Σαμαράς: Οι δημοκρατίες πρέπει να πολεμήσουν τον ρατσισμό και την ύφεση
Οι δημοκρατίες πρέπει να πολεμήσουν ενωμένες και αλληλέγγυες ενάντια στον ρατσισμό, την τρομοκρατία, τον εξτρεμισμό και την ύφεση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εβραϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες (AJC Transatlantic Institute), με θέμα το μέλλον της Ευρώπης. Ο Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σημερινές δημοκρατίες είναι η Ελευθερία, η Δικαιοσύνη, η Κοινωνική συνοχή και οι μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανάπτυξη. Κατά την ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παρατεταμένη περίοδο ύφεσης που πέρασε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η οποία όπως είπε χτύπησε με δριμύτητα την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη, προκάλεσε ανεργία χωρίς προηγούμενο και οδήγησε στη φτώχεια σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πριν από δύο μόλις χρόνια, πολλοί προεξοφλούσαν την κατάρρευση της χώρας, με τον εξτρεμισμό να δυναμώνει απότομα και να συντρίβει τη φιλελεύθερη δημοκρατία, αλλά διαψεύστηκαν. “Ο εξτρεμισμός κέρδισε έδαφος προσωρινά, αλλά δεν απέκτησε ποτέ δυναμική. Σήμερα ο εξτρεμισμός κάθε μορφής βλέπει τη δυναμική του να υποχωρεί. Η κοινωνική συνοχή, αν και τραυματίστηκε, άντεξε στις πιέσεις. Η Δημοκρατία, παρά τα πλήγματα που υπέστη από λαϊκιστές κάθε είδους, στάθηκε όρθια”, τόνισε ο Α. Σαμαράς. Συνεχίζοντας, ο Α. Σαμαράς επισήμανε πως σήμερα στην Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει η ανάκαμψη, η ανοδική τάση της ανεργίας ανακόπηκε και αντιστράφηκε και η ανάπτυξη πλησιάζει. “Ο αγώνας συνεχίζεται. Δεν τελειώσαμε ακόμα. Αλλά τώρα πια κερδίζουμε έδαφος. Είναι ένας αγώνας της Ελπίδας ενάντια στο φόβο. Ένας αγώνας της φιλελεύθερης δημοκρατίας ενάντια στο λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό. Είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στην νέα Ενωμένη Ευρώπη και τα φαντάσματα από το παρελθόν.”, δήλωσε ο Α. Σαμαράς.
Δύο σενάρια για τη διαχείριση των δηλώσεων που παραμένουν εκτός Taxis
Δύο σενάρια εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τη διαχείριση των περίπου 2,1 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων που υπολογίζεται ότι θα παραμείνουν εκτός Taxis μέχρι τις 30 Ιουνίου, οπότε εκπνέει τυπικά η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων. Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι θα δοθεί παράταση σε αυτούς τους φορολογουμένους έως τις 20 Ιουλίου για να υποβάλλουν τις δηλώσεις χωρίς πρόστιμα προσαυξήσεις. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι μετά τις 30 Ιουνίου και ανά δύο ημέρες θα λήγει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης για ένα ψηφίο Αριθμού Φορολογικού Μητρώου. Δηλαδή στις 2 Ιουλίου θα πρέπει να αποβάλουν δηλώσεις οι έχοντες ΑΦΜ που λήγει σε 1, στις 4 Ιουλίου οι έχοντες ΑΦΜ που λήγει σε 2, κ.ο.κ. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 3,41 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, το 40,24% των οποίων είναι χρεωστικές, το 38,80% μηδενικές και το 20,96% πιστωτικές. Ο μέσος φόρος που προκύπτει από τις χρεωστικές δηλώσεις ανέρχεται σε 1.153 ευρώ.
Προ αποφάσεων για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν
Στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο τιμόνι της Κομισιόν καλούνται να συμφωνήσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες έναν μήνα μετά τις ευρωεκλογές. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλείται επίσης να καθορίσει τους βασικούς άξονες την πολιτικής της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής -που πιάνει δουλειά την 1η Νοεμβρίου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν του το ξεκάθαρο μήνυμα δυσφορίας που έστειλαν οι πολίτες της Ε.Ε. στις πρόσφατες ευρωκάλπες για τις ακολουθούμενες πολιτικές. Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, το ζητούμενο είναι πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να πάνε οι Ευρωπαίοι για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, και κυρίως το Βερολίνο, που τα τελευταία χρόνια «φρενάρει» οποιαδήποτε προσπάθεια έστω και στοιχειώδους χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Το τελευταίο διάστημα η συζήτηση για τη διαδοχή του Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διαφωνεί με τον διορισμό του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κρίνοντας ότι πρόκειται για φεντεραλιστή παλαιάς κοπής που δεν έχει την ικανότητα και την ενέργεια να δώσει νέα πνοή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Γιούνκερ που έχει διατελέσει πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου για 19 χρόνια, είναι μεταξύ των κορυφαίων αξιωματούχων που λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις για την Ε.Ε. από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Οι ηγέτες της Σουηδίας και της Ολλανδίας, που αρχικά είχαν τις ίδιες ενστάσεις με τον Κάμερον, τελικά ανακοίνωσαν πως δεν θα μπλοκάρουν τον διορισμό του. Την ίδια στιγμή ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος εκτιμά ότι μία πολύ μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών θα ταχθεί υπέρ της συγκεκριμένης υποψηφιότητας.
