Οι πολλαπλοί κύκλοι του “Άγριου Θηλυκού”

Σήμερα θέλω να σας παρουσιάσω ένα αγαπημένο βιβλίο που με βοηθά να κατανοήσω το σώμα μου και με εμπνέει στην εμβάθυνση της αυτοθεραπείας μου. Ο τίτλος του βιβλίου είναι “Wild Feminine” (Άγριο Θηλυκό) της Tami Lynn Kent. H Tami είναι μια ολιστική φυσικοθεραπεύτρια η οποία δημιούργησε τη δική της μέθοδο θεραπείας και ονομάζεται “Ολιστική Πυελική Φροντίδα”. Είναι μητέρα τριών παιδιών και έχει βοηθήσει πολλές πολλές γυναίκες ανά τον κόσμο να θεραπευτούν μέσα από την πρακτική της και τα βιβλία της. Δυστυχώς δεν υπάρχει ελληνική μετάφραση ακόμα για τα βιβλίο αυτό αλλά αν σας ενδιαφέρει και γνωρίζετε αγγλικά σας το συστήνω ανεπιφύλακτα. Είναι ένας θεραπευτικός οδηγός για κάθε γυναίκα με ασκήσεις και νέες προσεγγίσεις του Θηλυκού.

Παρακάτω σας παραθέτω ένα απόσπασμα από το βιβλίο σε δική μου μεταφραστική απόδοση σχετικά με τους δημιουργικούς κύκλους και ρυθμούς μιας γυναίκας.

wild feminine

πηγή

“Η μήτρα εσωκλύει τον κύκλο της μεταμόρφωσης. Φανταστείτε τον σαν τον ωκεάνιο ρυθμό της παλίρροιας, της άμπωτης και της πλυμμυρίδας, που δημιουργείται από την μαγνητική έλξη της σελήνης. Το φεγγάρι μετακινεί ολόκληρους ωκεανούς, φανταστείτε τι κάνει σε εμάς που ένα μεγάλο μέρος μας είναι νερό!! Έτσι το ενδομήτριο παχαίνει, πρήζεται και στη συνέχεια λεπταίνει σε ένα ρυθμικό μοτίβο. Παρατήρησα λοιπόν πως κατά την περίοδο που χτίζεται το ενδομήτριο, ενεργειακά και φυσικά εγκυμονείται η γυναικεία δημιουργικότητα, δίνοντας μας περισσότερη ενέργεια για τα επιθυμητά μας σχέδια.

Όταν η μήτρα μας απεκδύει τον εσωτερικό θρεπτικό της μανδύα, το γυναικείο σώμα απελευθερώνει όλη την ενέργεια που πια δεν χρειάζεται και προσκαλείτε να αναπαυτεί και να ξανασυγκεντρωθεί πρωτού ξεκινήσει ο επόμενος δημιουργικός της κύκλος. Συνδέω τον μητρικό μας κύκλο με τη μεταμόρφωση επειδή σχετίζεται τόσο στενά με τον κύκλο της ζωής και του θανάτου. Ζούμε συνεχώς με τέτοιους κύκλους- όπου η νέα ενέργεια εισχωρεί και η παλιά απελευθερώνεται- σε κάθε εποχή και στιγμή της ζωής μας.

Οι ωοθήκες συντηρούν τον κύκλο της δημιουργίας, απελευθερώνοντας εναλλάξ ένα ωάριο και στέλνοντας το στη μήτρα. Σχετίζω τον ωοθηκικό κύκλο με τη δημιουργία διότι οι οωθήκες περιέχουν όλο το δημιουργικό δυναμικό σπόρο μιας γυναίκας.

Η αριστερή ωοθήκη αντλεί την ενέργεια της από την θηλυκή πλευρά του σώματος. Λαμβάνει ενέργεια εσωτερικά, με τον παθητικό τρόπο του θηλυκού, η αριστερή ωοθήκη μπορεί να είναι η πηγή της έμπνευσης και της ανάπλασης στον κύκλο αυτό.

Η δεξιά ωοθήκη, από την άλλη, αντλεί ενέργεια ενεργητικά από την αρσενική πλευρά του σώματος. Είναι εξωστρεφής, με τον διεισδυτικό τρόπο του αρσενικού και δίνει μορφή και έκφραση στις δημιουργίες μιας γυναίκας. Μαζί, οι ωοθήκες ισορροπούν αυτές τις αλληλοσυμπληρωματικές ενέργειες μέσα στο γυναικείο σώμα και στη λεκάνη. Ζούμε με έναν πιο αρμονικό ισορροπημένο τρόπο, με αφθονία προσωπικής έμπνευσης και ζωτικής λαμπρής έκφρασης, όταν έχουμε ολοκληρωτική πρόσβαση στο δυναμικό των θηλυκών και αρσενικών ενεργειών μας.

