Η τελευταία διάλεξη, Ράντυ Πάους

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα χαρτιά που μας μοιράζουν, μόνο το πώς θα παίξουμε την παρτίδα

Είναι ή δεν είναι κάποιες στιγμές στη ζωή σου που σκέφτεσαι ποιους ανθρώπους θα ήθελες να έχεις δίπλα σου, τι θα ήθελες να κάνεις, αν ήξερες ότι αυτές είναι και οι τελευταίες σου?

Είναι σίγουρα κάποια βιβλία που σε κάνουν να νιώθεις αυτή την αμέριστη αγάπη για την κάθε μέρα και το λεπτό που περνά και σου υπενθυμίζουν ότι η ζωή είναι εδώ, εδώ και τώρα, για να τη ζήσεις και για να κάνεις τα όνειρά σου, παιδικά και ενήλικα, πραγματικότητα.

Ένα από αυτά είναι και το σημερινό μας. Η Τελευταία Διάλεξη, και οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ξάδερφό μου τον Αντρέα, όταν πριν κάποια χρόνια, σε ένα από τα express ταξίδια μου στην Αθήνα, μου το έδωσε να με συντροφεύει στο ταξίδι επιστροφής.

Randy-family

Ο θεσμός της “Τελευταίας διάλεξης”, διαδεδομένος στις ΗΠΑ, απευθύνεται σε προσωπικότητες της επιστήμης και της τέχνης, που καλούνται να αναλογιστούν γύρω από τα σημαντικά γεγονότα της ζωής, καθώς και σε ό,τι αποκόμισαν, σε ό,τι έμαθαν από την πείρα τους. Όταν ζητήθηκε από τον Ράντυ Πάους, καθηγητή πληροφορικής στο Κάρνεγκι Μέλλον, να δώσει µια τέτοια διάλεξη, δε χρειάστηκε να φανταστεί ότι θα ήταν η τελευταία του, καθώς λίγο καιρό πριν του είχε διαγνωστεί ανίατος καρκίνος. Όμως η διάλεξη που έδωσε, με τίτλο “Πραγματοποιώντας τα παιδικά σου όνειρα”, δεν αφορούσε το θάνατο. Αφορούσε τη σημασία του να ξεπερνάς τα εμπόδια, να εκπληρώνεις τα δικά σου όνειρα, αλλά και να βοηθάς να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρα των άλλων, να αξιοποιείς την κάθε στιγμή (γιατί “Ο χρόνος είναι το µόνο που έχουμε. Και ίσως µια μέρα ανακαλύψουμε ότι έχουμε λιγότερο απ’ όσο νομίζουμε”). Αφορούσε τη ζωή. Και απευθυνόταν στα τρία παιδιά του και σε κάθε έναν χωριστά από εμάς.

Πρόκειται λοιπόν για την αφήγηση και την πραγματική ιστορία ενός ταλαντούχου ανθρώπου, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με την αρρώστια και επέλεξε να διδάξει τη ζωή.

Με χιούμορ, έμπνευση, φαντασία, αναφερόμενος στα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής του, προσπαθεί να μεταφέρει στα παιδιά όσο περισσότερο από τον εαυτό του μπορεί, ώστε να ανατρέχουν στα λόγια και την εικόνα του όταν αυτός θα έχει φύγει. Αφήνει όμως και σε όλους εμάς ένα μάθημα ζωής, συγκινητικό και ελπιδοφόρο ταυτόχρονα, το οποίο μιλάει για την αγάπη, τη δημιουργία, τις ανθρώπινες σχέσεις, τα παιδικά όνειρα, τους φόβους.

Είναι από αυτά τα βιβλία που σε κάθε μία μικρή του ιστορία θα υπογραμμίσεις αυτή τη φράση που θα κουβαλάς στο ξεχωριστό σου σημειωματάριο, αλλά κυρίως σε αυτό το βιβλίο θα ανατρέχεις όταν ονειρεύεσαι ξανά, για να θυμηθείς πως τελικά όλα είναι πιθανά γιατί η ζωή αξίζει να τη ζεις. Αφήνω τον καθένα από εσάς να επιλέξει ποιο θα είναι το αγαπημένο του απόσπασμα.

Μπορεί να μοιάζει με όλα αυτά τα βιβλία – συμβουλές ζωής που όλοι έχουμε διαβάσει άπειρα, και ενδεχομένως μας έχουν κουράσει, πιστέψτε με όμως, πως η αναφορά σε προσωπικές καταστάσεις, και η γνώση που πηγάζει από αυτές, η αίσθηση ότι μιλά ένας άνθρωπος με απόλυτη επίγνωση των τελευταίων στιγμών, κάνει το συγκεκριμένο βιβλίο να ξεπερνά κατά πολύ την εικόνα του best seller ( το οποίο σαφώς και έχει γίνει μεταφρασμένο σε 35 γλώσσες)

Αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου και αν σας βρει, είτε παραλία, είτε σε ένα ήσυχο καφέ της πόλης, είτε ξαπλωμένη/ο στο γρασίδι, ανοίξτε την ψυχή σας και αφήστε τα λόγια του Ράντυ Πάους να σας καθησυχάσουν και να σας εμπνεύσουν.

Γιατί η ζωή είναι ωραία και είναι και μικρή, όπως λέει και μια φίλη.

Και γιατί σαν το βιβλίο, την υφή και μυρωδιά του, δεν έχει…
Καλή ανάγνωση!

Ράντυ Πάους, Η τελευταία διάλεξη

υ.γ 1 Είχα υποσχεθεί άλλο για σήμερα, αλλά το συγκεκριμένο είναι από τα πιο αγαπημένα μου, το δωρίζω σε ανθρώπους σημαντικούς για μένα, σήμερα όμως επιλέγω να μοιραστώ και μαζί σας την αξία του. Για όσους με ξέρετε καλά, ξέρετε ότι είναι ένα από τα βιβλία που κουνώ το χεράκι από τη συγκίνηση…

Υ.γ 2 Αντί για τραγουδάκι, ας μας συνοδέψει η ίδια η φωνή και παρουσία του Ράντυ Πάους στη μαγνητοσκοπημένη διάλεξή του (αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνετε στην εικόνα και τον ήχο και θα αφήσετε το βιβλίο στην άκρη, το νου σας!!! :) )

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Kalliopi Pasia

Η Καλλιόπη ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Νομική και Επικοινωνία - Πολιτισμό στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Αγαπά να διαβάζει, να ταξιδεύει, να βλέπει και να ζει κινηματογραφικά. Κυρίως πιστεύει ότι η ζωή είναι αγρίως απίθανη και ότι αξίζει να δίνεις χρόνο στο χρόνο. Μέσα σε όλα αυτά συνεχίζει παραδόξως να ελπίζει και πιστεύει στη δικαιοσύνη

Σχολίασε πρώτος