Δεν είμαι fan του ουίσκι. Κάνω αυτή τη δήλωση και μέσα μου νιώθω λίγη ντροπή που δεν κατάφερα ποτέ να «μάθω» αυτό το ποτό με το έντονο ταμπεραμέντο.
Αυτό δεν με εμπόδισε φυσικά από το να παρευρεθώ τη περασμένη Τρίτη σε μάθημα γευσιγνωσίας ουίσκι και πιο συγκεκριμένα του ιρλανδέζικου Jameson Whiskey. Το μάθημα, έκανε ο πρεσβευτής του Jameson στην Κύπρο, ο cool Peter. Αλλά γι’ αυτό θα σου πω σε επόμενη ανάρτηση, αφού σε δυο βδομάδες, θα είμαι σε μια πιο πριβέ γευσιγνωσία του Jameson πάλι από τον Peter. Ελπίζω αυτή τη δεύτερη φορά, να τον βγάλω ασπροπρόσωπο και να συνηθίσω κάπως το ουίσκι.
Το δεύτερο μέρος του μαθήματος όμως, ήταν η παρασκευή τριών κοκτέιλ με βάση το ουίσκι και όπως καταλαβαίνεις, πήρα πρώτη θέση στη μπάρα.
Ένα από αυτά ήταν το Whiskey Sour. Ένα πολύ ωραίο ποτό, εύκολο στην παρασκευή και που ακόμα και αν δεν σ αρέσει το ουίσκι, αυτό το απλό κοκτέιλ θα το εκτιμήσεις.
To CV
Η πιο παλιά αναφορά σε αυτό το κοκτέιλ, αναφέρθηκε σε μια εφημερίδα του Γουισκόνσιν, στις Η.Π.Α το 1870. Το 1962 η περουβιανή εφημερίδα Universidad del Cuyo , έγραψε πως το «whisky sour» το δημιούργησε ο Elliot Stubb το 1872.
Αν και η παραδοσιακή συνταγή περιέχει λίγο ασπράδι αβγού και ονομάζεται μερικές φορές Boston Sour, εμείς θα το κάνουμε με πολύ απλά υλικά.
Σημείωσε πως αναλόγως του ουίσκι που χρησιμοποιείς διαμορφώνεται ελαφρώς και η γεύση του Whiskey Sour. Για παράδειγμα το σκωτσέζικο έχει για μένα μια πιο smooth γεύση, το ιρλανδέζικο έχει νότες βανίλια και το αμερικάνικο δηλαδή το bourbon σε «κτυπάει» πιο πολύ μόλις το πιεις.
Η συνταγή
1 σφηνάκι (45 ml) ουίσκι
1 σφηνάκι (45 ml) χυμό λεμόνι
½ σφηνάκι (22,50 ml) απλό σιρόπι ( δες κάτω)
1 κεράσι μαρασκίνο για γαρνιτούρα
Βάζεις το ουίσκι, το χυμό και το σιρόπι σε ένα shaker μαζί με παγάκια ( περίπου τα 2/3 του shaker) και κουνάς καλά. Το στραγγίζεις σε ένα χαμηλό ποτήρι τύπου old fashioned ή sour.
Ρίχνεις μέσα το κερασάκι και voila! Έτοιμο σε 3 λεπτά.
Απλό Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζεις 2 μέρη ζάχαρη και 1 μέρος νερό. Τα βράζεις και τα ανακατεύεις ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη. Όταν γίνει αυτό, απομακρύνεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνεις το σιρόπι να κρυώσει. Ακολούθεις το βάζεις σε ένα γυάλινο μπουκάλι και το φυλάς.