Στο Καλό Μυθιστόρημα, Laurence Cosse

Πολλές φορές βρέθηκα σε θέση να αλλάξω τις συνθήκες της ζωής μου, από σπίτια μέχρι πόλεις. Αυτό που κάθε φορά είχα συντροφιά μου ήταν τα βιβλία. Όταν η ζωή και το σύμπαν με έστειλαν στην Αθήνα μαζί με αυτά απέκτησα και ένα άλλο χούι… να κερδίζω σε διαγωνισμούς… Πόσες ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες είδα δεν λέγεται.. Η παραμονή μου εκεί ήταν μια πολιτιστική λοταρία.

Μέσα σε ένα από όλα αυτά τα δώρα ήταν και το σημερινό μας βιβλίο «Στο καλό μυθιστόρημα».

στο καλό μυθιστόρημα

Το κέρδισα με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο και γνωρίζοντας έναν εξαιρετικό άνθρωπο, τον Μανόλη Ανδριωτάκη, του οποίου είχα διαβάσει το «33» (αγαπημένο μου νούμερο γαρ) και παρακολουθούσα την καταπληκτική του προσπάθεια να προωθήσει το βιβλίο και την αγάπη προς αυτό μέσω της διαδικτυακής εκπομπής του http://www.garagetv.gr

Σε μία από τις κληρώσεις εκεί, Γενάρη του 2012, κέρδισα το βιβλίο μας, λάτρεψα τον τίτλο του, ρούφηξα μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο το περιεχόμενό του. Ένα βιβλίο γεμάτο έρωτα, φιλία, αλλά κυρίως ένα σωρό ονόματα συγγραφέων που σου ανοίγουν την όρεξη για διάβασμα, σου αφήνει κάτι από την γλυκιά αίσθηση του «Κύκλου των Χαμένων Ποιητών» και για μια ακόμη φορά σε ταξιδεύει

Στο καλό μυθιστόρημα…
Πρόκειται για το όνομα ενός ουτοπικού βιβλιοπωλείου, στην καρδιά του Παρισιού το οποίο στήνεται από μια ζάμπλουτη κυρία κι έναν ιδεαλιστή βιβλιοπώλη, και το οποίο διακρίνει μία ιερόσυλη ιδιαιτερότητα, να επιτρέπονται στα ράφια του μόνο υψηλής ποιότητας μυθιστορήματα. Δεν επιτρέπονται best sellers και βιβλία της μόδας, όσο και αν έχουν την απόλυτη στήριξη των εκδοτικών οίκων. Συστήνεται παράλληλα από πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους μία μυστική εταιρεία “Επιτροπή του καλού μυθιστορήματος”, η οποία είναι υπεύθυνη για την επιλογή των βιβλίων, και της οποίας η βιωσιμότητα δεν είναι εξασφαλισμένη. Αγωνία, φαντασία και ανατρεπτικό τέλος που αξίζει να παρακολουθήσεις την πορεία του.

Αντί αποσπασμάτων αυτή τη φορά θα σας παραθέσω την ίδια την εκτίμηση της συγγραφέως Laurence Cosse για το τι είναι το καλό μυθιστόρημα :
«Λίγο σαν τον όμορφο άνθρωπο. Τι μας κάνει να τον θαυμάζουμε; Το φυσικό παρουσιαστικό του, το πνεύμα του, τα αισθήματα της καρδιάς του και κάτι άλλο, που μπορούμε να το πούμε ψυχή. Σώμα του μυθιστορήματος είναι το κείμενο: του δίνουν αξία η ομορφιά, η γοητεία, η μοναδικότητα του στιλ και ευρύτερα της φόρμας του. Πνεύμα ενός μυθιστορήματος είναι το θέμα του …… Καρδιά του μυθιστορήματος είναι οι αξίες που μεταφέρει, η ευγένεια και γενναιοδωρία που προσθέτει στην ευτέλεια του κόσμου. Η ψυχή στο μυθιστόρημα είναι μια διάσταση που δύσκολα προσδιορίζεται, αλλά όταν υπάρχει, όλοι οι αναγνώστες το νιώθουν. Είναι η αίσθηση αναγκαιότητας που σου προκαλεί….»

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην καταπληκτική μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη. Για όσους ξέρουν και έχουν προσπαθήσει να μεταφράσουν κείμενα, από μία απλή συνταγή μαγειρικής μέχρι ποίηση, δεν μπορούν παρά να αναγνωρίσουν το μεγαλείο της τέχνης αυτού του ανθρώπου. Προσωπικά για μένα ένα βιβλίο όταν έχει μεταφραστεί από τον κ. Κυριακίδη αποτελεί εγγύηση και είναι αναμφίβολα στη λίστα μου για ανάγνωση. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Για όλους εσάς που έχετε στοίβες βιβλία που περιμένουν να διαβαστούν, στα πόδια ενός κρεβατιού, στο κομοδίνο, κάτω από το γραφείο, στον καναπέ, αφήστε τον εαυτό σας να ονειρευτεί, να φανταστεί μια λίστα με το ποια θεωρεί τα καλά μυθιστορήματα, και ας αρχίσει να τα απολαμβάνει.

Γιατί σαν το βιβλίο, την υφή και μυρωδιά του, δεν έχει…
Καλή ανάγνωση!

Στο Καλό Μυθιστόρημα, Laurence Cosse

υ.γ 1 Θα κάνω μια μικρή παρέκκλιση παραθέτοντας ένα απόσπασμα που φωνάζει να διαβαστεί
«Θα πρέπει να υπάρχει κάποιος άγιος προστάτης των πάμπολλων ερωτευμένων, που δεν ξέρουν τι θέλουν, ένας άγιος ελάσσων, στην τελευταία σειρά της χορείας των μακαρίων, παραγνωρισμένος, καίτοι εξ ορισμού, πολύ δραστήριος»

υ.γ 2 Απολαύστε το βιβλίο με την μουσική συνοδεία του Larry Gus…Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος του…

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Kalliopi Pasia

Η Καλλιόπη ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Νομική και Επικοινωνία - Πολιτισμό στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Αγαπά να διαβάζει, να ταξιδεύει, να βλέπει και να ζει κινηματογραφικά. Κυρίως πιστεύει ότι η ζωή είναι αγρίως απίθανη και ότι αξίζει να δίνεις χρόνο στο χρόνο. Μέσα σε όλα αυτά συνεχίζει παραδόξως να ελπίζει και πιστεύει στη δικαιοσύνη

Σχολίασε πρώτος