ΕΙΔΗΣΕΙΣ 3.7.2014

Εκτός λειτουργίας 13 μονάδες της ΔΕΗ

deii

Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί μέχρι στιγμής λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ, που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα, 13 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος περίπου 3.400 μεγαβάτ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιχείρησης. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι 13 μονάδες είναι οι: Λαύριο 4, Μεγαλόπολη 4, Κομοτηνή, Φλώρινα, από δύο μονάδες στο Αμύνταιο, την Καρδιά και την Πτολεμαΐδα και τρεις μονάδες στον Αγ. Δημήτριο.  Σε λειτουργία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, παραμένουν 7 θερμικές μονάδες (λιγνίτης και φυσικό αέριο), ισχύος 2200 μεγαβάτ και τα υδροηλεκτρικά. Ανάλογα με την εξέλιξη της ζήτησης, στη διάρκεια της ημέρας οι Διαχειριστές των Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής θα προχωρούν σε κυλιόμενες περικοπές στην ηλεκτροδότηση, καθώς και σε μείωση του φορτίου σε μεγάλους καταναλωτές. Προβλήματα ενδέχεται να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω της χρήσης των κλιματιστικών για την αντιμετώπιση της υψηλότερης θερμοκρασίας. «Κακόγουστο αστείο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς την κριτική της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών, ότι η κυβέρνηση ξεπουλάει τα πάντα, σε παρέμβασή του για το θέμα της ΔΕΗ, από το Στρασβούργο. «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο. Το δικαίωμα της προόδου περνάει και μέσα από τις αποκρατικοποίησεις» υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Δυνατότητα μετεγγραφής με κριτήριο την εισοδηματική κατάσταση

metagrafes_140439388

Δυνατότητα μεταφοράς θέσης (μετεγγραφής) σε Πανεπιστήμια- ΤΕΙ με μοναδικό κριτήριο την εισοδηματική κατάσταση των οικογενειών τους, θα παρέχεται στους επιτυχόντες του 2014. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τις μεταφορές θέσεων (μεταγραφών) επιτυχόντων του 2014 σε Πανεπιστήμια-ΤΕΙ ισχύουν οι προϋποθέσεις του Νόμου 4264 Άρθρο 53 , επιπλέον, όμως με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, θα παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς θέσης (μετεγγραφής) με μοναδικό κριτήριο την εισοδηματική κατάσταση. «Ειδικότερα θα οριστεί το ποσό των 9.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας του επιτυχόντα. Ο αριθμός των επιτυχόντων που θα δικαιούνται μετεγγραφής, με βάση αυτό το κριτήριο, δεν θα ξεπερνά το 10% επί των εισαχθέντων στα Πανεπιστήμια -ΤΕΙ υποδοχής. Σε περίπτωση που ο αριθμός των δικαιουμένων μεταφοράς θέσεων (μετεγγραφής) είναι ανώτερος του ποσοστού του 10% μοναδικό κριτήριο κατάταξης θα είναι ο βαθμός εισαγωγής».

Με τροπολογία θα προβιβαστούν οι μαθητές

Με τροπολογία θα αλλάξει το υπουργείο Παιδείας τον τρόπο βαθμολόγησης των γραπτών των μαθητών της Α΄ Λυκείου ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα με τις μικρές βαθμολογίες που προέκυψαν μετά την εφαρμογή για πρώτη φορά του θεσμού της Τράπεζας Θεμάτων. Έτσι, για να προβιβαστεί ένας μαθητής θα πρέπει πλέον να συμπληρώνει βαθμό 10 σε τρία μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο. Σημειώνεται πως με το νέο σύστημα έπρεπε οι μαθητές να συμπληρώσουν τη βάση του 10 σε κάθε ένα από τα βασικά μαθήματα ανά πεδίο. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η εισαγωγή της Τράπεζας Θεμάτων στην Α’ Λυκείου, όχι μόνο δεν οδήγησε τους μαθητές σε αποτυχία ή επιπλέον δυσκολία ανταπόκρισης στην εξέταση των αντίστοιχων μαθημάτων, αλλά αντιθέτως τους υποβοήθησε ώστε να επιτύχουν καλύτερες βαθμολογικές επιδόσεις. Η νομοθετική απαίτηση της επίτευξης βαθμού τουλάχιστον 10 σε κάθε κλάδο των μαθημάτων της Ελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών για την προαγωγή των μαθητών συνάγεται ότι αποτελεί ένα αρκετά απαιτητικό μέτρο που μπορεί να οδηγήσει σε αδικίες. Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, φέρεται να έχει ήδη ετοιμάσει σχετική τροπολογία, η οποία θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και θα περιλαμβάνει αναδρομικά και τους φετινούς εξετασθέντες μαθητές της Α’ Λυκείου. Σύμφωνα με την τροπολογία αυτή, δε θα απαιτείται η επίτευξη του 10 σε κάθε ξεχωριστό κλάδο, αλλά η επίτευξη του 10 ως μέσου όρου των επί μέρους κλάδων».

