Αυτή την εποχή την τιμητική τους έχουν τα εσπεριδοειδή. Πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, lime, όλα προσφέρονται τώρα για να τα απολαμβάνεις μόνα τους ή να φτιάχνεις με αυτά φαγητά, μαρμελάδες, σπιτικές πορτοκαλάδες, μανταρινάδες, λεμονάδες και, γιατί όχι, ποτά. Γι’ αυτό σήμερα, θα κάνουμε ένα κοκτέιλ, όχι με φρέσκα πορτοκάλια αλλά με λικέρ πορτοκαλιού και χυμό λεμονιού.
Το ποτό αυτό είναι το Sidecar, αγαπημένο πολλών bartender.
Το CV
Είναι ένα από τα πιο κλασικά κοκτέιλ και πολλοί ισχυρίζονται πως είναι το μόνο ποτό της προκοπής που βγήκε από την περίοδο της Ποτοαπαγόρευσης. Κανείς δεν ξέρει πότε και που ακριβώς δημιουργήθηκε, αλλά μάλλον ήταν κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και το ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι διεκδικεί την «πατρότητα» του. Φυσικά στο βιβλίο του Harry MacElhone “Harry’s ABC of Mixing Cocktails”, του 1922 ο συγγραφέας γράφει πως ο δημιουργός είναι ο Pat MacGrarry bartender στο Buck’s Club στο Λονδίνο.
Όπως και να ‘χει, αυτό το ποτό ήταν εξαιρετικά δημοφιλές εκείνη την περίοδο στο Παρίσι και ήταν ένα από τα hit κοκτέιλ στο περίφημο Harry’s Bar.
Η συνταγή
Είναι ένα απολαυστικό ποτό, τόσο να το γεύεσαι όσο και να το βλέπεις. Αστραφτερό και με ένα χρυσαφί χρώμα, είναι ένας τέλειος συνδυασμός γλυκάδας, νότων εσπεριδοειδών και της σταθερότητας του μπράντι.
Υπάρχουν πολλές εκδοχές του με δύο δημοφιλέστερες:
Α) η γαλλική, με κονιάκ, Cointreau και χυμό λεμονιού
Β) η αγγλική, με μπράντι, Cointeeau και χυμό λεμονιού.
Και στις 2 οι ποσότητες είναι ίδιες, άρα διάλεξε την αγαπημένη σου βάση and start shaking!
45 ml κονιάκ ή μπράντι
30 ml Cointreau
15 ml χυμό λεμονιού
1 φέτα λεμονιού ή πορτοκαλιού για γαρνίρισμα
Βάλε όλα τα συστατικά και 3-4 κύβους παγάκια σε ένα shaker και κούνησε καλά. Στράγγισε τα καλά και βάλε το ποτό σε ένα ποτήρι του μαρτίνι. Διακόσμησε με τη φέτα λεμονιού ή πορτοκαλιού και αν θες, βάλε γύρω-γύρω από το στόμιο του ποτηριού λευκή ζάχαρη.