Αρρωστιάρικα Παιχνίδια Και Συμβουλές Επιβίωσης !

Φιλαράκια καλά καλησπέρα , ελπίζω να είστε όλοι καλά και να περνάτε ακόμη καλύτερα !

Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες σας ακούω όλες τις μανούλες να παραπονιέστε για τις ιώσεις και τα κρυολογήματα που ταλαιπωρούν τα μικράκια σας και σας κρατούν στο σπίτι, σε συνδυασμό με το βαρύ χειμώνα που καλά κρατεί σε ολόκληρη τη χώρα !
Έτσι λοιπόν σήμερα, σας έχω ιδέες για παιχνίδι και συμβουλές επιβίωσης για γονείς και παιδιά !

Ας ξεκινήσουμε με μια βασική αρχή που θα αποδειχτεί πολύ χρήσιμη για εσάς: όσο άρρωστο και να είναι ένα παιδί το παιχνίδι δεν σταματά να υπάρχεις το μυαλό του. Κατά συνέπεια, ακολουθήστε τους ρυθμούς που το ίδιο το παιδί προτείνει και μην του απαγορεύεται να σηκωθεί από το κρεβάτι, όταν το επιθυμεί (εκτός εάν ο γιατρός σας υποδείξει το αντίθετο ). Η όρεξη του για δράση θα αυξάνεται και θα μειώνεται ανάμεσα στις εξάρσεις τις ασθένειας πχ. πυρετό κτλ. οπότε και θα επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί .

Η παραμονή σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού πιθανόν να κουράσει το παιδί, οπότε χρησιμοποιείστε ως σταθερά στοιχεία πχ. το μαξιλάρι , την κουβέρτα και το αρκουδάκι και μετακινήστε το παιδί σε άλλη θέση πχ. στον καναπέ για να ανανεωθεί το οπτικό του πεδίο.
Πάρτε άδεια από την δουλειά όσο δύσκολο και αν είναι αυτό , καθώς τόσο κατά την αδιαθεσία όσο και την ανάρρωση το παιδί επιθυμεί την συνεχή παρουσία του γονέα-φροντιστή. Επιπλέον θα μπορέσετε και εσείς να αφοσιωθείτε εξ ολοκλήρου σε αυτό .

Τέλος , δείξτε λίγη παραπάνω υπομονή από ότι συνήθως , και μην ξεχνάτε πως και εμείς άρρωστοι δεν αποτελούμε και την καλύτερη παρέα !


Στα παιχνίδια τώρα για τους μικρούς ασθενείς !

Επειδή οι δυνάμεις του είναι μειωμένες  πιθανόν να παίξετε στο κρεβάτι ή στον καναπέ , οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βοηθητικό τραπεζάκι σας έναν δίσκο ή το τραπεζάκι πρωινού ή του λάπτοπ, αν υπάρχει .

1. Ζωγραφίστε παρέα , με τις μπογιές σας σε ένα μπλοκ ! Μπορείτε να κάνετε κολλάζ με χαρτιά που σας έχουν περισσέψει. Ακόμη μπορείτε να παίξετε με πλαστελίνες στο δίσκο σας. Αγοράστε ένα καινούργιο τετράδιο με εικόνες ζωγραφικής ή με αυτοκόλλητα. Μέρες που είναι θέλουμε και ένα μικρό δωράκι !
2. Ακούστε παρέα ,τα αγαπημένα τραγούδια του παιδιού ή κάποιο μουσικό παραμύθι ή με αφήγηση καθώς εσείς βλέπετε το βιβλίο. Στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετά από αυτά δωρεάν. Φυσικά όλα τα βιβλία αποτελούν την ιδανική συντροφιά !
3. Επιτραπέζια , παιχνίδια κατασκευών, εκτονώνουν την ενέργεια του παιδιού χωρίς να τα κουράζουν επιπλέον .Στα μεγαλύτερα παιδιά , δοκιμάστε να παίξετε οικογενειακά επιτραπέζια παιχνίδια πχ.μνήμης , μάντεψε ποιος κτλ. Μην τα διορθώνεται σε αυτή τη φάση, καθώς η ψυχολογική τους κατάσταση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη .
4. Στα περισσότερα παιδιά αρέσουν οι φωτογραφίες , γι΄ αυτό δείτε μαζί τα φωτογραφικά σας άλμπουμ , ή βίντεο από διακοπές πάρτυ κτλ.Ακόμη δώστε στο παιδί την φωτογραφική μηχανή και αποτυπώστε πως περάσατε μια <άρρωστη> ημέρα στο σπίτι .
5. Τέλος , όσο καλή ιδέα και αν φαίνεται η παρακολούθηση παιδικών στην τηλεόραση και τα παιχνίδια στον υπολογιστή , οφείλω να σας ενημερώσω πως δεν είναι. Σύμφωνα με τα νεότερα ευρήματα των παιδο-ψυχολόγων , όταν ένα άρρωστο παιδί παρακολουθεί μια σειρά κινουμένων σχεδίων μπορεί να απορρίψει την ανάγκη του οργανισμού του για ύπνο καθώς επιθυμεί να δει τι συμβαίνει στην συνέχεια και έτσι να μην ξεκουραστεί αρκετά .Το ίδιο ισχύει στην περίπτωση όπου προσπαθεί να ολοκληρώσει ένα παιχνίδι . Προτιμείστε να δείτε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τηλεόραση , πχ. επιλέγοντας μικρά αυτοτελή επεισόδια.

Αυτά για σήμερα !

Εύχομαι περαστικά σε όλα τα άρρωστα μικράκια !

 

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Sophia Tsaousi

Η Σοφία ,είναι νηπιαγωγός και μια ιδέα... δημοσιογράφος ! Ζεί μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη και η μέρα της είναι γεμάτη δημιουργία και παιδικές φωνές μιας και έχει εμπνευστεί και δημιουργήσει το Μήλο , ένα παιχνιδιάρικο παιδότοπο ! Στο momfatale δίνει ιδέες για παιχνίδι στο σπίτι !

Σχολίασε πρώτος