Καισαρική Τομή ή Φυσιολογικός Τοκετός

Γίνεται πολύ λόγος την τελευταία εβδομάδα για τα υψηλά ποσοστά καισαρικων τομών στην Ελλάδα. Οι αιτίες που τα ποσοστά αυτά εχουν ανέβει τόσο ποικίλουν. Η μαιευτική στην χώρα μας ασκείται με ιδιαίτερο τρόπο. Η επαφή της εγκύου με τον γυναικολόγο της είναι πολύ στενή. Στο εξωτερικό μπορεί να γεννήσει και αν τα πράγματα βαίνουν καλώς, η επίτοκος μπορεί να μη τον δει και καθόλου. Και σίγουρα κανείς δεν θέλει τα πράγματα να πάρουν επικίνδυνη τροπή.

Attachment-1(1)`

Οποτε μια καλοήθης εξήγηση είναι πως οι γιατροί έχοντας αναπτύξει μια ζεστή σχέση με την έγκυο και θέλοντας να ειναι πιο ήσυχοι, προβαίνουν σε καισαρικές, που πολλές φορές θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Ο τοκετός είναι μια κρίσιμη στιγμή, αλλά κάτι το απολύτως ανθρώπινο. Υπάρχουν γυναίκες που γεννούν αργά, άλλες που γεννούν γρήγορα. Το σπουδαίο είναι να μπορέσει να περιμένει η μαιευτική ομάδα υπομονετικά και χωρίς άγχος, διότι το έμβρυο είναι μέσα στην κοιλιά της μητέρας και αυτή η δυάδα, μητέρα-παιδί είναι δύσκολο να σταματήσει.

Η γέννηση σε καλές συνθήκες ενός υγιούς βρέφους αναμένεται να είναι μια γιορτή, αλλά αποτελεί και έναν τόπο βίας. Η μητέρα αποχαιρετά την πληρότητα της κύησης, της συγχωνευτικής σχέσης με το παιδί μέσα της, το τέλειο φανταστικό παιδί της. Για την πρωτότοκο αποτελεί και την απώλεια της κοριτσίστικης κατάστασής της (η μαμά της γίνεται γιαγιά) και την θέση της ως της μοναδικής εκλεκτής του συζύγου της. Το μωρό πρίγκιπας γεννιέται και μοιάζει λίγο με τύραννο με την όλο έγνοια “εξυπηρέτηση” που χρειάζεται.

Οπότε κάτω από αυτές τις συνθήκες, ένας παρεμβατικός τοκετός, μπορεί να εντείνει το αίσθημα βίας που νιώθει η επίτοκος και η διαδικασία του τοκετού να μείνει ως πικρή ανάμνηση.

Σπουδαίο πράγμα λοιπόν ο φυσιολογικός τοκετός, αλλά ακόμα σπουδαιότερο είναι να γεννιούνται παιδιά υγιή με ακέραιες τις σωματικές και νοητικές τους λειτουργίες. Τα περιγεννητικά συμβάματα, αν ειναι σοβαρά, στερούν πολλά στα παιδιά. Κάθε φορά που ακούω μαμάδες φανατικές του φυσιολογικού τοκετού, να δίνουν συμβουλές παράτασης της κύησης στις 41 και 42 εβδομάδες, αντίθετα με τις συστάσεις των γιατρών, ανησυχώ.
Μπορεί όντως ο κος Γυναικολόγος να θέλει διακοπές ή βόλτες ή συνέδριο και όχι να περιμένει την κα Έγκυο, αλλά ακούστε τον. Και αν αποφασίσατε ότι δεν σας κάνει πηγαίνετε σε άλλον γιατρό και όχι στα φόρουμ. Διεκδικήστε ότι έχετε ανάγκη αλλά με γνώμονα την υγεία του βρέφους σας.

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Σχολίασε πρώτος