Οδηγίες για να περνάτε καλά σε έναν παιδότοπο !

Παιδιά καλά καλησπέρα , ελπίζω να είστε όλοι καλά και να περνάτε ακόμη καλύτερα !
Οι παιδότοποι αποτελούν μια από τις πρώτες επιλογές των γονιών για την ψυχαγωγία των παιδιών ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις , όπου οι μικροί παίζουν είτε ελεύθερα σε παιχνιδοκατασκευές είτε οργανωμένα σε ομάδες την ίδια στιγμή που οι μεγάλοι απολαμβάνουν το καφεδάκι τους !

Για να περνάμε όμως όλοι καλά ακολουθούν όσα πρέπει να προσέξετε !
Ξεκινώντας με τους παιδότοπους , και το τυπικό μέρος της διαδικασίας , για την άδεια λειτουργίας του θα πρέπει να υπάρχει έγκριση από τον αρμόδιο φορέα , ο οποίος εξετάζει τόσο τον χώρο όσο και την ασφάλεια των παιχνιδιών . Δυστυχώς όμως το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι αρκετά ελαστικό ως προς αυτούς οι οποίοι δεν ακολουθούν τους κανόνες , οπότε θα πρέπει και οι ίδιοι να εξετάσετε προσεκτικά τον χώρο έτσι ώστε να είστε σίγουροι για την ασφάλεια του . Ειδικοί δεν είμαστε , σίγουρα όμως κανείς μπορεί να διακρίνει αντικείμενα ή απροσεξίες τα οποία θα έθεταν σε κίνδυνο το παιδί του !
Στους χώρους των παιχνιδιών θα πρέπει αν υπάρχουν ανηρτημένες ταμπέλες που περιγράφουν για ποιες ηλικίες είναι κατάλληλα τα παιχνίδια αλλά και πόσα παιδιά μπορούν να παίζουν σε αυτά ταυτόχρονα .

παιδοτοπος 2

Με την έννοια του παιδότοπου προσδιορίζονται αρκετοί χώροι οι οποίοι απευθύνονται σε παιδιά , από φουσκωτές κατασκευές και τσουλήθρες με μπαλονοπισίνες μέχρι χώρους δημιουργικής απασχόλησης . Οπότε κανείς έχει την ευκαιρία να επιλέξει αυτόν τον οποίο θεωρεί κατάλληλο για την ψυχαγωγία του παιδιού του .Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην καταλληλότητα του χώρου για τα παιδιά 1,5-3 ετών , και την ανάμειξη τους με μεγαλύτερα παιδιά στα παιχνίδια και ιδιαίτερα σε αυτά τα οποία δίνουν έμφαση στην κίνηση πχ. τραμπολίνο .
Επιλέξτε χώρους στους οποίους το προσωπικό είναι καταρτισμένο πάνω στα θέματα τα οποίο αφορούν τα παιδιά αλλά και έχουν συνεχή επαφή με αυτά με την μόνιμη απασχόληση τους στον παιδότοπο .Θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο να γνωρίζουν το μικράκι σας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο παίζει και κινείται στο χώρο .Δώστε προσοχή στον αριθμό των υπευθύνων που υπάρχουν στους χώρους και κατά πόσο επαρκούν για τα παιδιά τα οποία παίζουν .

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά , και μια καλή αρχή για αποφυγή ιώσεων μικροβίων κτλ. οπότε μην διστάσετε να ρωτήσετε για τον τρόπο με τον οποίο απολυμαίνονται τα παιχνίδια και την συχνότητα με την οποία γίνεται αυτό .Αποφύγετε να επισκεφτείτε χώρους οι οποίοι δεν αερίζονται επαρκώς ή είναι μικροί για τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενούν .

Το να ταΐζεις ένα παιδί την ώρα που παίζει σε ένα παιδότοπο είναι μια κακή ιδέα για πολλούς λόγους και ενδεικτικά αναφέρω δύο .Καταρχάς αποσπάς το παιδί από την τόσο σημαντική διαδικασία του παιχνιδιού αλλά και είναι επικίνδυνο καθώς μπορεί να προκληθεί ακόμη και πνιγμός σε πιθανό σκούντημα από άλλο παιδί !

to milo alexandroupolis

Στους παιδότοπους θα συναντήσει κανείς πολλά διαφορετικά παιδιά και άλλους τόσους διαφορετικούς γονείς και απόψεις . Και το γεγονός αυτό σού δίνει αφορμή για συζήτηση αλλά και καυγά .Και εξηγώ αμέσως τι εννοώ !Στα τραπεζάκια του Μήλου έχω μάθει τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα για τα παιδιά και έχω δει γονείς να ανταλλάσουν εμπειρίες , χρήσιμες αλλά και διασκεδαστικές!Η συναναστροφή δε του παιδιού με τόσα διαφορετικά παιδιά είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για κοινωνικοποίηση του παιδιού .Εύκολα όμως θα μπορούσε να προκύψει μια διαφωνία ή ένας καυγάς ανάμεσα στα παιδιά την στιγμή μάλιστα που πιθανόν να συναντιούνται κ πρώτη φορά .Χειριστείτε την κατάσταση με υπομονή και ως μια ευκαιρία να μάθετε στο παιδί να αντιμετωπίζει αυτές τις καταστάσεις !

Συμβουλές για το τέλος !
• Ντύστε το παιδί με ελαφριά ρούχα για να κινείται με άνεση αλλά και να μην ζεσταίνεται !
Συμφωνήστε την ώρα αναχώρησης πριν την επίσκεψη , καθώς το να αποχωρήσει από ένα χώρο γεμάτο παιχνίδια ακόμη κ 3 (!) ώρες μετά είναι κομματάκι δύσκολο !
• Μην επιλέξετε να βρεθείτε σε ένα παιδότοπο μέρες που το παιδί είναι ήδη κουρασμένο ή σε ένταση καθώς η πολυκοσμία μπορεί να εντείνει τον εκνευρισμό του !

Καλά να περνάτε και να γελάτε από τις πατούσες !

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Sophia Tsaousi

Η Σοφία ,είναι νηπιαγωγός και μια ιδέα... δημοσιογράφος ! Ζεί μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη και η μέρα της είναι γεμάτη δημιουργία και παιδικές φωνές μιας και έχει εμπνευστεί και δημιουργήσει το Μήλο , ένα παιχνιδιάρικο παιδότοπο ! Στο momfatale δίνει ιδέες για παιχνίδι στο σπίτι !

Σχολίασε πρώτος