To Ιράν φέρεται να στέλνει εξοπλισμό στη Βαγδάτη για τη μάχη εναντίον της ISI
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνωρίσεων και «τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού», όπως αναφέρεται, φέρεται να στέλνει το Ιράν στην ιρακινή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της προέλασης της τζιχανιστικής ISIS. Την ίδια ώρα, η προέλαση των ενόπλων συνεχίζεται, με κατάληψη σειράς μικρών πετρελαιοπηγών αλλά και επίθεση στη μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ιρακινών δυνάμεων. Όπως αναφέρουν οι New York Times (ΝΥΤ) επικαλούμενοι αμερικανούς αξιωματούχους, η Τεχεράνη έχει στείλει αναγνωριστικά αεροσκάφη που σταθμεύουν κοντά στη Βαγδάτη. Επιπλέον, συνδράμει την ιρακινή κυβέρνηση με στρατιωτικό εξοπλισμό αλλά και άλλου είδους προμήθειες. Παράλληλα με την ιρανική υποστήριξη, στη Βαγδάτη ανέλαβαν οι πρώτοι αμερικανοί αξιωματικοί που έχουν σταλεί από την Ουάσινγκτον ως «συμβουλευτικό» κλιμάκιο. Οι δράσεις Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, υποργάμμισαν στους ΝΥΤ οι πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, δεν είναι συντονισμένες. Την Τετάρτη, οι τζιχανιστές είχαν πάρει υπό τον έλεγχό τους τρεις μικρές πετρελαιοπηγές στο Ατζίλ, ανατολικά του Τικρίτ. Παράλληλα, η παρουσία της οργάνωσης γύρω από τη Βαγδάτη παραμένει ισχυρή. Η μεγαλύτερη αεροπορική βάση της χώρας, το λεγόμενο «Στρατόπεδο Ανακόντα» που βρίσκεται 90 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας, δέχθηκε επίθεση με όλμους. Αυτόπτες μάρτυρες είχαν αναφέρει την Τετάρτη ότι ένοπλες ομάδες είχαν επιτεθεί από τρεις διαφορετικές πλευρές στη βάση. Στο μεταξύ, την αντίθεσή του με την παρουσία στο Ιράκ, στρατιωτικών συμβούλων από τις ΗΠΑ, εξέφρασε ο σιίτης ηγέτης Μοκτάντα αλ Σαντρ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. Όπως είπε, θα αποδεχόταν μια «διεθνή υποστήριξη από χώρες που δεν καταλαμβάνουν το Ιράκ». «Εμείς θα ταρακουνήσουμε τη γη κάτω από τα πόδια της άγνοιας και του εξτρεμισμού», πρόσθεσε αναφερόμενος στη μεγάλη επίθεση από τους σουνίτες αντάρτες που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες και τους έχει επιτρέψει να κατέχουν ήδη μεγάλα τμήματα του ιρακινού εδάφους στα βόρεια και στα δυτικά της χώρας. Οι δηλώσεις του Μοκτάντα Αλ Σαντρ ήρθαν λίγο μετά την παρέλαση στην πόλη Σαντρ, βόρεια της Βαγδάτης, όπου σιίτες μαχητές οι οποίοι έχουν παραμείνει πιστοί στον κληρικό, δεσμεύθηκαν να πολεμήσουν τους αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ). Οι σουνίτες τζιχαντιστές στοχεύουν στη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους σε μια περιοχή που θα περιλαμβάνει τμήματα του Ιράκ και της Συρίας. Ο Στρατός του Μαχντί υπό την ηγεσία του Μοκτάντα αλ Σαντρ, ο οποίος πολέμησε τις δυνάμεις των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο Ιράκ είχε μέχρι τώρα παραμείνει σαφώς σε συνθήκες αδράνειας, παρότι οι μαχητές πιστοί στον Μοκτάντα αλ Σαντρ είχαν ορκιστεί να πολεμήσουν τους εξεγερμένους.
Ζάπλουτος Κινέζος ταΐζει γκουρμέ τους άστεγους της Νέας Υόρκης
Ένας βαθύπλουτος Κινέζος επιχειρηματίας που κάποτε προσπάθησε να αγοράσει τους Times της Νέας Υόρκης προσέφερε ένα δωρεάν γεύμα γκουρμέ με φιλέτα τόνου και φιλέ μινιόν σε εκατοντάδες άστεγους Νεοϋορκέζους σε ένα γνωστό εστιατόριο στο Σέντραλ Παρκ. Ο Τσεν Γκουανμπιάο που έκανε την περιουσία του ασχολούμενος με επιχειρήσεις ανακύκλωσης, έστειλε διαφημιστικό υλικό σε εφημερίδες την περασμένη εβδομάδα καλώντας τους «φτωχούς και άπορους Αμερικανούς» σε μεσημεριανό γεύμα στο πάρκο. Αρκετές εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν για το μεσημεριανό γεύμα και ο Τσεν τους διασκέδασε με το τραγούδι «We Are the World», τον ύμνο της φιλανθρωπίας του 1985. Στην εκδήλωση ο Κινέζος βαθύπλουτος επιχειρηματίας παρουσιάστηκε με ένα πιστοποιητικό το οποίο βεβαιώνει ότι είναι ο «μεγαλύτερος φιλάνθρωπος στον κόσμο». Ο ίδιος ανακοίνωσε μέσα σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές ότι θα προσφέρει 300 δολάρια σε κάθε ένα από τους φιλοξενούμενούς του. «Αν έχετε ένα ποτάμι (πλούτου) καλύτερα να ξέρετε πώς να το μοιραστείτε με άλλους ανθρώπους» είπε ο Τσεν. «Είμαστε μια μεγάλη ευτυχισμένη οικογένεια στον κόσμο», συμπλήρωσε.