Παιχνίδια στη φύση !

Παιχνίδια στη φύση !
Παιδιά καλά ελπίζω να είστε όλοι καλά και να περνάτε ακόμη καλύτερα !
Όσο άνετη ζωή και αν παρέχετε στα μικράκια σας στο αστικό περιβάλλον στο οποίο ως επι το πλείστο μεγαλώνουν , η φύση και το παιχνίδι σε αυτήν είναι ένα αγαθό το οποίο δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κανένα άλλο .Η επαφή ενός παιδιού με τη λάσπη , το να τσαλαβουτά σε μια νερολακούβα , το χτίσιμο ενός πύργου στην άμμο , ή τα λεγόμενα <<βατραχάκια>> σε μια λίμνη , όσο απλές δραστηριότητες και να φαντάζουν αποκτούν ιδιαίτερη σημασία αν λάβει κανείς υπ όψιν του τα οφέλη που προσφέρουν στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του παιδιού .

image

Μην πάτε μακριά , τρομάζοντας από την έλλειψη χρόνου και χρημάτων για εξορμήσεις σε δάση και βουνά καθώς τελευταίες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πως το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους στους οποίους υπάρχει βλάστηση πχ. το πάρκο της γειτονιάς , το αλσάκι κοντά στην πόλη ,μια παραλία , δίνει την δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά σε ένα πιο φυσικό τρόπο ζωής ενισχύοντας την ανάπτυξη του . Το περπάτημα στο χώμα , η συλλογή αντικειμένων από τη φύση , η παρατήρηση κτλ. ενισχύουν την συγκέντρωση του παιδιού , δίνουν ευκαιρία για επιπλέον κίνηση και γυμναστική και τονώνουν την ευκινησία των παιδιών .Ακόμη ενισχύονται σημαντικά , οι αισθήσεις , καθώς δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιηθούν στο μέγιστο , με το να μυρίσεις ένα λουλούδι , να βρέξεις τα χέρια σου ή να ανοίξεις τα αυτιά σου για να ακούσεις ένα κελάηδισμα .

Πέραν όμως από την σωματική υγεία , μια εξόρμηση στο φυσικό περιβάλλον δίνει στο παιδί τον απαιτούμενο χρόνο χαλάρωσης αλλά και ηρεμίας , μειώνοντας αισθήματα άγχους τα οποία πιθανόν να έχουν δημιουργηθεί στα παιδιά κατά την διάρκεια της ημέρας .Ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες όπου το πρόγραμμα σχολικών και εξοσχολικών δραστηριοτήτων είναι ιδιαίτερα βεβαρυμμένο , ένας μικρός περίπατος μετά πχ. το φροντιστήριο θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην τόνωση της ενέργειας του παιδιού .

Η φύση προσφέρει αναμφίβολα , την αίσθηση ελευθερίας η οποία συχνά λείπει από την καθημερινότητα μικρών και μεγάλων καθώς καλούνται να ακολουθήσουν κανόνες επιβεβλημένους ,περιορίζοντας την προσωπική έκφραση .Η φύση όμως χαρίζει απλόχερα την δυνατότητα να κινηθεί κανείς ελεύθερα ανακαλύπτοντας τα προσωπικά όρια τους αλλά και παίρνοντας ρίσκα πχ.να περάσεις το ρυάκι χωρίς να βραχούν τα πόδια , να πιαστείς σε ένα ψηλό κλαδί , τα οποία ωστόσο ενισχύουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού αλλά και την ικανότητα του να υπολογίζει τους κινδύνους .
Σε πολλά από τα αμερικανικά νηπιαγωγεία θα συναντήσει κανείς στην αυλή την ζώνη <<ρίσκου>>η οποία απαρτίζεται από κορμούς νερολακούβες και κλαδιά , σκαλιά κτλ. στα οποία τα παιδιά υπό την εποπτεία σαφώς της νηπιαγωγού , σκαρφαλώνουν βουτάν και ανακαλύπτουν τα όρια τους .

Μην διστάσετε να καλέσετε και τους φίλους των παιδιών σας σε μια βόλτα στην φύση καθώς ,τους δίνετε μια εξαιρετική ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με αυτούς , να συνεργαστούν για την δημιουργία πχ. ενός μεγάλου πύργου στην άμμο , να βάλουν τους κανόνες τους και φυσικά να παίξουν ασταμάτητα με τα ερεθίσματα που τους δίνει το περιβάλλον .Η φαντασία εξελίσσεται καθώς τα χρώματα του περιβάλλοντος , η αλλαγή τους κατά την διάρκεια της ημέρας , η επαφή πχ. του χώματος με το νερό και τα αποτελέσματα του είναι μια αστείρευτη πηγή ερεθισμάτων .

Ιδέες για το τέλος !
• Οργανώστε ένα οικογενειακό πικ νικ την πρώτη διαθέσιμη Κυριακή !Καλέστε και τους φίλους σας !
• Αναζητήστε οργανωμένες δράσεις για εξορμήσεις στην φύση όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη την περασμένη Κυριακή από το βιολογικό αγρόκτημα Καλυψώ και το εστιατόριο Tapas Bar Alma .Δες εδώ πως περάσαμε (λινκ)
• Δώστε στα παιδιά αντικείμενα που πιθανόν να τους φανούν χρήσιμα πχ. μεγεθυντικό φακό , κουβαδάκια , φτυάρια, ένα καλάθι ,γαλότσες για τσαλαβουτήματα κτλ. ενισχύοντας το παιχνίδι τους .
• Πάρτε μαζί σας ενθύμια από την εξόρμηση πχ.φύλλα πέτρες κτλ .για να θυμάστε την όμορφη εμπειρία σας !

Να περνάτε καλά και να γελάτε από τις πατούσες !

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Sophia Tsaousi

Η Σοφία ,είναι νηπιαγωγός και μια ιδέα... δημοσιογράφος ! Ζεί μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη και η μέρα της είναι γεμάτη δημιουργία και παιδικές φωνές μιας και έχει εμπνευστεί και δημιουργήσει το Μήλο , ένα παιχνιδιάρικο παιδότοπο ! Στο momfatale δίνει ιδέες για παιχνίδι στο σπίτι !

Σχολίασε πρώτος