Γνώριζω την κοιλιά, σέβομαι την ζωή μου

Η γυναικεία μας φύση είναι όπως ήδη γνωρίζετε πολύπλοκη, σφαιρική και δαιδαλώδης. Κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι σημαντικό να πάρουμε τα πράματα από την αρχή και να γνωρίσουμε ή να θυμηθούμε τι έχουμε μέσα μας και πως αυτό λειτουργεί. Ξεκινάω λοιπόν από τον εαυτό μου (που και καλά έχω μελετήσει και εξεταστεί για δύο διαφορετικά πτυχία στην ανατομία του ανθρώπινου σώματος) και μετρώ την άγνοια μου για το τι έχω μέσα μου. Πέρυσι μάλιστα πήρα μέρος σε ένα σεμινάριο αυτοθεραπείας με κεντρικό θέμα την φροντίδα του αναπαραγωγικού συστήματος και μετά από ένα τριήμερο άνοιξαν τα ματιά μου!Έκανα μια ευχή τότε και είπα “Μακάρι όλες οι γυναίκες να μάθαιναν όλα αυτά στην αρχή της ζωή τους και να βάδιζαν με μια άλλη εμπιστοσύνη!”  Θα έρθει ένα επόμενο άρθρο στο οποίο θα σας μιλήσω εκτενέστερα για αυτό το διαφωτιστικό σεμινάριο (δεν είναι προγραμματική δήλωση,γίνεται ήδη) Σήμερα Ανατομία!!

λεκάνη

Υποκλίνομαι μπροστά στον χώρο της λεκάνης και στην προστασία που μας παρέχει. Εμπεριέχει το ευαίσθητο αναπαραγωγικό μας σύστημα, αναπροσαρμόζεται για να φροντίσει μια ακόμα ζωή και έπειτα βρίσκει τον δύσκολο δρόμο της επαναφοράς. Η περιοχή νευρώνεται μέσα από την σπονδυλική στήλη και ειδικότερα μέσα από το σύμπλεγμα νεύρων του ιερού οστού και έχει ένα εξαιρετικά πολύπλοκο και δυνατό σύστημα αιμάτωσης όπως βλέπετε δίπλα. Το πράσινο δίκτυο είναι το λεμφικό με τους βουβωνικούς λεμφαδένες. Φανταστείτε πόσο επενδύει το σώμα μας στην περιοχή της κοιλιάς και της λεκάνης για να εξασφαλίσει όχι μόνο την επιβιώση του ατόμου αλλά και την διαιώνιση του είδους!

Η Μήτρα είναι ένα κοίλο μυώδες όργανο σε σχήμα ανεστραμμένου αχλαδιού μήκους 7-8 εκατοστών που βρίσκεται στο κέντρο της λεκάνης μας. Μπροστά της η ουροδόχος κύστη και πίσω της το ορθό. Σαν ακροβάτισσα που αιωρείται πάνω σε ιμάντες και σχοινιά η μήτρα μας δεν είναι στατική.Κινείται και αλλάζει θέσεις.Συγκρατείται από τους στρογγυλούς, πλατείς, ιερομητρικούς και εγκάρσιους συνδέσμους και από το πυελικό έδαφος. Μια από τις επόμενες Δευτέρες πρόκειται να ερευνήσουμε τις θέσεις της και πως μπορούμε να τη διατηρούμε σε ισορροπία!

Στο εσωτερικό κέντρο της είναι κενή και το πρώτο στρώμα εκ των έσω αποτελείται από τις δύο στοιβάδες του ενδομητρίου, το λειτουργικό και το βασικό επίπεδο. Το λειτουργικό ενδομήτριο περιέχει αδένες, τριχοειδή, αιμοφόρα αγγεία και λεμφαδένες και σε αυτό εμπεδώνεται το γονιμοποιημένο ωάριο. Αν δεν γονιμοποιηθεί τότε η στοιβάδα αυτή καταρρέει με την επίδραση ορμονών και παραμένει η βασική η οποία θα ξαναπαράγει το λειτουργικό ενδομήτριο για τον επόμενο κύκλο. Γύρω από τις δύο παραπάνω στοιβάδες υπάρχει το μυομήτριο που αποτελείται από τρία επίπεδα λείων μυικών ινών  οι οποίες κατά τη διάρκεια του τοκετού συσπώνται δημιουργώντας τις ωδύνες που σπρώχνουν το νεογνό για να μας συναντήσει. Τέλος το περιμήτριο ή ορογόνος χιτώνας περιβάλλει εξωτερικά σαν μεμβράνη ολόκληρη τη μήτρα.

αναπαραγωγικό σύστημααναπαραγωιγικό΄σύστημα ΙΙ

Το κυρίως σώμα της συνδέεται με τις σάλπιγγες οι οποίες εκτείνονται σαν χέρια δεξιά και αριστερά της και φέρουν κροσσωτές άκρες που σαν δάχτυλα παραλαμβάνουν από τις ωοθήκες το ωάριο που απελευθερώνεται προς γονιμοποιήση με κατεύθυνση το ενδομήτριο. Παράλληλα και πίσω από τις σάλπιγγες πορεύονται οι δύο σύνδεσμοι των ωοθηκών και οι ωοθήκες που περιέχουν τα ωοθυλάκια προς ωρίμανση.

