genikh2

 

 Τη Δευτέρα, είχα μια απίθανη εμπειρία.  Είχα την τύχη να παρευρεθώ στο πρώτο δείπνο του πρώτου dinner club στην Κύπρο. Πρόκειται για ένα κλαμπ όπου μαζεύεται κόσμος σε ένα σπίτι και τους μαγειρεύει ο οικοδεσπότης. Για να πας όμως, πρέπει να σε συστήσει ένα μέλος της επιτροπής. Το κριτήριο; Να είσαι λάτρης του καλού φαγητού. Η ιδέα αυτού του dinner club είναι μέρος ενός μεγαλύτερου concept, του Cerines. Πληροφορίες για αυτή την πραγματικά ενδιαφέρουσα ιδέα αλλά και το blog των ιδιοκτητών θα τα βρεις εδω.

Έτσι λοιπόν βρέθηκα σε ένα σπίτι, κάπου εκτός πόλης. Σε ένα υπέροχο χώρο, με μαυρόασπρο ντεκόρ που θύμιζε σπίτι βγαλμένο από την Αμερική της δεκαετίας του ’30, ο ιταλοαμερικανός οικοδεσπότης Thomas και η κύπρια γυναίκα του Ιωάννα, σέρβιραν δώδεκα καλεσμένους, άγνωστους μεταξύ τους.

Το μενού ήταν καθαρά ιταλικό. Η βραδιά άρχισε στο μπαλκόνι με ένα ποτήρι Aperol Spritz  , το οποίο συνοδέψαμε με crostini φτιαγμένο από τσιαπάτα που έφτιαξαν οι ίδιοι στον ξυλόφουρνο τους. Στο δείπνο απολαύσαμε πραγματική καρμπονάρα – δηλαδή χωρίς φρέσκια κρέμα – , θεσπέσια pasta με salsiccia (σπιτικό λουκάνικο),  εξαιρετικά χορτοφαγικά μπαλάκια strangolapreti και  χοιρινή μπριζόλα με δεντρολίβανο, σκόρδο και φασκόμηλο και η οποία σερβίρίστηκε με πολέντα.

Για λίγες ώρες, έστω και νοητά, βρέθηκα στα σοκάκια στης Ρώμης, σε τρατορίες της Τοσκάνης, σε οστερίες της Βενετίας.

Έτσι σήμερα, το ποτό μας, δεν μπορούσε παρά να είναι ιταλικό.  Πρόκειται για μια παραλλαγή του περίφημου Bellini που πρωτοδημιουργήθηκε στο Harry’s Bar στη Βενετία.

Το ποτό αυτό, χρησιμοποιεί αντί για λευκά ροδάκινα, ολόφρεσκες φράουλες που είναι και η εποχή τους.

Cheers λοιπόν με ένα Rossini!

 

drink

 Το CV

Δημοφιλές ιταλικό κοκτέιλ, το Rossini σερβίρεται κυρίως σε γιορτές. Η παραλλαγή αυτή του περίφημου Bellini,  δημιουργήθηκε περίπου στα μέσα του περασμένου αιώνα. Το όνομα του, το πήρε από τον φημισμένο Ιταλό συνθέτη Gioachino Rossini.

Η συνταγή

Αρκετές συνταγές για το Rossini χρησιμοποιούν λικέρ φράουλας. Όμως επειδή τώρα είναι η σεζόν τους, θα χρησιμοποιήσουμε ολόφρεσκες φράουλες.

Η πιο συνηθισμένη συνταγή αποτελείται μόνο από πουρέ φράουλες και prosecco (αφρώδες ξηρό κρασί). Βρήκα όμως μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή με στοιχείο πορτοκαλιού που ταιριάζει πολύ με τις φράουλες.

2 φλιτζάνια ώριμες φράουλες, χωρίς τα κοτσάνια

2,5 κουταλιές σιρόπι ζάχαρης ( δες προηγούμενο ποστ για να το φτιάξεις)

1 κουταλιά Grand Marnier

6 φλούδες πορτοκαλιού, για διακόσμηση

1 μπουκαλι prosecco καλά παγωμένο

Βάλε τις φράουλες σε ένα μπλέντερ και χτύπησε τις μέχρι να γίνουν λιώσουν τελείως. Πέρασε το πουρέ μέσα από σουρωτήρι ώστε να φύγουν τα σπόρια.

Πρόσθεσε το σιρόπι ζάχαρης και το Grand Marnier στον πουρέ και βάλε όλο το μείγμα στο ψυγείο ώσπου να παγώσει.

Όταν θα είσαι έτοιμη να σερβίρεις, βγάλε το από το ψυγείο. Σε ένα ποτήρι σαμπάνιας, ή ένα άλλο ψηλό ποτήρι. βάλε prosecco μέχρι τα ¾  και συμπλήρωσε με τον πουρέ φράουλας, διακοσμώντας με τις φλούδες πορτοκάλι.

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
Pinterest