ΕΙΔΗΣΕΙΣ 11.7.2014

Στο α΄ θερινό τμήμα η άθροιση των υπογραφών για το δημοψήφισμα

dei

Με το ερώτημα εάν μπορούν να αθροιστούν οι υπογραφές των βουλευτών της αντιπολίτευσης επί των 7 αιτημάτων για συζήτηση με θέμα το δημοψήφισμα επί της «μικρής ΔΕΗ», συνεδριάζει το α’ θερινό τμήμα της Βουλής το πρωί της Παρασκευής. Επιπλέον, το α’ θερινό τμήμα καλείται να αποφασίσει εάν το νομοσχέδιο για το οποίο ζητείται δημοψήφισμα ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ή δημοσιονομικό θέμα, καθώς εάν η πλειοψηφία αποφασίσει ότι το ζήτημα είναι δημοσιονομικό σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος. Δεδομένου ότι η «μικρή ΔΕΗ» προβλέπεται στη λίστα με τα προαπαιτούμενα της τρόικας για την επόμενη δόση, η κυβέρνηση αισθάνεται ότι διαθέτει ένα ισχυρό χαρτί και σε αυτό το επίπεδο. Σε ό,τι αφορά την άθροιση των υπογραφών, η ΝΔ υποστηρίζει ότι οι υπογραφές των βουλευτών του ΚΚΕ δεν μπορούν να προσμετρηθούν, ενώ παράλληλα ρίχνει το μπαλάκι στη ΔΗΜΑΡ για τις υπογραφές των βουλευτών της ΧΑ.

Η διεθνής συγκυρία δυσκόλεψε τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Προβληματισμό για τη βιωσιμότητα της κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας από τις αγορές, στην προσπάθεια απαγκίστρωσης από τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης και τα μνημόνια, προκαλεί η αρνητική εξέλιξη στην έκδοση του τριετούς ομολόγου. Το συγκυριακά αρνητικό κλίμα για τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης έπληξε την έκδοση των τριετών ομολόγων, με αποτέλεσμα να μην καλυφθεί το ποσό των 3 δισ. ευρώ που είχε στόχο το υπουργείο Οικονομικών, αλλά καθώς οι προσφορές περιορίστηκαν στο ποσό των 3 δισ. ευρώ απορροφήθηκε ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 3,5%. Υπογραμμίζεται πως, όπως αναφέρουν οι «Financial Times», η κρίση της πορτογαλικής τράπεζας Espirito Santo δημιούργησε αρνητικό κλίμα για τα ομόλογα των κρατών της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Αξίζει να σημειωθεί πως στην προηγούμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, τον περασμένο Απρίλιο, το ποσό που ζητούσε το υπουργείο Οικονομικών ήταν 3 δισ. ευρώ και οι προσφορές των ξένων (κυρίως) θεσμικών ήταν επταπλάσιες, καθώς διαμορφώθηκαν σε 20,8 δισ. ευρώ.

Αποκλιμακώνεται η ανεργία

Σταθερή αποκλιμάκωση της ανεργίας, η οποία πάντως παραμένει σε υψηλά επίπεδα, δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», το πρώτο εξάμηνο του 2014 δημιουργήθηκαν 176.297 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της Οικονομίας. Η επίδοση αυτή θεωρείται σημαντικά υψηλότερη από το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013, οπότε το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης ήταν θετικό κατά 90.534 θέσεις εργασίας, και η υψηλότερη πρώτου εξαμήνου από το 2001. Αντίστοιχα, η επίδοση του ισοζυγίου ροών του μηνός Ιουνίου 2014, είναι η υψηλότερη καταγεγραμμένη επίδοση ισοζυγίου για το μήνα Ιούνιο, από το 2004 μέχρι σήμερα. Οι αναγγελίες πρόσληψης τον Ιούνιο ήταν κατά 15.351 θέσεις περισσότερες από τις απολύσεις, ενώ τον Ιούνιο του 2013 το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 14.341 νέες θέσεις εργασίας. «Η ανεργία παραμένει μεν ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά η τάση έχει πλέον αντιστραφεί και το κλίμα στην αγορά εργασίας αλλάζει», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. «Αυτό που χρειάζεται είναι να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τον οδικό χάρτη των μεγάλων αλλαγών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος», καταλήγει ο υπουργός Εργασίας.

Διαμεσολάβηση ΗΠΑ μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς πρότεινε ο Ομπάμα

israil

Ενώ ήδη και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές μετρούν νέα θύματα, και υπό τον φόβο κλιμάκωσης των «επεισοδίων» και των εχθροπραξιών που απειλούν να προσδώσουν μία νέα εκρηκτική κατάσταση στο πεδίο της Μέσης Ανατολής, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Πέμπτη προς τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι φοβάται μια κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και προσέφερε τη διαμεσολάβηση του για την κατάπαυση του πυρός. Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Ομπάμα «εξέφρασε τον φόβο του για τον κίνδυνο κλιμάκωσης» της σύγκρουσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Οι ΗΠΑ παραμένουν έτοιμες να διευκολύνουν την παύση των εχθροπραξιών, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής στις συνθήκες κατάπαυσης του πυρός του Νοεμβρίου του 2012», προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Τραγωδία στην Κίνα από πτώση σχολικού λεωφορείου σε λίμνη

kina

Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων οκτώ μικρά παιδιά, από την ανατροπή και την πτώση σε λίμνη ενός σχολικού λεωφορείου στην επαρχία Χουνάν της νότιας Κίνας. Το λεωφορείο ανατράπηκε από άγνωστη αιτία σε έναν στενό ορεινό χωματόδρομο ο οποίος δεν διέθετε κανένα προστατευτικό κιγκλίδωμα. Το δυστύχημα είναι το τελευταίο σε μια σειρά πολύνεκρων τροχαίων με σχολικά λεωφορεία που έχουν προκαλέσει την οργή της κινεζικής κοινής γνώμης εξαιτίας των μη ασφαλών συνθηκών μεταφοράς των παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Αυτού του είδους τα δυστυχήματα στα οποία εμπλέκονται οχήματα που μεταφέρουν παιδιά έχουν κάνει πλέον τέτοια τραγικά περιστατικά ένα άκρως ευαίσθητο θέμα στην Κίνα. Οι αγροτικές περιοχές της Κίνας είναι γνωστές για την ελλιπή ασφάλεια στις μεταφορές, ενώ πολλές φορές τα παιδιά αναγκάζονται να μεταβούν στα σχολεία πάνω σε μεγάλα φορτηγά, που διαβαίνουν εξαιρετικά κακοσυντηρημένους δρόμους.

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Σχολίασε πρώτος