Γυμναστική …μια οικογενειακή υπόθεση !

Παιδιά καλά καλησπέρα , ελπίζω να είστε όλοι καλά και να περνάτε ακόμη καλύτερα !

Το καλοκαίρι πλησιάζει πλέον απειλητικά και οι συζητήσεις στους γυναικείους κύκλους για δίαιτες , γυμναστήρια κτλ. όλο και φουντώνουν. Πολλές μάλιστα μανούλες , παραπονιούνται ότι δεν έχουν χρόνο για γυμναστική μιας και τα παιδιά μονοπωλούν τον ελεύθερο τους χρόνο! Η γυμναστική θα μπορούσε να αποτελεί μια οικογενειακή υπόθεση !

Μια Βρετανική μελέτη επιβεβαιώνει και επιστημονικά για πρώτη φορά ότι η συμπεριφορά των γονέων μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σωματικής δραστηριοποίησης των παιδιών προσχολικής ηλικίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εάν η μητέρα δεν είναι λάτρης της γυμναστικής και γενικότερα της σωματικής δραστηριοποίησης, τότε είναι πολύ πιθανό το παιδί να κάνει καθιστική ζωή. Μάλιστα, εάν αυτή η συνήθεια εδραιωθεί νωρίς στην ζωή του, τότε είναι πολύ δύσκολο να την αποβάλει μετέπειτα.Το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι λυπηρό εάν σκεφτεί κανείς τα πολλαπλά οφέλη που αποκομίζει ένα παιδί από την φυσική άσκηση .

family-sports-day-low-res1

Καταρχάς ενισχύεται η φυσική κατάσταση του παιδιού ,και μέσα από σωστή γυμναστική το σώμα γίνεται στητό και αρμονικό .Σε συνδυασμό με σωστή διατροφή , αποφεύγονται κίνδυνοι για παιδική παχυσαρκία αλλά και τα επακόλουθα αυτής πχ. κακή χοληστερίνη κτλ.Επιπλέον το παιδί αποκτά από πολύ νωρίς , μια ευεργετική συνήθεια την οποία θα εξακολουθήσει και στην ενήλικη ζωή του .

Πέραν όμως από τα ήδη σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα της σωματικής και φυσικής κατάστασης του παιδιού , οι αθλητικές δραστηριότητες αποτελούν μια πρώτης τάξεως αφορμή για κοινωνικοποίηση .Ιδιαίτερα σε ομαδικά αθλήματα , τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συναναστραφούν με συνομήλικους τους και να παίξουν στο αγαπημένο τους σπόρ.Επιπλέον με σωστή καθοδήγηση από τον προπονητή , μπορεί να προωθηθεί ο ευγενής ανταγωνισμός καθώς επίσης και η άμυλα .Ακόμη ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση του παιδιού , το οποίο μπορεί να θέτει στόχους και να τους καταφέρνει. Τέλος , εξουδετερώνεται μέσω της άσκησης η νευρικότητα του παιδιού , ιδιαίτερα μετά από μία κουραστική ημέρα ,και κόντρα σε αρνητικά συναισθήματα τα οποία πιθανόν να έχουν δημιουργηθεί .

Η γυμναστική στις μικρές ηλικίες θα πρέπει να έχει πάντοτε μορφή παιχνιδιού έτσι ώστε το παιδί να το αντιμετωπίζει ως μια διασκεδαστική και ωφέλιμη δραστηριότητα την οποία απολαμβάνει να ακολουθεί .Προσαρμόστε την συχνότητα της άσκησης ανάλογα με το οικογενειακό σας πρόγραμμα , αλλά όσο πιεστικό και αν είναι αυτό πάντα θα περισσεύει ένα μισάωρο μετά το σχολείο ή μετά το μεσημεριανό φαγητό .
Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με διαφορετικά αθλήματα προκειμένου να επιλέξει αυτό το οποίο του ταιριάζει .Μιλήστε με τον προπονητή και θέστε του οποιοδήποτε ερώτημα σας προβληματίζει .Άλλωστε , θα έρχεται σε συχνή επαφή με το παιδί , οπότε οφείλετε να ξέρετε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται Μην αμελήσετε να κάνετε τις ιατρικές εξετάσεις τις οποίες θα σας ζητήσουν.

Φυσικά , όλα τα οφέλη τα οποία προαναφέρθηκαν ισχύουν τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους !
Εντάξτε λοιπόν στο οικογενειακό σας πρόγραμμα δραστηριότητες που περιλαμβάνουν γυμναστική .Κάντε έναν μεγάλο περίπατο στην πόλη ή ακόμη καλύτερα στην εξοχή (δες εδώ) . Βολτάρετε με τα ποδήλατα σας στον ποδηλατοδρόμο .Ακολουθήστε ,εάν υπάρχει η δυνατότητα στην περιοχή σας ,κάποιο πρόγραμμα κολύμβησης ή άσκησης στο νερό μαζί με το παιδί σας ή σε παράλληλους χρόνους .Ένας καθημερινός περίπατος στην άμμο θα εκτονώσει αρκετά την ενέργεια των μικρών σας αλλά και εσάς !Παίξτε κινητικά παιχνίδια με μπάλα όπως ποδόσφαιρο , μπάσκετ κτλ. ή άλλα που απαιτούν κυνήγι , μπορείτε και εσείς να σκεφτείτε δικά σας παιχνίδια ή να ανακαλέσετε κάποια από αυτά που παίζατε μικροί !
Για τα μικρότερα παιδιά , προτείνονται προγράμματα μουσικοκινητικής (δες εδώ ) τα οποία περιλαμβάνουν και συνοδό .

Να περνάτε καλά και να γυμνάζεστε ακόμη περισσότερο !

RelatedPost

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Sophia Tsaousi

Η Σοφία ,είναι νηπιαγωγός και μια ιδέα... δημοσιογράφος ! Ζεί μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη και η μέρα της είναι γεμάτη δημιουργία και παιδικές φωνές μιας και έχει εμπνευστεί και δημιουργήσει το Μήλο , ένα παιχνιδιάρικο παιδότοπο ! Στο momfatale δίνει ιδέες για παιχνίδι στο σπίτι !

Σχολίασε πρώτος