Ηδονή στον Κρόταφο, Ζυράννα Ζατέλη

Αν δεν στοιχείωσεις άνθρωπο, βιβλίο δεν στεριώνει…

Ξεφύλλιζα το σημερινό μας βιβλίο πριν το προλογίοω και έπεσε από μέσα το απόκομμα του αεροπορικού εισιτηρίου ATH – SKG 22 DEC 09.30, ήταν η συντροφιά μου στην αναμονή για τις διακοπές των Χριστουγέννων σε ένα αεροδρόμιο αποκλεισμένο από την ομίχλη. Πως μ αρέσει να συνδέω τα βιβλία μου με περιόδους της ζωής μου.

«Κυνηγώ τις συμπτώσεις, είναι ένα στοιχείο που με κεντρίζει, με σαγηνεύει από παλιά. Όταν οι άλλοι λεν ήταν σύμπτωση, και λήγει το ζήτημα, για μένα εκεί βρίσκεται η ρίζα του ενδιαφέροντος, η αρχή… Την καλλιεργώ επιμελώς και στα του βιου μου εδάφη, σε σημείο που να την δημιουργώ κιόλας»

ηδονή

Κάτι αντίστοιχο κάνει και η ιδιαίτερη Ζυράννα στο βιβλίο της, όπου μικρές ιστορίες της ζωής της , μνήμες, έρωτες, πρόσωπα, λεπτομέρειες, διαβάζονται ως καλειδοσκοπική αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, ως ασπρόμαυρη μυθοπλασία με πρωταγωνιστές όλους τους έμψυχους και άψυχους κατοίκους του ζατελικού κόσμου. Συγγραφείς και οδοιπόροι, γνώριμοι και άγνωστοι, πληθωρικές υπάρξεις και ευδαίμονες μελαγχολικοί, γραφομηχανές που δεν σωπαίνουν αλλά και τσιγάρα-θέλγητρα που αναβοσβήνουν σε κάθε σελίδα του βιβλίου μαρτυρούν παράξενες συμπτώσεις, ιερές βλέψεις, επιθυμίες ανεκπλήρωτες και γι’ αυτό άφθαρτες, θανάτους-έρωτες συχνά παράφορους, γρίφους και μυστικά που αποκαλύπτει ο χρόνος, ο ίδιος ο αυτουργός που τα απέκρυψε. (όπως δηλώνει και η ίδια).

«Τα μεγαλύτερα συμβάντα λαμβάνουν χώρα πρώτα στο κεφάλι μας και μετά στη ζωή μας την ίδια, αν έχουμε την τύχη. Τελοσπάντων κάπως τα φέρνει η ζωή, κάπως τα φτιάχνουμε και μέσα στο κεφάλι μας»

Με το ιδιαίτερο πάντα στυλ της – αυτή την ιδιόμορφη φιγούρα, βγαλμένη σαν από παραμύθι, σαν από άλλο κόσμο – μας φέρνει μπροστά στις δικές της προσωπικές ιστορίες, έναν εξολομολογούμενο κόσμο εντός και εκτός. Μπορεί ο καθένας να βρει δικά του στοιχεία, σαν πολύτιμες πιθανότητες. Εμμονές και ψυχανεμίσματα, φορές που μοιάζουν τελευταίες αλλά ποτέ δεν είναι, καλοκαίρια ερημικά (ποτέ!), η πρώτη ηδονή.

«Μια ιστορία τόσο αληθινή, όσο πιο αναληθής τολμά να φαίνεται. Την επινόησε εξ ολοκλήρου η ζωή»

Διαβάστε τις ιστορίες της Ζυράννας και αναλογιστείτε ποια ήταν η στιγμή της δικής σας ηδονής στον κρόταφο. Και εκεί αρχινάν όλα.

Όπως και το καλοκαίρι αυτό. Ζήστε το ηδονικά, είτε στον κρόταφο είτε στο κορμί…

Πάντα με ένα βιβλίο κάπου παραδίπλα να παρατηρεί τις στιγμές σας, να σημειώνετε πάνω σε αυτό.

Γιατί σαν το βιβλίο, την υφή και μυρωδιά του, δεν έχει…

Καλή ανάγνωση!

Ηδονή στον Κρόταφο, Ζυράννα Ζατέλη

υ.γ 1 Αγαπώ να ακούω πως ηχεί το όνομά της, αρμονική συμφωνία του Ζ παντρεμένη με το Α.

υ.γ 2 Για μια βδομάδα θα αποχωριστώ τη στήλη μας, θα ρεμβάσω στον γαλάζιο μου παράδεισο, αντλώντας ηδονή. Εύχομαι και για σας το ίδιο…

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Kalliopi Pasia

Η Καλλιόπη ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Νομική και Επικοινωνία - Πολιτισμό στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Αγαπά να διαβάζει, να ταξιδεύει, να βλέπει και να ζει κινηματογραφικά. Κυρίως πιστεύει ότι η ζωή είναι αγρίως απίθανη και ότι αξίζει να δίνεις χρόνο στο χρόνο. Μέσα σε όλα αυτά συνεχίζει παραδόξως να ελπίζει και πιστεύει στη δικαιοσύνη

Σχολίασε πρώτος