Σαν θυρωρός, ο κόλπος ελέγχει τον κύκλο της ανάπλασης. Το σχετίζω με την ανάπλαση επειδή πολλές φορές κατα τη διάρκεια του κύκλου, ο κόλπος είναι ανοιχτός να λάβει ή να απελευθερώσει οτι είναι απαραίτητο για να αναζωογονηθεί το γυναικείο σώμα. Όταν μια γυναίκα είναι γόνιμη και ανοιχτή να λάβει νέα έμπνευση, οι μύες του κόλπου γίνονται πιο απαλοί και αυξάνεται η λίπανση τους για να λάβουν την σεξουαλική ενέργεια του συντρόφου της. Οι μύες επίσης μαλακώνουν για να απελευθερώσουν το ενδομήτριο κατα τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως όταν το σώμα της απελευθερώνει οτι δεν της χρειάζεται πια. Συνεπώς,ο κόλπος γίνεται πιο ξηρός και οι μύες συσφίγγονται για να ενοποιηθούν με αυτό που παρέλαβαν ή κατα τη διάρκεια επαναδημιουργίας του ενδομητρίου. Με μια σταθερή επαφή με τον κόλπο της, μια γυναίκα μπορεί να είναι περισσότερο σε επαφή με την αισθησιακή της φύση και με την ικανότητα της να λάβει απόλαυση, ακόμα και σε καθημερινή βάση.

Οι κύκλοι των οργάνων της γυναικείας λεκάνης λειτουργούν με συνέργεια, το καθένα εργάζεται μαζί με τα υπόλοιπα για να υποστηρίξει, να εμπνεύσει, και να μεταμορφώσει το δημιουργικό δυναμικό της γυναίκας. Υπάρχουν μέσα μας πολλοί φυσικοί κύκλοι : ο ωοθηκικός ρυθμός, ο κύκλος του μητρικού αίματος, των κολπικών υγρών λίπανσης, η αλλαγή του πυελικού μυικού τόνου, ο κύκλος της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Μέσα από αυτούς του κύκλους ερχόμαστε σε επαφή μέσω της λεκάνης,  δυναμικά αλλά και αδιόρατα,  με τη ουσιαστική ζωτική ροή μας ανεξάρτητα σε ποιό στάδιο της ζωής μας βρισκόμαστε.

Όταν η γυναίκα καλλιεργεί της ενέργεια της μήτρας της μέσω της αναπνοής και της συνειδητής προσοχής της γονιμότητας ή του εσωτερικού δημιουργικού κύκλου, γίνεται μάρτυρας φυσικών αλλαγών. Σε κάποιες γυναίκες παρατηρείται αλλαγή στο μήκος ή στη συγχρονικότητα της περιόδου, στο χρώμα του αίματος, στον μυικό τόνο, στην κολπική λίπανση και στα τραχηλικά υγρά. Πολλές γυναίκες επίσης έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην διαισθητική τους σοφία και διαύγεια στη χρήση της δημιουργικής τους ενέργειας. Όταν οι γυναίκες προσέχουν την θηλυκή τους οικολογία, σχετίζονται διαφορετικά με τα σώματα τους.

Περιγράφουν συναιθήματα έντονης σύνδεσης, περηφάνειας, και θαυμασμού για το μεγαλείο του γυναικείου σώματος. Αυτό, με τη σειρά του, έχει σαν αποτέλεσμα την αλλαγή στον τρόπο που μια γυναίκα σχετίζεται με το περιβάλλον της. Κάθε φορά που ακούω μια γυναίκα να μιλάει με ανανεωμένο σεβασμό για την ρίζα της, αναζωπυρώνει η ελπίδα για το μέλλον των κοριτσιών, των αγοριών, των συντρόφων αυτών των γυναικών που γνωρίζουν πως να γιορτάζουν τη θηλυκή μορφή.”

 

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Mary Pitiakoudi

Η Μαίρη ζει στη Σαμοθράκη.Έχει σπουδάσει Ολιστικό μασάζ και εργάζεται προσφέροντας το σε όποιον επιθυμεί να φροντίσει το σώμα και την ψυχή του.Αγαπά τη γιόγκα με πάθος. Μελετά,παρατηρεί και αναζητά νέους τρόπους έκφρασης της θηλυκότητας με βάση τον σεβασμό, την αξιοπρέπεια και την ισότητα .Χαίρεται να παίζει και να επικοινωνεί με τα παιδιά,να βρίσκεται στη φύση και να περνάει χρόνο με τις φίλες και τους φίλους της!Της αρέσει να γράφει!

Σχολίασε πρώτος