Δείχνουμε στα παιδιά την αγάπη ;

Παιδιά καλά καλησπέρα !Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να περνάτε ακόμη καλύτερα !

Η λέξη αγάπη είναι η πιο δημοφιλής λέξη στην αναζήτηση της google , και σίγουρα η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό ενός γονιού δίπλα στο όνομα του παιδιού του . Είναι όμως αρκετό , να υπάρχει η αγάπη αν αυτή δεν εκφράζεται ;

Keep-Calm-and-Love-Your-Kids

Η αγάπη που προσφέρουν οι γονείς, είναι από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του ψυχικού κόσμου των παιδιών τους.
Τα παιδιά που δέχονται καθημερινά, απλόχερα αγάπη διατηρούν τις συναισθηματικές δεξαμενές τους γεμάτες , γεγονός που επιδρά καθοριστικά στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται αλλά και στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται το καθημερινό στρες της ζωής .Η αγάπη μεγαλώνει παιδιά τα οποία αγαπούν τον εαυτό τους και τον προστατεύουν , παιδιά που μελλοντικά θα επιλέξουν κατάλληλους συντρόφους να αγαπούν. Τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν πως νήπια τα οποία μεγάλωσαν σε σταθερό οικογενειακό περιβάλλον και περιβάλλονταν από αγάπη , αντιμετώπισαν σε σημαντικά μικρότερο ποσοστό μαθησιακές δυσκολίες στις τάξεις του δημοτικού .
Η αγάπη δεν είναι μια αφηρημένη έννοια και δεν αρκεί μόνο να υπάρχει αλλά οφείλει και να εκφράζεται. Για άλλους γονείς , το να εκδηλώνουν ενεργά την αγάπη τους προς τα παιδιά είναι πιο εύκολη διαδικασία , από ότι σε άλλους που πιθανόν να μεγάλωσαν και οι ίδιοι σε οικογένειες όπου οι εκδηλώσεις αγάπης δεν ήταν τόσο συχνές . Όμως οι ψυχολόγοι καταλήγουν πως η έκφραση της αγάπης είναι μια διαδικασία στην οποία μπορεί κανείς να εξασκηθεί εάν πραγματικά το επιθυμεί και αντιλαμβάνεται την σημασία του .
Και κάπως έτσι η λέξη αγάπη –love κρύβει ήδη όλα όσα ένα γονιός θα πρέπει να θυμάται!
L- is for setting love limits , να θέτεις δηλαδή όρια γιατί τα όρια και η αγάπη είναι εξίσου σημαντικά .Ένα παιδί σε ένα πλαίσιο ανεξέλεγκτης και υπερβολικής αγάπης , δεν εκπαιδεύεται στην διαχείριση των καταστάσεων . Πολλές μελέτες αναφέρουν ότι όταν οι γονείς θέτουν σταθερά όρια, τα παιδιά μεγαλώνουν έχοντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, σε αντίθεση με τα παιδιά στα οποία επιτρέπεται να συμπεριφέρονται όπως τους αρέσει. Τα παιδιά με καλή προσαρμογή έχουν τρυφερούς, περιποιητικούς και υποστηρικτικούς γονείς, οι οποίοι ασκούν έλεγχο με λογικό τρόπο και έχουν υψηλές προσδοκίες.
O- is for observing , να παρατηρείς , γι αυτό και η φράση <<μαμά , μαμά κοίτα με >> ακούγεται συνεχώς από το μικράκι σας , μιας και η ανάγκη για επιβεβαίωση από εσάς είναι συνεχής .Τα παιδιά επιθυμούν να βλέπουν τους κόπους τους μικρούς ή μεγάλους να επιβραβεύονται είτε λεκτικά είτε με ένα βλέμμα .Θυμηθείτε τα πρώτα βήματα ενός παιδιού, όπου το βλέμμα του στρέφεται συνεχώς στην μητέρα προκειμένου να νιώσει την εμπιστοσύνη της για το επόμενο βήμα .Αντίθετα , η έλλειψη προσοχής και επιβράβευσης , ενισχύει είτε την έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό τους είτε και την συνεχή προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή .
