Όταν αιτία του βήχα είναι ένα κρυολόγημα που συνήθως προηγείται, έχω διαπιστώσει ότι ανακουφίζουν τα εξής :
1. Ενυδάτωση του χώρου- ειδικά όταν είναι θερμαινόμενος (καλομελετήστε κι έρχεται). Οι κατσαρόλες με καυτό νερό και φύλλα ευκάλυπτου είναι πάντα στην πρώτη γραμμή και συνήθως κόβουν το βήχα μαχαίρι.
2. Ζεστό μπανάκι σε μπάνιο που έχεις μετατρέψει σε στημ ρουμ, που λένε και στα χωριά Ανοίγει η μύτη κι ανακουφίζεσαι να το βλέπεις να αναπνέει. Σε περίπτωση που το μωρό τρέφει για το νερό την αγάπη που χαρακτηρίζει τη μέση γάτα, καλύτερα παρακάμψατε.
3. Νοου Σμοκινγκ. Ιδανικά κανένας δε θα έπρεπε να καπνίζει, σε ένα σπίτι που υπάρχει έστω και ένας μη- καπνιστής, πολύ παραπάνω ένα μωρό. Είναι γεγονός πως τα πράγματα δεν είναι ιδανικά, πολλοί γονείς καπνίζουν, πολλά παιδιά μοιράζονται τον ίδιο (κλειστό) χώρο διαβίωσης με τους (καπνιστές) γονείς και τριάντα χρόνια πριν αυτό δεν ακουγόταν τόσο εγκληματικό όσο σήμερα- εμείς επιζήσαμε, οπότε όσο κι αν η προσωπική μου επιλογή ήταν να κόψω το κάπνισμα, αναγνωρίζω το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να είναι ο εαυτός του στο σπίτι του. Με τα κουσούρια του και τις παλιο-συνήθειές του. Φαντάζει δίκαιο, ωστόσο, αυτό το δικαίωμα να γεννά και μια υποχρέωση, τουλάχιστον για όσο το μωρό είναι άρρωστο.
4. Αερίζουμε πολύ καλά το σπίτι. Ο φρέσκος αέρας μοιάζει να βοηθά σωματικά και ψυχολογικά την καλυτέρευση.
5. Δεν περιορίζουμε το μωρό στο κρεββάτι του ή σε ένα δωμάτιο, δεν το ταίζουμε με το ζόρι, γενικώς, δεν του πηγαίνουμε και πολύ κόντρα. Φροντίζουμε να αφουγκραζόμαστε τι μας δείχνει οτι χρειάζεται, χωρίς την προκατάληψη ότι εμείς ξέρουμε καλύτερα.
6. Πειραματιζόμαστε με πράγματα που μπορεί να το κάνουν να νιώσει καλύτερα, χωρίς να φοβόμαστε ότι θα “χαλάσουμε” καλές συνήθειες. Το να φέρεις , ας πούμε, το μωρό στο κρεββάτι για όσο είναι αρρωστούλι, δε θα καταστρέψει την αυτονομία του στον ύπνο.
7. Το τσάι του βουνού στον κλασσικό συνδυασμό μέλι-λεμόνι κάνει θαύματα, για παιδάκια μεγαλύτερα από ένα χρόνο, ενώ το χαμομήλι και όλες οι σούπες “μαλακώνουν” το λαιμό.
8. Δημιουργούμε ανάκληση, τοποθετώντας ένα δύο μαξιλάρια κάτω από το στρώμα έτσι ώστε το κεφάλι να είναι ελαφρώς ανασηκωμένο.
9. Όσα “χατήρια” κι αν κάνουμε, ακριβώς επειδή είναι άρρωστούλι, είμαστε ακλόνητοι σε “καμώματα”. Ναι, θα σε κρατήσω αγκαλιά κι ας μου πέφτει η μέση, αλλά τις κάλτσες θα τις φορέσεις για να μη γίνει χαμός.
Κάτι που μπορεί να το αποδώσουμε σε κρυολόγημα στην πραγματικότητα μπορεί να είναι και αλλεργική αντίδραση. Η μύτη και πάλι θα γεμίσει, ο λαιμός θα ενοχληθεί, ο βήχας θα παρουσιαστεί κι όλα θα μοιάζουν με ένα συνάχι που δεν περνά ποτέ.
Γι’ αυτό σαν την/τον παιδίατρο δεν έχει!
Παίρνουμε θερμοκρασία ανά τακτά χρονικά διαστήματα, επιλέγουμε διατροφή που δεν θα επιβαρύνει το πεπτικό κι έχουμε το νου μας για ότιδήποτε μας παραπέμπει σε κάτι άλλο από συνάχι, οπότε και κλείνουμε το ραντεβού που λέγαμε. Διαφορετικά, υπομονή. Δε θα είναι η καλύτερη εβδομάδα του κόσμου. Ούτε και η χειρότερη όμως.
Περαστικά σε όσα μικρούλια τα χρειάζοντα και καλή δύναμη σε εκείνους που τα φροντίζουν!