Mint-ing Point!

julep_1 (1)

 

Σήμερα πεθύμησα το καλοκαίρι ή μάλλον τις μυρωδιές του. Τη φρεσκάδα των λουλουδιών, των λαχανικών και ειδικά του δυόσμου.

Φρέσκoς δυόσμος στις σαλάτες και γιατί όχι, και στο ποτό.

Στο νέο μενού ενός από τα αγαπημένα μου λευκωσιάτικα μπαρ, προστέθηκε πριν λίγες μέρες, στα μέσα του χειμώνα δηλαδή, ένα ποτό που μάλλον καλοκαιρινό το κάνεις. Φυσικά σε αυτό το νησί που ο χειμώνας διαρκεί περίπου 5 μέρες ( τώρα που σου γράφω έξω έχει ένα απίστευτο ήλιο, που  με προκαλεί απροκάλυπτα να αφήσω τον υπολογιστή και γραφεία και να αράξω σε café της παλιάς πόλης).

Το ποτό που με έκανε αυτές τις μέρες, να θέλω να βρεθώ σε παραλίες είναι το Mint Julep.

MInt_Julep-glass

Τo CV

 Γεννημένο στις κεντρικές πολιτείες της Αμερικής, το Mint Julep είναι ένα ποτό που καταναλώνεται παραδοσιακά το πρώτο Σάββατο του Μάη, κατά τη διάρκεια του Kentucky Derby ( θρυλικές ιπποδρομίες στην πολιτεία του Kentucky).To Mint Julep, έγινε το signature ποτό του Churchill Downs ( ένας συγκεκριμένος αγώνας) το 1938, όταν κατά τη διάρκεια του, άρχισαν να το σερβίρουν σε μικρά ποτηράκια  και το πωλούσαν 75 σεντ. Το ποτό πρωτοεμφανίστηκε πιο πριν,  το 1803 και το περιέγραφαν ως «ένα είδος ποτού με δυόσμο μέσα που το απολαμβάνουν οι κάτοικοι της Virginia το πρωί».

Κάποιοι ιστορικοί, αναφέρουν πως το Mint Julep ξεπήδησε από την μπάρα αρχές του 18ου αιώνα.

Και για να το κάνουμε πιο πολύπλοκο το θέμα, πριν από πολλούς αιώνες υπήρχε ένα αραβικό ποτό που ονομαζόταν “Julab”, που φτιαχνόταν με νερό και ροδοπέταλα. Είχε μια εκλεπτυσμένη και δροσερή μυρωδιά και ο κόσμος πίστευε ότι βελτίωνε την ποιότητα της ζωής του. Όταν το “Julab” διαδόθηκε στην Μεσόγειο, οι κάτοικοι, αντικατέστησαν τα ροδοπέταλα με δυόσμο, ένα καθαρά μεσογειακό μυριστικό. Έτσι το julep με δυόσμο, έγινε πολύ δημοφιλές στην Ευρώπη.

 

Η συνταγή

Το Mint Julep έχει ως κύρια βάση το bourbon, το αμερικάνικο ουίσκι που φτιάχνεται με απόσταξη ( πάνω από 50%)  καλαμποκιού. Κάποιες μάρκες είναι το Jack Daniel’s και το Jim Beam.

 

20 φυλλαράκια δυόσμο & ένα κλαράκι δυόσμο για διακόσμηση

2 σφηνάκια ( 90 ml) bourbon

2 κουταλιές ζάχαρη ή δύο κουταλιές απλό σιρόπι ( δες σημείωση πως να το φτιάξεις στο ποστ για Whiskey Sour).

Πολύ θρυμματισμένο πάγο

 

Βάλε τα 20 φύλλα δυόσμο και τη ζάχαρη ( ή το απλό σιρόπι) σε ένα ποτήρι old fashioned ( χαμηλό). Λιώσε τα φύλλα και τη ζάχαρη, με το ίδιο ξύλινο εργαλείο ( σαν γουδοχέρι) που θα χρησιμοποιούσες στο mojito. Τα συστατικά θα ενωθούν και θα απελευθερωθεί ένα υπέροχο άρωμα.

Πρόσθεσε το bourbon και συμπλήρωσε το ποτήρι με μπόλικο θρυμματισμένο γάμο. Ανακάτωσε προσεκτικά, ώσπου να παγώσει το ποτήρι ( αν έχεις ένα μεταλλικό ποτήρι, αυτό το θα κάνει ένα υπέροχο «παγωμένο» εφέ).

Διακόσμησε με το κλαράκι δυόσμο και σέρβιρε το αμέσως.

 

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Maria Massoura

Η Μαρία ζει και εργάζεται στη Λευκωσία. Ποτέ δεν φαντάστηκε ότι θα καθόταν μπροστά από έναν υπολογιστή, να γράφει για φαγητό, κρασί, κοκτέιλ και για ταξίδια και αυτό να είναι η δουλειά της. Καμιά φορά όμως, τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα!

Σχολίασε πρώτος