ΕΙΔΗΣΕΙΣ 26.02.2014

Εκτός «Ελιάς» οι «58» για τις Ευρωεκλογές

αρχείο λήψης

Δε θα στηρίξουν οργανωτικά τη συνδιάσκεψη και τη συγκρότηση ψηφοδελτίου της Ελιάς οι «58». Αυτό αποφάσισαν χθες, ενώ ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης έσπευσε να εξηγήσει ότι η επικοινωνία του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο δεν έγινε σε κλίμα ρήξης, αλλά «αμοιβαίας εμπιστοσύνης για το πώς θα κινηθούμε κατά την προεκλογική περίοδο». Επιπλέον, οι «58» στην ανακοίνωσή τους τονίζουν και διαβεβαιώνουν ότι η Πρωτοβουλία θα είναι παρούσα στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν μετά τις ευρωεκλογές. Αυτό που φαίνεται ότι βάρυνε το κλίμα στους κόλπους της Πρωτοβουλίας ήταν η απόφαση καθιέρωσης σταυρού προτίμησης στις Ευρωεκλογές.

Την Τρόικα συναντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με τους επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να συναντηθεί σήμερα ή αύριο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στα στοιχεία που θα παρουσιάσει το υπουργείο είναι οι 4.000 απολύσεις του 2013. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι 2.500 εργαζόμενοι της ΕΡΤ, περίπου 700 που τίθενται εκτός Δημοσίου για λόγους υγείας -έλειπαν επί μακρόν με αναρρωτικές άδειες χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν την απουσία τους- καθώς και άλλοι 300 που απολύονται μετά την επιβολή της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσης ή λόγω πλαστών δικαιολογητικών που είχαν καταθέσει κατά τον διορισμό τους. Για τον στόχο του 2014 που αφορά άλλες 11.000 απολύσεις, το σχέδιο του υπουργείου στηρίζεται σε όσους διαθέσιμους δεν καταφέρουν να μετακινηθούν σε άλλους φορείς -μέρος σχολικών φυλάκων και εκπαιδευτικών- καθώς και σε όσους κριθούν μετεξεταστέοι στη φάση της αξιολόγησης που προωθείται σε όλο το Δημόσιο.

Ανοίγει ξανά το θέμα του ωραρίου για τα φαρμακεία

Το ενδεχόμενο της περαιτέρω απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων εξετάζει η κυβέρνηση. Η πρόταση εξετάζεται ως απάντηση στο επιχείρημα της τρόικας ότι το μοντέλο απελευθέρωσης στον τομέα των φαρμάκων στη Βρετανία είχε ως αποτέλεσμα την ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών σε φάρμακα. Ωστόσο, η λειτουργία 11.000 φαρμακείων στην Ελλάδα ακυρώνει το επιχείρημα της ευκολότερης πρόσβασης. Έτσι, φαίνεται ότι ανοίγει εκ νέου το θέμα του ωραρίου.

Απεργία σήμερα στα λιμάνια

Εικοσιτετράωρη απεργία σε όλα τα λιμάνια της χώρας πραγματοποιεί σήμερα η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας, με αφορμή την παρουσίαση από το ΤΑΙΠΕΔ στη Βουλή της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΟΛΠ. Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα στάση εργασίας από την έναρξη της πρωινής βάρδιας έως τις 11 το πρωί, με συγκεντρώσεις και παραστάσεις στα διοικητικά κέντρα των λιμανιών.

Συνεχίζεται η αναταραχή στην Ουκρανία

images

Λίγες ώρες αφού ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ μίλησε για ανησυχητικά σημάδια αποσχιστικών τάσεων, κάτοικοι των παραδοσιακά φιλορωσικών επαρχιών στα ανατολικά προχώρησαν σε διαδηλώσεις εναντίον της νέας ηγεσίας στο Κίεβο, με ρωσικές σημαίες και ακόμη και συνθήματα υπέρ «επέμβασης» της Μόσχας. Παράλληλα, οι δυτικές κυβερνήσεις προσπαθούν να απομακρύνουν τον κίνδυνο η διαμάχη για την Ουκρανία να κινηθεί σε «ψυχροπολεμικό μοντέλο». Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Βρετανίας, Τζον Κέρι και Γουίλιαμ Χέιγκ είπαν, μετά από συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον, πως η «διαμάχη για την Ουκρανία δεν είναι πόλεμος Ανατολής και Δύσης». Την ίδια στιγμή, με την Ουκρανία να βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, οι πολιτικές κινήσεις περιστρέφονται στο ζήτημα της οικονομικής στήριξης.

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Σχολίασε πρώτος