ΕΙΔΗΣΕΙΣ 26.05.2014

Ποιοι εκλέγονται εκπρόσωποι της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

606x340_268118

Συνεχίζεται η καταμέτρηση των σταυρών για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές. Η εικόνα (που δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά), διαμορφώνεται ως εξής: Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται 6 ευρωβουλευτές, από τη ΝΔ 5, από τη Χρυσή Αυγή 3, ενώ από δύο ευρωβουλευτές εκλέγουν Ποτάμι, Ελιά και ΚΚΕ. Ένας ευρωβουλευτής για τους ΑΝΕΛ. Με ενσωμάτωση 18,5% στην καταμέτρηση σταυρών ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει τους: Μ.Γλέζο, Σ.Σακοράφα, Δ.Παπαδημούλη, Κ.Κούνεβα, Γ.Κατρούγκαλο, Κ.Χρυσόγονο. Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει τους:  Μ.Κεφαλογιάννη, Μ.Σπυράκη, Ε.Βόζεμπεργκ, Γ.Κύρτσο, Θ.Ζαγοράκη. Η Χρυσή Αυγή εκλέγει τους: Ελ.Συναδινό, Λ.Φουντούλη, Γ.Επιτήδειο. Η Ελιά εκλέγει τους  Ε.Καϊλή και Ν.Ανδρουλάκη, το Ποτάμι τους Γ.Γραμματικάκη και Μ.Κύρκο, το ΚΚΕ τους Κ.Παπαδάκης και Σ.Ζαριανόπουλο  και οι ΑΝΕΛ, το Ν. Μαριά.

Συναγερμός στην Ευρώπη για την άνοδο ευρωσκεπτικιστών και ακροδεξιών

Δυσαρέσκεια με την ευρωπαϊκή πολιτική δείχνουν τα αποτελέσματα της κάλπης για τις ευρωεκλογές. Η εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίστηκε από άνοδο των ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, ψήφο διαμαρτυρίας, δυσαρέσκεια, οργή και αδιαφορία. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περίμεναν οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Στη Γαλλία, σοκ προκάλεσε η πρωτιά του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν με ποσοστό 25%. Ιστορική πρωτιά και για το Ukip στη Βρετανία, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, καθώς για πρώτη φορά ένα κόμμα εκτός των δύο παραδοσιακών (Εργατικοί, Συντηρητικοί) κερδίζει σε εκλογές σε εθνικό επίπεδο. Στη Δανία, το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα βρέθηκε στην πρώτη θέση με ποσοστό 26,6%, διπλασιάζοντας τον αριθμό των ευρωβουλευτών του (από δύο σε τέσσερις).

Εθνικές εκλογές ζητά ο Αλέξης Τσίπρας, ανασχηματισμό μελετά ο Πρωθυπουργός

Προειδοποίηση στον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στον διορισμό νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και στον διορισμό νέου επιτρόπου χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα χθεσινά ποσοστό δεν νομιμοποιούν την κυβέρνηση να λάβει αυτές τις αποφάσεις, είπε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε πως ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν, για να αποκατασταθεί η «δημοκρατική ομαλότητα».  Στο μεταξύ, ο ανασχηματισμός στο κυβερνητικό σχήμα φαίνεται να είναι μία από τις κινήσεις με τις οποίες θα απαντήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι μέσω των ευρωεκλογών.

Ποιοι επικράτησαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Περιφερειάρχη Αττικής τη Ρένα Δούρου και δήμαρχο Αθηναίων τον Γιώργο Καμίνη, ανέδειξαν οι χθεσινές κάλπες για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. «Δώσαμε έναν σκληρό και σπουδαίο αγώνα, δήλωσε η νέα περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και τόνισε ότι η νίκη της στην Περιφέρεια σημαίνει νέους αγώνες μέχρι την τελική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι Αθηναίοι ψήφισαν για την Αθήνα, έβαλαν την πόλη πάνω από την πόλωση και τον κομματισμό» είπε ο επανεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Στη Βόρεια Ελλάδα, με μεγάλους νικητές τον Απόστολο Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Γιάννη Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης ξημέρωσε η επόμενη μέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, ο μετανάστης από την Συρία, αλλά πολιτογραφημένος Έλληνας, γιατρός στο επάγγελμα, Ναμπίλ Μοράντ, εξελέγη νέος δήμαρχος.

Μειωμένη η συμμετοχή τη δεύτερη Κυριακή

Μειώθηκε ελαφρά η συμμετοχή στο δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, με την ενσωμάτωση στο 100%. Ειδικότερα, για τις δημοτικές εκλογές τη δεύτερη Κυριακή ψήφισε ποσοστό 59,77% έναντι 61,61% που προσήλθε στις κάλπες την πρώτη. Αντιστοίχως στις περιφερειακές εκλογές τη δεύτερη Κυριακή το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 58,51% έναντι 61,56% που ήταν την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

 

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Σχολίασε πρώτος