Κηπουρική με τα Παιδιά!

Φιλαράκια καλά καλησπέρα!

Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να περνάτε ακόμη καλύτερα ! Τι και αν ο καιρός μας τα χάλασε λιγάκι αυτήν την εβδομάδα ,το ημερολόγιο στον τοίχο μαρτυρά πως μόλις 2 μέρες έμειναν μέχρι να μπει ο πρώτος μήνας της άνοιξης και για εμένα ένα πράγμα σημαίνει αυτό …φυτέματα –κηπουρέματα (μην ψάχνεις την λέξη εγώ και η φίλη Μαρίνα την σκεφτήκαμε )!
Τι καλύτερο λοιπόν από το να υποδεχτείτε την άνοιξη ομορφαίνοντας το μπαλκόνι ή τον κήπο σας παρέα με τα μικράκια σας δίνοντας τους την ευκαιρία να ανακαλύψουν την φύση και να αποκτήσουν πρακτικές ικανότητες !

κηπος 4

Ξεκινήστε την διαδικασία με μια επίσκεψη στο φυτώριο της περιοχής σας με τα παιδιά και αφήστε τα να περιεργαστούν τα διαφορετικά φυτά που θα συναντήσετε !

Στα περισσότερα φυτώρια που γνωρίζω (και πίστεψε με ξέρω αρκετά) οι ιδιοκτήτες δεν έχουν πρόβλημα με το να τα αγγίξουν ή να μυρίσουν τα παιδιά (οκ! Φροντίστε να έχετε εξηγήσει πριν την επίσκεψη μερικά στοιχειώδη πράγματα για να αποφύγουμε… συμπαθητικά ξεριζώματα)!

Παροτρύνετε τα μεγαλύτερα παιδιά να ρωτήσουν τους γεωπόνους για τα ονόματα,την ανάπτυξη  ή για ότι άλλο τους τράβηξε την προσοχή ! Προμηθευτείτε τους σπόρους που διαλέξατε και αν έχετε μικρά παιδιά , τα οποία τείνουν να μην είναι ιδιαίτερα υπομονετικά, επιλέξτε ήδη μεγάλα φυτά πχ. χρυσάνθεμα , ζουμπούλια,πανσέδες με σκοπό να τα μεταφυτέψετε .

Προσαρμόστε την διαδικασία του φυτέματος ανάλογα με την ηλικία των παιδιών !

κηπος-1

Τα μικρά παιδιά μπορούν να γνωρίσουν το χώμα , να το βρέξουν να το ανακατέψουν και γενικά να παίξουν με αυτό! Τα μεγαλύτερα παιδιά , μπορούν να αναλάβουν εξ ολοκλήρου το φύτεμα, δίνοντας τους το χώμα , τις πέτρες κτλ. Προτιμήστε βολβούς έτσι ώστε να έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν όλη τη διαδικασία της ανάπτυξης του φυτού .
Μην ξεχάσετε να εξηγήσετε στα μικράκια σας πως θα πρέπει να φροντίζουν τα φυτά τους έτσι ώστε να τα δουν να ανθίζουν. Η διαδικασία αυτή θα κάνει τα παιδιά να νιώσουν υπεύθυνα για το έργο που έχουν αναλάβει και φυσικά ο ενθουσιασμός και η χαρά θα είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν θα εμφανιστούν τα πρώτα φύλλα και λουλούδια !

Τώρα αν έχετε λίγο περισσότερο χώρο, χρόνο και διάθεση δοκιμάστε να δημιουργήσετε τον δικό σας οικογενειακό λαχανόκηπο !Έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορείτε όχι μόνο να θαυμάσετε την πρόοδο των φυτών σας αλλά και να τα απολαύσετε στο τραπέζι σας. Τα παιδιά θα έχουν έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τα λαχανικά και πιθανόν να τα αγαπήσουν περισσότερο ως μέρος της διατροφής τους μιας και θα έχουν εμπλακεί στην παραγωγή τους.

Στο διαδίκτυο θα βρείτε πλέον άπειρες πληροφορίες για την δημιουργία ενός παρτεριού οπότε μην αγχώνεστε αν δεν κατέχετε την διαδικασία αλλά και ιδέες για το μπαλκόνι σας αν δεν έχετε κήπο .

tipsΣυμβουλές για μικρούς κηπουρούς κ μεγάλους κήπους!

  • Προσοχή με τα αιχμηρά αντικείμενα αλλά και τα βαριά πχ σακί με χώμα καθώς τα παιδιά στην προσπάθεια τους να βοηθήσουν μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους.
  • Δώστε προσοχή στο νερό σε πλακάκια γιατί γίνονται ολισθηρά !
  • Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιήσετε λιπάσματα και προφανώς να έρθουν σε επαφή με αυτά τα παιδιά .

 

 

Καλά να περνάτε και να γελάτε από τις πατούσες !

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Sophia Tsaousi

Η Σοφία ,είναι νηπιαγωγός και μια ιδέα... δημοσιογράφος ! Ζεί μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη και η μέρα της είναι γεμάτη δημιουργία και παιδικές φωνές μιας και έχει εμπνευστεί και δημιουργήσει το Μήλο , ένα παιχνιδιάρικο παιδότοπο ! Στο momfatale δίνει ιδέες για παιχνίδι στο σπίτι !

Σχολίασε πρώτος