Περισσότερες Κυριακές ανοιχτά τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη

Υπέρ της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για 5 – 6 Κυριακές, επιπλέον των 7 που ορίζει ο νόμος, τάσσεται ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σε επιστολή που απηύθυνε στον υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο. Στην επιστολή του, ο κ. Μπουτάρης τονίζει την πλήρη αντίθεση της Δημοτικής Αρχής στη μεταφορά της αποφασιστικής αρμοδιότητας στις οικίες Αντιπεριφέρειες αντί των Δήμων. Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο κ. Μπουτάρης εισηγείται ειδικά για τη Θεσσαλονίκη επιπλέον άνοιγμα των καταστημάτων για ακόμη 5-6 Κυριακές κατά τη διάρκεια μεγάλων Εμπορικών Εκθέσεων και γενικότερα αντίστοιχων διοργανώσεων που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών στην πόλη. «Θεωρούμε ότι το ωράριο λειτουργίας της Κυριακής πρέπει να διαμορφωθεί από τις 11.00 έως τις 19.00, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου, πριν από την Κυριακή με ανοιχτή την αγορά, τα καταστήματα να λειτουργούν μέχρι και τις 19.00, με αντικατάσταση του ρεπό των εργαζομένων τη Δευτέρα» αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην επιστολή του δημάρχου προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης.

Αμερόληπτη θεωρούν οι περισσότεροι Γάλλοι την έρευνα σε βάρος του Σαρκοζί

Δύο στους τρεις Γάλλους εμφανίζονται να πιστεύουν πως η Δικαιοσύνη δεν έχει επιφυλάξει «ξεχωριστή» μεταχείριση στον Νικολά Σαρκοζί -διώκοντάς τον για το πολιτικό του παρελθόν- αλλά τον αντιμετωπίζει «όπως κάθε πολίτη» στην έρευνα που έχει κινήσει σε βάρος του. Ο Γάλλος τέως πρόεδρος έχει περάσει στην αντεπίθεση καταγγέλλοντας πολιτική εκμετάλλευση της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της BVA για την Le Parisien, το 63% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Σαρκοζί λαμβάνει από τη Δικαιοσύνη την αντιμετώπιση που θα είχε «ο κάθε πολίτης». Το 35%, αντιθέτως, θεωρεί ότι η μεταχείρισή του είναι «ιδιαίτερα σκληρή για πολιτικούς λόγους». Η υπόθεση θεωρείται ότι έχει πλήξει σημαντικά τις φιλοδοξίες του Σαρκοζί να επιστρέψει στη γαλλική προεδρία το 2017, ως επικεφαλής του UMP. Τον κίνδυνο αυτόν υπογραμμίζει και το ότι, σε κάθε περίπτωση, το 59% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Σαρκοζί «έχει τελειώσει τον κύκλο του». Επίσης, αν και το 72% των ερωτηθέντων θεωρεί τον Σαρκοζί «ισχυρή προσωπικότητα» και το 62% «χαρισματικό», αρκετά λιγότεροι (το 23%) θα τον χαρακτήριζε ειλικρινή.

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Σχολίασε πρώτος