Το Παιδί στο Νοσοκομείο

Η διαμονή του παιδιού στο νοσοκομείο είναι επώδυνη, τόσο για το ίδιο, όσο και για την οικογένειά του. Είναι δύσκολο να μετατραπεί σε μια ευχάριστη εμπειρία, μπορούμε όμως να αποτρέψουμε τον τραυματικό της χαρακτήρα.

Τα βρέφη προσπαθούμε να μην τα αφήνουμε στην σιωπή. Τους μιλάμε πολύ, τους εξηγούμε τις διαδικασίες, με ήπιο τρόπο, αλλά με χρώμα στη φωνή και την διήγηση. Αν μας το επιτρέπουν, το σκεπάζουμε με την δική του κουβερτούλα, έχουμε και κάποιο παιχνιδάκι που του αρέσει, την κουδουνίστρα του για παραδειγμα. Αν ο θηλασμός είναι εφικτός, είναι μεγάλη παρηγοριά για το παιδί. Η σωματική επαφή, αγκαλιές και χάδια, επιβάλλεται.

Στα μεγαλύτερα παιδιά, πρίν ακόμα μπούν στο νοσοκομείο, πρέπει να εξηγήσετε τους λόγους της εισαγωγής. Δεν προσφέρουμε πρόσκαιρη ανακούφιση και δεν λέμε ψέμματα. Το άγχος και η απόγνωση μετά διογκώνονται.

Όσο αφορά τις ιατρικές πράξεις, πάλι προσπαθούμε να δώσουμε στο παιδί με απλά λόγια να καταλάβει τι θα του συμβεί. Αν πρόκειται για επώδυνες ιατρικές πράξεις, το προειδοποιούμε ότι θα πονέσει. Εννοείται πως φέρνουμε στο νοσοκομείο παιχνίδια, παραμύθια και ότι άλλο κρίνουμε αναγκαίο και επιτρέπεται. Ειδικά το αντικείμενο που το βοηθά να κοιμάται, αν έχει, δεν το ξεχνάμε ποτέ.

Προσπαθείστε να είστε όσο πιο υπομονετικοί και ψύχραιμοι γίνεται. Αν και όσο περνάει απο το χέρι σας, κάντε με τον τρόπο σας την ατμόσφαιρα πιο ευχάριστη. Τα παιδιά όταν νοσηλεύονται παλινδρομούν σε πιο ανώριμες συμπεριφορές, δείξτε ελαστικότητα και κατανόηση.

Αν έχει απορίες, πείτε του να μην διστάσει να ρωτήσει τον γιατρό του ότι θέλει. Γενικά η έκφραση του παιδιού, με τα λόγια, με την ζωγραφική, με τις πλαστελίνες, πρέπει να ενθαρρύνεται. Οι περισσότερες κλινικές έχουν χώρο παιχνιδιού, για ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι που οργανώνουν εργοθεραπευτές. Η επαφή με άλλους μικρούς ασθενείς συνήθως βοηθά πολύ.

Προσπαθείστε όσο γίνεται να φροντίσετε τον εαυτό σας. Ζητείστε βοήθεια από την οικογένεια σας και τους φίλους σας. Μιλήστε για τις ανησυχίες σας με άλλους ενήλικες. Είστε πολύτιμοι και απαραίτητοι για την ανάρρωση του παιδιού σας.

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Σχολίασε πρώτος