Στην άλλη πλευρά η μήτρα μας σφραγίζεται από τον σφιγκτήρα του τραχήλου μήκους 2-3 εκατοστών που σαν πύλη ελέγχει την είσοδο προς τα ενδότερα του ιερού ναού της δημιουργικότητας μας. Περιέχει αδένες που εκκρίνουν το τραχηλικό υγρό το οποίο προφυλάσσει, ως πώμα, από την είσοδο μικροβίων στην μήτρα και στις σάλπιγγες και χρησιμεύει για την παραλαβή και ενεργοποίηση των σπερματοζωαρίων κατά την σεξουαλική επαφή.  Επίσης συγκρατεί με τόση δύναμη και αυτοθυσία το περιεχόμενο της κυοφορίας για 9 μήνες όντας ερμητικά κλειστός  Βρίσκεται στο τέλος ή στην αρχή του κόλπου ανάλογα από που ξεκινάει η διαδρομή μας!

Ο κόλπος μας είναι ένας ινομυώδης σωλήνας μήκους 8-9 εκατοστών. Το τοίχωμα του κόλπου παρουσιάζει πτυχές για να διατείνεται κατά την συνουσία. Το άνω μέρος, το οποίο περιβάλλει τον τράχηλο της μήτρας, σχηματίζει τον πρόσθιο, οπίσθιο και πλάγιους θόλους. Ο οπίσθιος θόλος είναι βαθύτερος.

Αυτή είναι η εσωτερική ανατομία του ευαίσθητου υπέροχου συστήματος μας με λίγα λόγια και μερικές εικόνες.

Προτείνω να κλείσουμε για λίγο τα μάτια μας και να τοποθετήσουμε τα χέρια μας πάνω στην υπέροχη κοιλιά μας (εγώ το κάνω κάθε βράδυ σαν προσευχή)  Ναι ναι ναι υπέροχη καλά ακούσατε! Ας αφήσουμε τις κριτικές μας, την αυστηρότητα, τα περιοδικά μόδας και τις εικόνες με κοιλιές πλάκα ,το πως θα έπρεπε να είμαστε ή να γίνουμε…το τι φάγαμε ή δε φάγαμε, το αν γεννήσαμε ή όχι, το αν έχουμε ή δεν έχουμε μήτρα…αν μόλις ξεκινήσαμε την θηλυκή μας πορεία ή αν το αίμα μας σταμάτησε να κυλάει…

Για λίγες μόνο στιγμές στην ησυχία της βραδιάς και την ιερή σας μοναχικότητα αγγίξτε με τα χέρια σας την κοιλιά σας απαλά σαν να αγγίζετε ένα ευαίσθητο έμβρυο (το οποίο αυτή τη φορά είστε εσείς η ίδια) αφουγκραστείτε την, αποδεχτείτε την, δώστε της χώρο να υπάρχει έτσι ακριβώς όπως υπάρχει τώρα, δείξτε της πως θέλετε να επικοινωνήσετε με εκείνην και μέσα από εκείνην, ευχαριστήστε την και νιώστε τέλος την ένωση σας με μια μακριά αλυσίδα προγονικής σοφίας. Φανταστείτε την εσωτερική σας ανατομία και φυσιολογία, δείτε τι γνωρίζετε για τα μυστήρια που κρύβονται μέσα σας..και αν θα θέλατε να μάθετε περισσότερα.

Λίγες μόνο στιγμές πραγματικής επαφής με την κοιλιά σας μπορούν να σας διδάξουν πολλά περισσότερα από όσο δέκα βιβλία ανατομίας.

εσωτερικά

Κι αν δε νιώσατε τίποτα ίσως περιμένετε πολλά..

Κι αν δεν νιώσατε τίποτα ξαναδοκιμάστε όπως θα δοκιμάζατε ξανά και ξανά να αισθανθείτε τις ανάγκες του παιδιού σας..

Κι αν δε νιώσατε τίποτα τότε απλά πείτε “καλά τι γλυκανάλατες διαλογιστικές new wave ασκήσεις είναι αυτές, σε καμία περίπτωση δεν τις κάνω» και συνεχίστε το βράδυ σας όπως το ονειρεύεστε!
Στέλνω την αγάπη και τον σεβασμό μου σε σας και στις μαγικές δυναμικές κοιλιές σας  και σας εύχομαι μια εβδομάδα φροντίδας και αναγνώρισης του έργου τους χωρίς κριτική και αρνητισμό προς αυτές..

μαμά κοιλιά παιδιά

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Mary Pitiakoudi

Η Μαίρη ζει στη Σαμοθράκη.Έχει σπουδάσει Ολιστικό μασάζ και εργάζεται προσφέροντας το σε όποιον επιθυμεί να φροντίσει το σώμα και την ψυχή του.Αγαπά τη γιόγκα με πάθος. Μελετά,παρατηρεί και αναζητά νέους τρόπους έκφρασης της θηλυκότητας με βάση τον σεβασμό, την αξιοπρέπεια και την ισότητα .Χαίρεται να παίζει και να επικοινωνεί με τα παιδιά,να βρίσκεται στη φύση και να περνάει χρόνο με τις φίλες και τους φίλους της!Της αρέσει να γράφει!

Σχολίασε πρώτος