V- is for verbalizing ,να εκφράζεις δηλαδή την αγάπη .Γι αυτό και η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου , δίνει την ευκαιρία αυτή , να επικοινωνήσεις στο παιδί σου την αγάπη με λόγια και πράξεις .Και αν όσο τα παιδιά είναι μικρά αυτό είναι πιο εύκολο μιας και η σωματική επαφή , μέσω της αγκαλιάς είναι εντονότερη ιδιαίτερη σημασία απαιτείται στα μεγαλύτερα παιδιά και κυρίως στην περίοδο της εφηβείας .
E -is for enjoying , για να γελάς , να παίζεις και να κάνεις ανόητα πράγματα με την οικογένεια σου , που ίσως οι άλλες οικογένειες δεν καταλαβαίνουν .Γι αυτό οι γονείς οφείλουν τουλάχιστον να δείχνουν πως διασκεδάζουν με τα παιχνίδια των παιδιών τους. Να γελούν με όλα αυτά τα ανέκδοτα που ξεκινούν με την φράση…πήγε ο Τοτός στην δασκάλα κτλ.Ο πατέρας μου συνήθιζε να μας πηγαίνει δίπλα στο αεροδρόμιο ,μπροστά ακριβώς στα κάγκελα όπου την ώρα που προσγειώνονταν τα αεροπλάνα τα έβλεπες από κάτω τόσο κοντά .Δεν μπορώ να σας εξηγήσω γιατί αλλά ήταν από τα πιο τρομακτικά –αστεία πράγματα που κάναμε .
Κάπως έτσι η ημέρα τας γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου αποκτά ένα καινούργιο νόημα , ένα νόημα μακριά από κάρτες , ανθοπωλεία , μάταιες συζητήσεις για το αν είναι σκόπιμο να τον γιορτάζει κανείς ή όχι πόσο μάλλον τώρα που έκανε παιδιά , έχει υποχρεώσεις κτλ. Η μέρα αυτή , εύκολα μετατρέπεται σε μια μέρα <<επίσημης αγάπης >> όπου όλη η οικογένεια δείχνει πιο πρόθυμη να εκφράσει λίγο πιο έντονα την αγάπη της απέναντι στα μέλη της .Μια αγάπη διαφορετική ανάμεσα στα μέλη της , συζυγική, γονεική , αδελφική μα πάνω από όλα αγάπη . Η μαμά μπορεί να ετοιμάσει τόστ το απόγευμα και να είναι κομμένα σε σχήμα καρδιάς , ο μπαμπάς μπορεί να φέρει μερικά από τα αγαπημένα γλυκίσματα για όλους και τα παιδιά να ετοιμάσουν ζωγραφιές για το ψυγείο μας με θέμα της καρδιές.

Ναι όλα αυτά μπορεί να ακούγονται λιγάκι μεγάλα , μα οφείλουν να είναι γιατί κάπως έτσι θα πρέπει να η αγάπη!
Να γελάτε από τις πατούσες !
(Αν όσα διαβάσατε σας φάνηκαν χρήσιμα , θα σας πρότεινα το βιβλίο <<Οι 5 γλώσσες της αγάπης που καταλαβαίνουν τα παιδιά >> των Γκάρυ Τσάπμαν, Ρος Κάμπελ από τις εκδόσεις Ψυχογιός .)

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Sophia Tsaousi

Η Σοφία ,είναι νηπιαγωγός και μια ιδέα... δημοσιογράφος ! Ζεί μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη και η μέρα της είναι γεμάτη δημιουργία και παιδικές φωνές μιας και έχει εμπνευστεί και δημιουργήσει το Μήλο , ένα παιχνιδιάρικο παιδότοπο ! Στο momfatale δίνει ιδέες για παιχνίδι στο σπίτι !

Σχολίασε πρώτος