα σας παρουσίασα μια σειρά από τραγούδια και παιχνίδια μουσικής τα οποία μπορείτε να παίξετε παρέα με τα παιδιά σας , κατά τις
ελεύθερες ώρες σας στο σπίτι ! Την εβδομάδα αυτή σας προτείνω το εξαιρετικό πρόγραμμα της μουσικοκινητικής αγωγής το οποίο απευθύνεται σε παιδιά από 6 μηνών και πάνω με αναρίθμητα οφέλη για το παιδί και το γονιό !

Μουσικοκινητική αγωγή είναι ο συνδυασμός της μουσικής με την κίνηση, όπως μαρτυρά άλλωστε και το όνομα της δραστηριότητας . Είναι μια ολοκληρωμένη αγωγή που απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών, με στόχο να καλλιεργήσουν τις σωματικές, πνευματικές και ψυχικές τους ανάγκες.
Κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να βιώσει μέσα από το σώμα του και την κίνησή του, τις αρχές τις μουσικής, του λόγου και του χορού, σύμφωνα πάντα με τον δικό του ατομικό τρόπο. Το σημαντικό στην μουσικοκινητική αγωγή είναι ότι η διδασκαλία της γίνεται μέσα από το παιχνίδι , σε μια διαρκή εναλλαγή ήχων , κινήσεων , χρωμάτων και αισθήσεων .Το παιδί όπως και ο γονιός μετέχουν σε ένα συνεχές ταξίδι ήχων και κάθε μάθημα μπορεί να αποτελέσει μια καινούργια περιπλάνηση !

σο1

Αναλυτικότερα τα κυριότερα στοιχεία με τα οποία έρχεται σε επαφή το παιδί είναι αρχικά η μουσική , γνωριμία και εξοικείωση με τους ήχους της φύσης, τα μουσικά όργανα, τις νότες, την μουσική σημειογραφία, την αίσθηση του χρόνου και του ρυθμού τον οποίο καλείται να ακολουθήσει .Ακόμη δίνεται έμφαση στην κίνηση καθώς εξοικειώνεται με το σώμα του και την κίνηση , και αποτελεί μια καλή επιλογή για εκτόνωση της ενέργειας τους .Τέλος ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων , ο εμψυχωτής προσθέτει λέξεις , στίχους και ποιηματάκια τα οποία συνδέονται με την άσκηση .

Ένα ακόμη στοιχείο το οποίο καθιστά την μουσικοκινητική μια ξεχωριστή εμπειρία είναι η χρήση των μουσικών οργάνων από τα ίδια τα παιδιά .Θα παρατηρήσετε την σταδιακή εξοικείωση του μικρού σας με το χώρο , τους ήχους αλλά και την εργασία σε ομάδα , με την οποία τα μικρότερα παιδιά είναι συχνά επιφυλακτικά , αλλά και την όρεξη τους να τραγουδήσουν και να κινήσουν τα πόδια τους στους ήχους και τους ρυθμούς .Οι ασκήσεις είναι απλές γι αυτό και κάποιος μπορεί εύκολα να τις επαναλάβει μόνος του στο σπίτι πχ.το γνωστό τραγουδο-παιχνίδι <>.

Συμβουλές για νεοσυλλέκτους:
• Φορέστε άνετα ρούχα και κάλτσες που δεν γλιστράνε !
• Μην απαιτείτε από το παιδί από την πρώτη φορά να παρακολουθήσει ολόκληρο το πρόγραμμα .Σεβαστείτε τους χρόνους του !
• Ενημερώστε τον εμψυχωτή για τυχόν ζητήματα που αφορούν τον ήχο και το παιδιί σας πχ. δυνατοί ήχοι , σπάσιμο μπαλονιών κτλ.
• Η διαδικασία είναι αυτή που έχει σημασία και όχι η εκπλήρωση των ασκήσεων !
• Χορέψτε , γελάστε και πετάξτε ψηλά σαν αεροπλάνο ! Στόχος είναι η ψυχαγωγία!

Στην Αλεξανδρούπολη , μπορείτε να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα μουσικοκινητικής που πραγματοποιείται στο Μήλο(Κοραή 2) κάθε Τετάρτη 7- 8 το απόγευμα από την παιδαγωγό –μουσικό κ.Χαρά Αγγελίδη !

Να περνάτε καλά και να γελάτε από τις πατούσες !

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Sophia Tsaousi

Η Σοφία ,είναι νηπιαγωγός και μια ιδέα... δημοσιογράφος ! Ζεί μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη και η μέρα της είναι γεμάτη δημιουργία και παιδικές φωνές μιας και έχει εμπνευστεί και δημιουργήσει το Μήλο , ένα παιχνιδιάρικο παιδότοπο ! Στο momfatale δίνει ιδέες για παιχνίδι στο σπίτι !

Σχολίασε πρώτος